Pytanie do Pana Ryszarda

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kupiłem sobie wreszcie Polara S120 /bardzo fajna zabawka/. Zrobiłem sobie maksymalne tempo które wyszło 174.
Ogólnie biegłem 17km w tym 3x1km na maksa tempem 3;50/km. To uczyniło maksymalny wynik 174 /puls/.
Tempo tego testu nie było zadowalające, ponieważ mój najszybszy czas na 1km z ubiegłego roku wynosi 3:20/km. Czytając posty w tym temacie, widzę że to dość słaby wynik. Nad czym powinienem popracować, ponieważ jest taka subtelnie niewielka granica od której zaczynam się męczyć, a nie przekłada się to na wynik. Biegam gorzej od moich życiówek sprzed dwóch lat /37:05 na 10km/, obecnie nie wiem czy 40 pobiegnę. Czy ten test nie był prawidłowo wykonany? Moja życiówka maratonu 3:04 / ostatni Wrocław 3:37. Moje wątpliwości to czy moje max 174 jest rzeczywiście max? I co powinienem zmienić w moim treningu, na co zwrócić uwagę? Proszę to przełożyć na strefy i puls. Dziękuję i pozdrawiam!
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
PKO
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Barrrdzo trudne pytanie. Ale po pierwsze HRmax najlepiej wyznaczyć np podczas biegu na 1500m. Może nie będzie to max maksymalny :) ale właśnie taki optymalny do określania prędkości progowych. A dlaczego to Ryszard może i by Ci wytłumaczył ale.... teraz jest na zgrupowaniu z Wisłą w Zakopanem ;)

P.S.
Kucze przekroczyłem 1000 postów :)
Ibex    
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Oczywiście, proszę Was wszystkich o słowo na ten temat. Napiszcie....... Zwracałem się do Pana Ryszarda, ponieważ cieszy się powszechnym autorytetem i uznaniem. Prosze o komentarze i opinie.
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gratuluje, stąd ta aktywność dzisiaj.

Malsson pytasz jak wyznaczyć max, pobiegnij parę razy w dechę, w tym np raz pod górę na końcu i zobacz co Co wyszło. Z doświadczenia wiem, że trenując w ostatnim zakresie, niewiele brakuje do hrmax.

Wielu wykorzystuje na początku wzory do HRmax, jeżeli już mierzyłeś, to naprawdę ciężko jest powiedzieć, czy to jest 174, czy 177, bo np. temperatura i wilgotność są inne. Może się mylę, ale ponoć jest związek.
Tak naprawdę, żeby porównywać HRmax muszą być stałe pozostałe warunki, których jesy pełno poczynając od otoczenia, a na Tobie kończąć (czy się chociażby wyspałeś)

Sam kiedyś zanotowałem tętno 198, ale czy tu jest 2 mniej czy więcej nie wiem. Może, powtarzam, może najlepiej na początek było by wziąć jakąś średnią z paru pomiarów. Zakresy byłyby trochę niższe, chyba z pożytkiem dla zdrowia.
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

OK, ale robiąc następne próby z Hrmax, pewnie z tydzień powinienem odczekac, co?  Czy tętno progowe  to 80%? PIT - to chyba ty pisałeś na ten temat kiedyś. Proszę podajcie raz jeszcze w miarę jasno i prosto różnicę między bieganiem zaraz pod progiem i bieganiem nad progiem, o ile dobrze się wysławiam. Sorry, to nowe pojęcia nowe zagadnienie dla mnie, więc dlatego proszę o te może banalne dla wielu pytania. Jakie konsekwencje są w bieganiu powyżej, i poniżej? POZDRAWIAM! DZIĘKI!!!!
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wątki

W Wątku 3 i 4 chyba conieco Ryszard wyjaśnia.
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kazigu- tam nie można wejść.
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

3
4

teraz powinno się udać
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzieki, teraz jest ok. Dużo dobrej i fachowej wiedzy.
Malsson  GG4961246
MariusZ_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to może poczytasz w http://www.sportprofil.pl/index.php?ac=501&id=4

Miłej lektury :)
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki Mariusz, tego szukałem.
Malsson  GG4961246
MariusZ_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No nie ma za co :)
Akurat od pewnego czasu "wgryzam" się w temat. Z tym progiem to naprawdę bywa różnie i lepiej niedoszacować jeśli się tego akurat nie mierzy. Np. moje tętno progowe zmierzone jakies 4 tygodnie temu było 84.4% maksymalnego (BTW maksymalnego z 1500m z ostrym finiszem).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

O czym tak naprawdę świadczy tętno progowe? Czy ktoś może to  prosto i logicznie wyjaśnić?
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mam jeszcze jedno pytanie: Jaka jest proporcja biegu 60-70-80-90sk/min. Chodzi mi o procentowe proporcje tych poziomów biegowych w treningu.
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy nikt nie zna odpowiedzi na te pytania?
Dzisiaj byłem na treningu, mój 3km przy 80%Max wyniósł 4:50. Ciekawostką jest fakt, kiedy robiłem Hrmax 174,  3 dni temu biegłem tempem 3:55/km. Dzisiaj postanowiłem pobiec podczas treningu 20km - jeden km przy pulsie 160sk/min t.j.92% i to uczyniło tempo kilometra 3:53min/km. Byłem tym zdziwiony, ponieważ biegłem na mniejszym pulsie w szybszym czasie. A jak u Was te sprawy się mają?
Malsson  GG4961246
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ