Adidas, Nike, itd chcą zakazać sprzedaży na Allegro.
-
- Zaprawiony W Bojach
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,115 ... legro.html
Adidas, Nike, Reebok chcą się wycofać z dystrybucji na Allegro. Ja osobiście nie kupuję ale wielu, szukając lepszej ceny, już tak.
Adidas, Nike, Reebok chcą się wycofać z dystrybucji na Allegro. Ja osobiście nie kupuję ale wielu, szukając lepszej ceny, już tak.
- javai
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:49:29
- Życiówka w maratonie: brak
To będzie strzał w stopę.
Jeżeli np. pochodzę z małego miasta gdzie nie ma żadnych markowych sklepów to Allegro jest najlepszym miejscem zakupu.
To może niech zakażą w ogóle sprzedaży przez internet swoich produktów.
A w ogóle to jest to wbrew rynkowym zasadom.
Nikt nas nie zmusza do kupowania tych marek.
Jeżeli np. pochodzę z małego miasta gdzie nie ma żadnych markowych sklepów to Allegro jest najlepszym miejscem zakupu.
To może niech zakażą w ogóle sprzedaży przez internet swoich produktów.
A w ogóle to jest to wbrew rynkowym zasadom.
Nikt nas nie zmusza do kupowania tych marek.
Po co ja biegam?
-
- Zaprawiony W Bojach
To dot. oficjalnych dystrybutorów. Ufam pomysłowości rodaków,...
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Bujda i tyle
Polak potrafi więc wierzę, że i tym razem sobie poradzimy 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
"Ekskluzywne marki chcą mieć prawo do selektywnej dystrybucji(...)" - adidas i nike to "ekskluzywne marki"...? Hmmm... Jako że mam nabytą odrazę do "ekskluzywnych marek" będę musiał chyba przemyśleć kupowanie tych produtków.
I gratuluję pomysłu - zakazać sprzedaży na allego, potem na ebayu, potem w całej Polsce. I po te "ekskluzywne marki" do Berlina będziemy jeździć.
Mam nadzieję, że UOKK stanie na wysokości zadania i nałoży stosowną karę dla pomysłodawców.
I gratuluję pomysłu - zakazać sprzedaży na allego, potem na ebayu, potem w całej Polsce. I po te "ekskluzywne marki" do Berlina będziemy jeździć.
Mam nadzieję, że UOKK stanie na wysokości zadania i nałoży stosowną karę dla pomysłodawców.
-
- Zaprawiony W Bojach
brylant pisze:"Ekskluzywne marki chcą mieć prawo do selektywnej dystrybucji(...)" - adidas i nike to "ekskluzywne marki"...? Hmmm... .
pewnie opierali się na poniższych badaniach;)
http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... asa_i.html
pzdr
gl
gl
-
- Zaprawiony W Bojach
A ja myślę że to stacjonarne sklepy coraz bardziej naciskają na takie rozwiązania, bo ludzie przychodzą mierzą do nich a kupują na allegro. Na allegro sprzedawcy pewnie zadowolą się 10% zyskiem a w sklepie wiadomo jeśli 40% nie dostaną to im się nie opłaca podać klientowi buta.
Ogólnie ciężki problem do rozwiązania - za chwilę znikną stacjonarne lub pojawią się sklepy typu targi - biletowane na wejściu - bo z marżą nie zjadą.
Ogólnie ciężki problem do rozwiązania - za chwilę znikną stacjonarne lub pojawią się sklepy typu targi - biletowane na wejściu - bo z marżą nie zjadą.
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Pomysł na miarę partii Palikota i obowiązkowych przeglądów rowerowych, co by sprawdzić, czy pedały dobrze kręcą....
Co do sklepów stacjonarnych, to prawda. Daleki, nawet bardzo daleki jesteś od wiedzy na temat wielkości podanych przez siebie marż. 40% to było, tyle że w połowie lat 90-tychaxell pisze:A ja myślę że to stacjonarne sklepy coraz bardziej naciskają na takie rozwiązania, bo ludzie przychodzą mierzą do nich a kupują na allegro. Na allegro sprzedawcy pewnie zadowolą się 10% zyskiem a w sklepie wiadomo jeśli 40% nie dostaną to im się nie opłaca podać klientowi buta.
- scieslik
- Zaprawiony W Bojach
Serwisy aukcyjne to tylko część handlu internetowego.
Też pochodzę z - delikatnie mówiąc - malej miejscowości i zdecydowaną większość ciuchów biegowych i wszystkie pary butów kupiłam przez internet, ale jakoś nigdy nie za pośrednictwem allegro.
Miałam już tam kilka nieprzyjemnych sytuacji z zakupami "niebiegowymi" więc korzystam coraz rzadziej.
Ale z drugiej strony jeśli te zapowiedzi wejdą w życie to szkoda, bo allegro to dobry sposób na wyszukiwanie sklepów internetowych.
Też pochodzę z - delikatnie mówiąc - malej miejscowości i zdecydowaną większość ciuchów biegowych i wszystkie pary butów kupiłam przez internet, ale jakoś nigdy nie za pośrednictwem allegro.
Miałam już tam kilka nieprzyjemnych sytuacji z zakupami "niebiegowymi" więc korzystam coraz rzadziej.
Ale z drugiej strony jeśli te zapowiedzi wejdą w życie to szkoda, bo allegro to dobry sposób na wyszukiwanie sklepów internetowych.
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Nike, Adidas- "ekskluzywne marki", dobre sobie.
To się mania wielkości nazywa.

Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
-
- Rozgrzewający Się
Popieramfotman pisze:Nike, Adidas- "ekskluzywne marki", dobre sobie.![]()
Chyba jeszcze kajaków tylko nie robią.
A ponoć jak ktoś potrafi zrobić wszystko, to tak naprawdę dobrze nie potrafi zrobić nic.
- pil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:42:40
- Życiówka w maratonie: 03:29:57
- Kontakt:
dokładnie, szczególnie że wiele osób nie da za buty biegowe więcej jak 350-400zł, więc ta klientela i tak nie kupi butów w sklepach stacjonarych - będzie czekać na wyprzedaże lub po prostu wybierze buty innej marki..javai pisze:To będzie strzał w stopę.
a ciekawe, czy miałoby dotyczyć to także rzeczy używanych..

-
- Stary Wyga
A jeżeli jest tak, że oni chcą sprzedawać swoje buty powiedzmy "profesjonalnie" w brandowych sklepach, gdzie się przymierza, doradza, dobiera, gdzie klient raczej nie trafi kiepskiej podróby, będzie zadowolony, kupi potem ich kolejne buty, nawet w sklepie internetowym. Allegro to jednak często loteria.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
boodzik --> no przecież sprzedają
. Widać zyski zaczęły ostro spadać, w sumie się nie dziwię bo jak 80% ceny buta to rozmaite marże i narzuty to zawsze znajdzie się ktoś kto sprzeda taniej.
Doradzanie i dobieranie owszem, przydaje się jak się kupuje pierwsze buty biegowe, później już z reguły każdy ma wyrobioną opinię czego od buta wymaga. Kupowanie na Allegro u sprawdzonego sprzedawcy to żadna loteria, poziom obsługi jest często o klasę wyższy niż w sklepach stacjonarnych, za to można kupić generalnie szerszy asortyment i to za niższą cenę.
Mam nadzieję że obroty im polecą na łeb
.

Doradzanie i dobieranie owszem, przydaje się jak się kupuje pierwsze buty biegowe, później już z reguły każdy ma wyrobioną opinię czego od buta wymaga. Kupowanie na Allegro u sprawdzonego sprzedawcy to żadna loteria, poziom obsługi jest często o klasę wyższy niż w sklepach stacjonarnych, za to można kupić generalnie szerszy asortyment i to za niższą cenę.
Mam nadzieję że obroty im polecą na łeb

The faster you are, the slower life goes by.