Pogoda na maratonie w Łodzi

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
szwejk
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:57:33

Nieprzeczytany post

Prognozy wieszczą deszcz podczas maratonu i 10-13 stopni C. W związku z tym mam kilka pytań. Jest to mój pierwszy maraton po kilku latach, dość mocno to przeżywam, solidnie się przygotowywałem przez 8 miesięcy, więc chciałbym wiedzieć, na co się nastawiać.

1) Czy to jest dobra pogoda na maraton, czy nie? Planowałem biec około 3h 6 min, ale nie wiem, czy w związku z deszczem nie powinienem zmienić moich planów. Trzymać się zaplanowanego czas, czy nie?
2) Jak się ubrać? Problem jest taki, że tak czy inaczej zmoknę. Czy więc lepiej mieć coś na długi rękaw, coś przylegającego, dodatkowa bluza, długie spodnie, czy raczej na krótko, bo mniej do przemoczenia i mniej wody wchłoniętej przez ubranie do dźwigania?

Czytałem o worku na śmieci na start, ale mi chodzi o ubiór na bieg.

Acha, i jeszcze jedno pytanie, nie związane z deszczem:
3) Czy ten maraton jest w miarę "łatwy"? Na stronie piszą, że trasa jest płaska i atrakcyjna, więc można przypuszczać, że maraton jest "szybki". Czy to prawda?

Dzięki.
PKO
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

1) Czy to jest dobra pogoda na maraton, czy nie? Planowałem biec około 3h 6 min, ale nie wiem, czy w związku z deszczem nie powinienem zmienić moich planów. Trzymać się zaplanowanego czas, czy nie?
To raczej będziesz musiał stwierdzić bezpośrednio przed startem.
Jak się ubrać? Problem jest taki, że tak czy inaczej zmoknę. Czy więc lepiej mieć coś na długi rękaw, coś przylegającego, dodatkowa bluza, długie spodnie, czy raczej na krótko, bo mniej do przemoczenia i mniej wody wchłoniętej przez ubranie do dźwigania?
Nie wiem co na to inni, ale ja lecę na krótko. O bluzie w ogóle nawet nie myślę, wyobraź sobie jak uciążliwa taka bluza będzie po 3h na deszczu.
3) Czy ten maraton jest wNa stronie piszą, że trasa jest płaska i atrakcyjna, więc można przypusz miarę "łatwy"? czać, że maraton jest "szybki". Czy to prawda?
Też bym chciał się tego dowiedzieć. Zdążyłem usłyszeć głosy, że wcale taki płaski nie jest. Na następny rok organizatorzy mogliby udostępnić profil trasy.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
szwejk
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:57:33

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi. Aż wstyd, że założyłem nowy wątek, skoro był podobny i to świeży. To jeszcze tylko jedno pytanie. Czytam ten post, który mi Iwan podesłał i zastanawiam się: co to jest koszulka techniczna? W googlach raz znajduję przylegającą do ciała, a raz lekko luźną.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wstydzić się nie ma czego. Ja założyłem temat z myślą nie tylko o łódzkim maratonie, bo liczyłem na szerszy odzew kolegów biegających w odległych od Łodzi terenach i pomijających wzrokowo temat o naszym maratonie, a mających doświadczenie w bieganiu długich dystansów przy deszczowej pogodzie.
Tu taki temat też ma rację bytu choć by w przyszłości nie mieć rozterek zawsze lepiej skorzystać z wyszukiwarki.
szwejk pisze:koszulka techniczna
To koszulka wykonana z tkanin syntetycznych o odpowiednim splocie włókien dzięki czemu odprowadzany jest nadmiar potu na zewnątrz oraz zapewniona jest odpowiednia wentylacja ale i ciepło. Czasami mówi się o tych materiałach: "oddychające".
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ