Z powodu kontuzji od jakiegoś czasu nie mogę biegać, więc pożyczyłem mojego Kalenji mojej K. Po pierwszym treningu zadała mi pytanie na ile wiarygodny jest pomiar tętna, ponieważ podczas marszu zegarek pokazywał tętno 130, a granica w której miała biegać to 115-140. W zegarku wszystkie dane były zmienione, więc tym bardziej jestem zdziwiony. Moje tętno też zawsze było bardzo wysokie, ale za bardzo się tym nie przejmowałem, ponieważ biegałem odcinki czasowo.
Z góry thx
Pomiar tętna (CW KALENJI 500 SD)
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Jeśli jest to osoba początkująca to nie musi być wina zegarka po prostu ma wysokie tętno. Jeśli chce sprawdzić czy to winna zegarka wystarczy zmierzyć tętno podczas spoczynku, zarówno pulsometrem jak i palpacyjnie (przykładając palce do tętnicy szyjnej, policzyć w ciągu 30 sekund uderzenia i pomnożyć przez dwa, tak aby wyszło ile jest uderzeń na minute). W tym samym czasie odczytać wynik z zegarka. Jeśli się zgadza to nie jest wina zegarka. W takim razie należy sprawdzić tętno maksymalne poprzez test bezpośredni - sprawdzian. Wyliczyć nowe zakresy. Jeśli jest osobą o wysokim tętnie spoczynkowym to lepiej będzie wyliczyć zakresy HRR (czyli rezerwy tętna). Więcej tutaj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004
- lukizpaska
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:53
- Życiówka w maratonie: 4:25:xx
właściwie to prawie na bank nie jest wina pulsometru.
Ja zaczynając biegać miałem puls 140 po zejściu schodami przed blok (dodajmy po powolnym zejściu), także trening w strefach typowo polecanych (do 70% czy 75%) oznaczałby dla mnie miły spacerek.
Ja zaczynając biegać miałem puls 140 po zejściu schodami przed blok (dodajmy po powolnym zejściu), także trening w strefach typowo polecanych (do 70% czy 75%) oznaczałby dla mnie miły spacerek.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
- siodziu
- Wyga
- Życiówka na 10k: 51,24 (trening)
dzisiaj bo ponad dwumiesięcznej przerwie wróciłem do biegania. Luźne 3,5km po ok. 6:30/km i średnie tętno zegarek mi pokazał 165bpm, a maks. 182bpm. Po rozciąganiu pokazał mi tętno 98-100bpm (palpacyjnie wyszło podobnie). CZy jest to możliwe, że mam aż tak wysokie tętno? (wiek 26, waga 75, wzrost 182).
MS
14.10.2012 - Maraton - Poznań
14.10.2012 - Maraton - Poznań