Garmin f305

Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@stowka - Garmin w porównaniu z telefonem to niebo a ziemia - już pisałem o tym kilka stron wcześniej i podawałem linka do mojego testu. Ostatnio zrobiłem ten test jeszcze raz na nowym telefonie (iPhone 4S) i dalej dokładność zapisu trasy jest bardzo słaba w porównaniu do FR305.
Ja od kiedy używam Garmina to zawsze miałem możliwość eksportu treningu do GPX - klikam prawym klawiszem na treningu i tam jest opcja "export to GPX". Potem taki plik zachowuje sobie jako kopię zapasową i używam go do wgrania do RunKeeper'a i endomondo.
@lukpc12 - nie wiem co tu można reklamować. Garmin udostępnia darmowy numer telefonu i obsługę, nie będzie przecież płacił za to że jakiś operator nalicza opłaty za numer 0-800... Play też się na pewno nie będzie skory do uznania reklamacji no bo przecież cennik jest jawny...
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
PKO
lukpc12
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wiem, juz spróbowałem wszystkiego. To może być jedynie przestroga dla innych, którzy będą chcieli dzwonić z komórki...
Nilis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W Garminie f305 bez problemu mogę przejść do widoku "mapy" - pokazuje mi kreską trasę, którą przejechałem
I dlatego mam takie pytanie - czy istnieje taka opcja, abym sobie taką mapę stworzył na komputerze, a potem biegnąc czy jadąc na rowerze mógłbym się po niej kierować? Wybieram się na drogi, których za bardzo nie znam i fajnie by było, gdyby nawet te "linie" mnie pokierowały...
Awatar użytkownika
amroz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nilis pisze:W Garminie f305 bez problemu mogę przejść do widoku "mapy" - pokazuje mi kreską trasę, którą przejechałem
I dlatego mam takie pytanie - czy istnieje taka opcja, abym sobie taką mapę stworzył na komputerze, a potem biegnąc czy jadąc na rowerze mógłbym się po niej kierować? Wybieram się na drogi, których za bardzo nie znam i fajnie by było, gdyby nawet te "linie" mnie pokierowały...
Nie ma takiej możliwości. Nie davsie zapanować "planu podróży" :chlip:
python
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:50

Nieprzeczytany post

Witam kolegów i cieszę się, że mogłem dołączyć do grona szczęśliwych użytkowników 305ki :)

Kieruje do Was zapytanie, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania bądź też słaby ze mnie poszukiwacz.
Mianowicie nie wiem jak zmienić nazwę swojego Garmina, która jest wyświetlana po podłączeniu go do komputera i wykonywania importu. Wiem od kolegi, że domyślnia nazwa to Forerunner 305, natomiast u mnie jest to imię poprzedniego użytkownika.
W głównych ustawieniach w urządzeniu tego nie ma więc podejrzewam, że ustawia się to z poziomu jakiegoś programu.

Jeżeli wiecie o co mi chodzi oraz wiecie jak to zfixować to czekam na odpowiedź :)
szwejk
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:57:33

Nieprzeczytany post

nilis pisze:W Garminie f305 bez problemu mogę przejść do widoku "mapy" - pokazuje mi kreską trasę, którą przejechałem
Jest możliwość zapisania trasy w Garminie fr 305. Na stronie connect.garmin.com, jak założy się konto, jest opcja [kursy] / [courses]. Klikamy w nią, potem [Create course] po prawej stronie nad mapką i do dzieła. Można też ustalić średnią prędkość, by skorzystać z wirtualnego partnera. Nadajemy nazwę i zapisujemy. Potem używamy opcji [send to device]

Korzystałem z tego kilka razy i jestem bardzo zadowolony. Tylko trzeba uważać, bo to, co z satelity wygląda jak leśna ścieżka, może okazać się linią wysokiego napięcia.

Dobrych świąt Zmartwychwstania!
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

W 305 jest oczywiście możliwość nawigowania po przygotowanej trasie,

trasę można przygotować np. w aplikacji którą dostało się z zegarkiem, albo
przy pomocy sporttracka z wtyczką bodajrze routes....

(niestety nie korzystam z nowego sporttracka a i z tras sam nie korzystałem, więc nie podam więcej szczegółów, ale potwierdzę że na 100% w F305 da się stworzyć "trasę" do nawigowania się w nieznanym terenie)
Szymon
Obrazek
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy zrzucaniu treningu z FR60 miałem tak że GTC się nie odpalał tylko trening od razu uploadował się na garmin connect (automatycznie). Można tak zrobić w 305?
tomek^
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam. Od paru dni jestem posiadaczem garmina fr305. Jestem z niego bardzo zadowolony. GPS łapie poniżej 1 minuty, a dystans pokazywany na trasach jest dokładny. Jednak dzisiaj pojawił się pewien problem. Po 12km wybiegania postanowiłem pobiegać sobie jeszcze parę szybkich rytmów. Do robienia tego mam wymierzony dystans 80m. Przeszedłem ten dystans z zegarkiem i pokazał 79m( czyli bardzo dokładnie). Kiedy zacząłem biegać to wychodziły mi następujące odległości:80m,78m,76m,79m,64m,46m,75m,74m. Już nie będę się czepiał tych wyników +/-6m, no ale 64m i 46m to już trochę przesada na tak krótkim odcinku. Wprawdzie te 80m jest przy samym wejściu do lasu, ale drzew nad tą drogą nie ma i nie powinno gubić satelity tym bardziej, że wcześniej robiłem 12km w samym środku lasu gdzie biegnie się przez strasznie zarośnięte tereny, a sygnału ani razu nie zgubiło. Może wpływ na to miało to, że biegałem to szybko bo 80m wychodziło mi po 12sekund.
szwejk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam. Od paru dni jestem posiadaczem garmina fr305. Jestem z niego bardzo zadowolony. GPS łapie poniżej 1 minuty, a dystans pokazywany na trasach jest dokładny. Jednak dzisiaj pojawił się pewien problem. Po 12km wybiegania postanowiłem pobiegać sobie jeszcze parę szybkich rytmów. Do robienia tego mam wymierzony dystans 80m. Przeszedłem ten dystans z zegarkiem i pokazał 79m( czyli bardzo dokładnie). Kiedy zacząłem biegać to wychodziły mi następujące odległości:80m,78m,76m,79m,64m,46m,75m,74m. Już nie będę się czepiał tych wyników +/-6m, no ale 64m i 46m to już trochę przesada na tak krótkim odcinku. Wprawdzie te 80m jest przy samym wejściu do lasu, ale drzew nad tą drogą nie ma i nie powinno gubić satelity tym bardziej, że wcześniej robiłem 12km w samym środku lasu gdzie biegnie się przez strasznie zarośnięte tereny, a sygnału ani razu nie zgubiło. Może wpływ na to miało to, że biegałem to szybko bo 80m wychodziło mi po 12sekund.
A więc jedak kupiłeś fr305! To masz za swoje! Żartuję :) sam Ci zachwalałem Garmina :)

Myślę, że spowodowane jest to działaniem nawigacji: co jakiś czas (załóżmy, co 5 sekund), sprawdza położenie i na tej podstawie tworzy się łamana, która przybliża naszą trasę. Wyobraźmy sobie, że biegniemy 12 sekund i niech sprawdza położenie w zerowej sekundzie, piątej i dziesiątej sekundzie. Wtedy nie zna położenia w tej dwunastej sekundzie, kiedy to wyłączamy stoper, i wynik jest zaniżony. Jeśli do tego dołoży się błąd pomiaru, to sprawa się jeszcze bardziej komplikuje.

Czasami jest też tak, że załóżmy przebiegliśmy równo dwa kółka po 1000m, po każdym nacisnęlismy [lap]. On może zapisac, że pierwszy wynosił 998m, a drugi 1002m. To z tej samej przyczyny.

To taki zarys działania, nie wiem, na ile bliski prawdzie. Jest coś jednak na rzeczy, bo jeśli ustawię sobie bieg na na przykład 10km, to w urzadzeniu i programie wyświetla mi 10km, ale jak wejdę do pliku (chyba z rozszerzeniem .gcx, czy jakoś tak), to pokazuje mi na przykład 10.002m (piszę z pamięci).

Dlatego nawigacja nie nadaje się do mierzenia takich małych dystansów. Tak jak pisałem kilkakrotnie, przy bieganiu interwałów 300m, dopiero po około połowie mam w miarę dokładną prędkośc średnią, a więc i dystans.

Przy dłuższych biegach ten "skwantowany czas" (pomiar nie ciągły, tylko co jakiś czas) przestaje miec znaczenie, i dlatego mierzy poprawnie. Ponadto błąd pomiaru też przestaje miec znaczenie, ponieważ jeśli w jednej chwili zaniży, to zaraz będzie musiał zawyżyc. Problem jest jednak, gdy wciąż zakręcamy, a mało biegniemy po prostej (na przykład robimy kółka wokół boiska).

Jeśli chodzi o szybkie bieganie, to dla nawigacji raczej lepiej. Najgorzej jest, jak się stoi - wtedy nawigacaja pokazuje, że się poruszamy jak jakieś dzikusy (to tu, to tam, niewiele, bo niewiele, ale jednak).

Podsumowując: w długich wybieganiach dystans i czas mierzyc z nawigacją, a krótkie dystanse: interwały/rytmy - po ustalonej trasie (tak, jak Ty masz zaznaczone, lub po bieżni) i tylko wierzyc czasowi z zegarka.

Są dwie opcje, które mogą Ci pomóc (sprawdź, ciekawy jestem rezultatu):
* zmiana usredniania pomiarów dystansu: małe uśrednianie, średnie i duże. Na krótkie biegi ustaw: małe uśrednianie, po angielsku chyba powinno byc przeciwieństwo smooth.
* zmiana sposobu zapisu. Jest opcja zapisu sekunda po sekundzie lub "smart recording" (wtedy właśnie zapisuje co 5 sekund, ale robi to inteligentnie). Wybierz: sekunda po sekundzie.
wcześniej robiłem 12km w samym środku lasu gdzie biegnie się przez strasznie zarośnięte tereny, a sygnału ani razu nie zgubiło.
On nie musi zgubic sygnału, tylko odbiera lekko zniekształcony. Są takie miejsca na moich trasach w lesie, gdzie na przykład na 200m zaniża mi prędkośc (mimo że ja nie zwalniam), a potem "odrabia", bo spostrzega, że jestem dalej, niż on "myślał".

Mam nadzieję, że pomogłem.
Awatar użytkownika
kolcichy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak może trochę poza wątkiem.

Od dzisiaj mój Garmin przestał...działać... Otóż ładownie sieciowe, czy przez komputer nic nie daje. Kompletnie "ogłuchł"... Szlag mnie jasny trafił przed dzisiejszym treningiem... Jeśli ktoś wie jak temu zaradzić, byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.

Pzdr,
Cichy
szwejk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak może trochę poza wątkiem.

Od dzisiaj mój Garmin przestał...działać... Otóż ładownie sieciowe, czy przez komputer nic nie daje. Kompletnie "ogłuchł"... Szlag mnie jasny trafił przed dzisiejszym treningiem... Jeśli ktoś wie jak temu zaradzić, byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.
Też raz tak miałem. Miałem go w górach. Po jednej z wycieczek się rozładował i chciałem go naładować w schronisku. Wsadziłem do gniazdka w pokoju i zaczął ładować, ale jak to w schroniskach bywa, prąd w pokoju był tylko jakiś czas i nie zdążył się naładować. Poszedłem do recepcji, gdzie bardzo miła młoda kobieta (mówię Wam, w schronisku Stara Rostoka są baaaardzo miłe panie w recepcji) próbowała naładować mojego garmina w gniazdku, komputerze - i nic. Nie udało się. To był akurat ostatni dzień pobytu w górach, więc już więcej nie próbowałem.
Po powrocie wszystko działało.

Co się stało - nie wiem. Tego dnia, kiedy ostatni raz go używałem, szedłem prawie cały dzień w deszczu, więc to może przez to, ale nie widać było żadnych śladów przemoczenia (woda za szybką, czy coś).
Awatar użytkownika
powazny
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:11
Życiówka w maratonie: 3:45:01
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kolcichy pisze:Tak może trochę poza wątkiem.

Pzdr,
Cichy
zrób mu twardego reseta.
trzy dni temu miałem taki sam problem, ale po resecie wrócił do żywych :)

http://www.youtube.com/watch?v=OyAw-4GjUJA
BIEGANIE TO MÓJ ŻYWIOŁ ::: www.marcinkargol.pl ::: Don't stop me now!
Awatar użytkownika
kolcichy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki. Po nocy pod ładowaniem w gniazdku zaczął działać... Nie wiem, co mu się stało...

Ale dzięki wszystkim za rady.

Pzdr,
Piotrek
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Dziś był pierwszy trening z Garminem F305. Kurczę, nawet nie przypuszczałem, że tyle radochy będzie z samego patrzenia na wyniki podczas biegu. Dorosły facet a radocha jak u dzieciaka!!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ