plan bez pulsometru
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
- Życiówka w maratonie: brak
Przeglądając plany treningowe wszędzie potrzebujemy pulsometru, natomiast ja używam opaski nike sportband, czy istnieją może plany gdzie będę mógł wykonywać plan bez pomiaru tętna? Do tej pory biegam 4 razy w tygodniu - 2 biegi krótsze(6-7km) tempem 4:30/4:40 i 2 dłuższe biegi(10 i 15km) tempem 4:55 - 5:10. Obawiam się, że taki plan może być nieskuteczny, ponieważ ja po prostu staram się utrzymywać stałe tempo, które wcześniej sobie założę natomiast nie robię tak jak to widzę w planach np osiem 100metrowych sprintów czy innych tego typu dodatków. Co powinienem wprowadzić do swojego planu?
-
- Zaprawiony W Bojach
przejrzyj proszę plany wg szkoły amerykańskiej, które bazują na tempie.
jeśli będziesz miał dalej pytania, wal.
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
- Życiówka w maratonie: brak
Rzeczywiście w planie amerykańskim, który mnie zainteresował pulsometr jest zbędny. Chodzi o ten plan:Qba Krause pisze:przejrzyj proszę plany wg szkoły amerykańskiej, które bazują na tempie.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1342
Problem polega na tym, że treningi są 6x w tyg co mi nie odpowiada. Chciałbym biegać 4x w tygodniu, ponieważ dodatkowo czasem gram w piłkę, pływam, więc nie chcę przeciążać organizmu. Znajdę gdzieś inne treningi z tej kategorii? Interesują mnie plany pod 10km, czy może ten da się jakoś zmodyfikować?
EDIT: Mam jeszcze jedno pytanie, czy stosując plan treningowy muszę brać udział w zawodach w określonym terminie na planie czy mogę wykonywać plan tylko dla ogólnej poprawy szybkości, ewentualnie w międzyczasie wystartować w jakiś zawodach?
-
- Zaprawiony W Bojach
na portalu jest mnóstwo planów, równiez na 4 dni w tygodniu.
nie musisz trenować do konkretnych zawodów.
nie musisz trenować do konkretnych zawodów.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:43:43
- Życiówka w maratonie: 03:25:30
- Kontakt:
Można się podeprzeć tym http://bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=399
W moim przypadku prawie się zgadza.
W moim przypadku prawie się zgadza.