Odczucia po półmaratonie 2012

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
voodnik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wydaje mi się że bieg był lepiej przygotowany lepiej niz powyższa ankieta. najbardziej jaskrawym przykładem jest możliwości wyrażenia negatywnej opinii o medalu. Albo robimy ankietę albo zbieramy pozytywne opinie...
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

voodnik pisze:wydaje mi się że bieg był lepiej przygotowany lepiej niz powyższa ankieta. najbardziej jaskrawym przykładem jest możliwości wyrażenia negatywnej opinii o medalu. Albo robimy ankietę albo zbieramy pozytywne opinie...
Nie bardzo rozumiem powyższą wypowiedź, czy możesz ją jakoś rozwinąć?
Że za mało było miejsca na opinie pozytywne czy negatywne?
Nazwa użytkownika
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

O KONIECZNOŚCI (bo to już jest konieczność) prowadzenia klasyfikacji według czasów NETTO już pisałem:

Nazwa użytkownika Tytuł: Re: XIII BIEG NIEPODLEGŁOŚCINapisane: Wt, 15 listopada 2011, 09:50

Podsumowując wątek KLASYFIKACJI WEDŁUG CZASÓW NETTO/brutto (kolejność nie jest przypadkowa).
Zdecydowanie, czas brutto powinien być brany pod uwagę przy klasyfikacji generalnej, przyznawaniu medali, nagród rzeczowych od sponsorów, udziale w medialnym splendorze typu zdjęcia na pudle, usciski dłoni, wywiady, parady itp. Dlaczego? No właśnie z powodów opisanych przez Quentino i Wojtek W. Kiedyś na bieganie.pl (o ile się nie mylę) polska biegaczka opisała absurdalną sytuację ze startu w zawodach w Niemczech, gdzie nagradzano zwycięzców według klasyfikacji netto. Może ktoś to odkopie i wrzuci link?
Moim zdaniem KLASYFIKACJA WEDŁUG CZASÓW NETTO, poza samą publikacją, wymaga AKTYWNEJ PROMOCJI: umieszczenie ulotki w pakietach startowych, informacja na stronach www organizatora (nie tylko w postaci krótkiej wzmianki w regulaminie) itp. A ze strony sponsorów, przyznawanie specjalnych nagród dla nettowców (dla kogo i za co do dyskusji może np. dla setnego, dwusetnego, trzysetnego itd, żeby każdy miał szanse na nagrode bez parcia na szkło)? W końcu to sponsorowi zależy na zakupach, których dokona 7000 startujących (plus ich rodziny, znajomi i kibice), a nie 100 osobowa elita. Chodzi (biega) o to, żeby 7000 biegaczy spokojnie ustawiło się na starcie tak, jak aktualna forma wskazuje - w odpowiedniej strefie czasowej. Adamie - jest o co walczyć

ADAMIE, JAK WIDZĘ TEMAT NABIERA CORAZ WIĘKSZEGO ZNACZENIA :-)

Trzymam kciuki za bieganie.pl w promowaniu rozszerzenia klasyfikacji BRUTTO o klasyfikację NETTO na wszystkich masowych imprezach.
NO Pain ---> MORE Gain
voodnik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:20

Nieprzeczytany post

voodnik napisał(a):
wydaje mi się że bieg był lepiej przygotowany lepiej niz powyższa ankieta. najbardziej jaskrawym przykładem jest możliwości wyrażenia negatywnej opinii o medalu. Albo robimy ankietę albo zbieramy pozytywne opinie...

Nie bardzo rozumiem powyższą wypowiedź, czy możesz ją jakoś rozwinąć?
Że za mało było miejsca na opinie pozytywne czy negatywne?
jasne,
czytając fora przed i po biegu, wydaje mi się że najbardziej ożywiona dyskusja toczyła się na tematy:

1. trudności trasy - wg mnie sprawa ujęta w ankiecie w sposób wyczerpujący
2. bardzo krótkiego okresu wydawania pakietów startowych - temat pominięty
3. wspomniane wcześniej medale - znacza ilość osób była nie do końca zadowolona z jego wyglądu, niestety ankieta nie pozwalała wyrazić negatywnej opinii na ten temat

uwga tez do pytania 2 dotyczącego trasy. Jak wiadomo wiodła ona ulicami miasta, co wymusza odpowiedź pierwszą. Wybór innej odpowiedzi oznaczałby że impreza miała miejsce poza miastem
Obrazek
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adamie, z punktu widzenia statystyki i wyciągania jakichkolwiek informacji i wniosków z ankiety wiele pytań zostało bardzo niefortunnie postawionych (a w zasadzie odpowiedzi do nich). Już nawet skala punktowa choć nie idealna byłaby lepsza.

Przykłady:
idealnie 75,4%
wyraźnie, ale czasem nie równo 23,8%
fatalnie 0,8%
a co z 'równo ale mało widocznie'? wiele osób zgłaszało, że nie widziało oznaczeń, czy powinny zaznaczyć 'fatalnie'? Biorąc pod uwagę, że oznaczeń można po prostu nie zauważyć w ferworze walki z samym sobą może warto byłoby też umieścić taką opcję.
Jakie było wsparcie karetek na trasie?
zbyt mało jak na panujące warunki atmosferyczne.... 2,8%
wystarczająca liczba 97,2%
Przyznam się szczerze, że poza ratownikami na terenie stadionu nie mam bladego pojęcia i podejrzewam, że 99% uczestników, którzy z karetki korzystać nie musieli również nie ma.
Co myślisz o medalu?
oryginalny 27,5%
wyjątkowo ładny, odzwierciedlający charakter imprezy 30,4%
standardowy 41,6%
dla niektórych zabrakło medali... 0,5%
W jaki sposób ostatnia opcja odpowiada na pytanie? (zwłaszcza, że o ile mi wiadomo, nie zabrakło)?
Jak wyglądały zapisy elektroniczne?
szybko, sprawnie, bez zarzutów 97,2%
kiepska informacja zwrotna 2,8%
Jak działało biuro zawodów?
szybko i sprawnie 96,4%
mały chaos 3,6%
Dwa pytania na raz bo ta sama przypadłość. Tylko dwie dość szczegółowe możliwości wyboru. Nie trudno sobie wyobrazić inne odpowiedzi. To już trochę pachnie manipulacją, bo jak ktoś ma do wyboru 'dobrze' albo 'totalnie źle' to raczej wybierze to pierwsze, co nie znaczy, że nie ma zastrzeżeń. Tu szczególnie sprawdziłaby się skala, lub przynajmniej wprowadzenie kilku stopniowanych odpowiedzi. Moim zdaniem te pytania nie pokazują niczego poza błędem statystycznym.
Komunikacja z uczestnikami, informacje przed biegiem
wzorowo - bieżące informacje na maila/na stronie 96,1%
zbyt późne istotne informacje na maila/na stronie 3,9%
Znowu, tylko dwa dość szczegółowe przypadki do wyboru. Dość szczególny dobór odpowiedzi negatywnej znowu moim zdaniem powoduje, że pytanie nie pokazuje nic poza błędem statystycznym.

Najbardziej sensowne pytanie całej ankiety to:
Czy jesteś zadowolony/na ze swojego wyniku?
Tak 85,4%
Nie 14,6%
Bo tu z korelacji z innymi odpowiedziami można sobie policzyć wpływ zadowolenia z wyniku na ocenę samego biegu... ale reszta moim zdaniem jest statystycznie do kosza.
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja się zgodzę z tymi uwagami do ankiety - miałem problemy ze znalezieniem opcji która by odpowiadała temu co myślę na temat poruszony w pytaniu. Odpowiedzi nie pokrywały całego zakresu możliwych odpowiedzi i wyglądało mi to troszkę na "ankietę z tezą" ;) chociaż zakładam że to niedopatrzenie a nie ankieta z tezą :)
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No czyli jest kwestia ułożenia lepszej ankiety. Gdyby ktoś chciał taką stworzyć (do tego uniwersalną) to bardzo proszę. :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zgadzam się z kisiem, trzeba poprawić ankietę merytorycznie.

warto tez byłoby nie sugerować konkretnych odpowiedzi tylko dać możliwość usytuowania własnego zdania na skali np. 5-punktowej gdzie 1 - totalna beznadzieja a 5 - ideał plus możliwość dopisania własnych uwag.

tego rodzaju koncepcja odpowiedzi daje ankietowanym punkt odniesienia - własne odczucia dośc łatwo umiejscowić na skali, tym, którzy mają więcej do powiedzenia daje możliwość zgłoszenia ciekawych uwag; jest też łatwiejsza do analizy a wyniki są bardziej wiarygodne.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
prawie maratończyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No czyli jest kwestia ułożenia lepszej ankiety. Gdyby ktoś chciał taką stworzyć (do tego uniwersalną) to bardzo proszę. :)
Obawiam się, że ankieta która wszystkim pasuje nie istnieje :hahaha: :hahaha: ale co zrobić ? ciąć się nie będziemy raczej :hej: :hahaha:
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pasuje nie pasuje. Tu bardziej chodzi o to do czego taka ankieta ma służyć. Moim zdaniem powinna służyć do sprawdzenia co można poprawić, usprawnić. Co jeszcze nie do końca działa tak jak powinno albo gdzie rozminęliśmy się z oczekiwaniami uczestników choć myśleliśmy, że pomysł był dobry itp.

Tak postawione pytania nie dają właściwie żadnej rozwojowej informacji zwrotnej. Dużo więcej można wyciągnąć z wypowiedzi na forum.

Podstawowa kwestia przy tworzeniu pytania/bloku pytań i odpowiedzi na nie to: czego chcę się dowiedzieć? jakie informacje uzyskać? jakie wnioski móc postawić?
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

może ktoś mi wyjaśni taką ciekawostkę którą zauważyłem.

dlaczego część osób miała na numerach startowych imiona a część tylko numer? :)
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

ci którzy opłacili startowe wcześniej (w połówce do końca lutego chyba) mieli zagwarantowane przydzielenie do odpowiednich stref i numery z imionami.
ci którzy bałaganili do późna płacili wiecej, byli odgórnie kierowani do strefy zielonej i nie mieli nadrukowanych imion.

w warszawskiej całówce sa analogiczne zasady
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

martinelli pisze:może ktoś mi wyjaśni taką ciekawostkę którą zauważyłem.

dlaczego część osób miała na numerach startowych imiona a część tylko numer? :)
Należy czytać regulaminy i wszelkie uwagi od organizatora.
naczanio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A co myślicie o kibicach. To była moja trzecia połówka w stolicy i muszę powiedzie, że odniosłem wrażenie, że było ich jakby więcej. :hej:
Może to zmiana trasy, albo ilość uczestników dała taki efekt :niewiem:
I bardzo fajny pomysł z przebiegnięciem, przez Cytadele :taktak:
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

to wciąż głównie rodzina i znajomi uczestników.
zasługa frekwencji biegaczy
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ