Start w wyższej temperaturze

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy ktoś ma jakiś patent. Czy mozna choć troche się przygotować do startu w wyższej temperaturze-pow. 20 C. Mimo ze teraz jest chłodniej.Nie ma mozliwości zrobienia treningu w takich warunkach.Prawie na pewno czeka mnie lekki szok termiczny.
Mirek K
PKO
zeusik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

sauna
zeusik
Awatar użytkownika
kkazmier
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja dodam coś od siebie. W wysokiej temp. najważniejsze jest to, żeby jak najwiecej pić. Wiem, że w praktyce nie jest to łatwe, ale... Odwodniony organizm pracje mniej wydajnie od 'normalnego'. Napiszę więc jak to u mnie wyglądało. Na treningach starałem sie wypijać jak najwięcej wody, w upały wychodziłem więc zawsze z butelką. Na zawodach to samo... Każdy bieg rozpoczynałem z butelką, i jak trzeba było uzupełniałem ją w punktach z wodą.

Podsumowując.
Czy jest zimno czy ciepło, staraj się jak najwiecej pić! Z własnego doświadczenia wiem, że można sie przyzwyczaić do przyjmowania sporej ilości wody. Nawet ponad 2 litry na 20km...
10km-34:25
21.097km-1:16:24
42.195km- --:--:--
ziebol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zgadzam się z poprzednikiem. Pić i jeszcze raz pić. Podczas biegu jeśli organizator zapewni to najlepiej co trzy kilometry. Albo przygotuj butle na stanowiskach żywieniowych (najczęściej co 5 km) i biegnij  z nią  jeszcze ok 1,5 km pijąc małymi łykami..
ziebol (nas nie dogoniat)  :)
Awatar użytkownika
kardash
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zawsze możesz ubrać się grubiej na trening i dzięki temu przynajmniej zasymulować wyższą temperaturę

znam kolarza, który nawet latem trenuje w długim stroju - mówi, że dzięki temu jego trening jest intensywniejszy
kardash
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ