Prognozowanie czasu w maratonie.
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ciekawe że nawet w obrębie tych stylów można określić, że ktoś biega "ładnie" i "brzydko". Chyba faktycznie głównie chodzi tu o aspekt siłowy. Ale też występuje technika "drobienia" bardzo efektywna w maratonie i dłużej - trudno powiedzieć żeby to było ładne - bardziej wydaje się że ktoś taki "chodzi" tylko jakim cudem innych wyprzedza?
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
W ostatnią niedzielę robiłem 10x 1000m z przerwami 4 min w truchcie. W zasadzie nie zajechałem się ale oto międzyczasy 800m na podstawie tysiączków. 2 ostatnie żywiej.
1 - 2:56
2 - 2:57
3 - 2:57
4 - 2:58
5 - 2:53
6 - 2:57
7 - 2:56
8 - 2:57
9 - 2:38 ! Pobiegłem mocno
10 - 2:47 żywo ale bez zajeżdżania
Tak oto wyglądał mój trening w kontekście Yasso. W sumie myślę, że 1000 są chyba bardziej wymagające a razem z truchtaniem pomiędzy tysiączkami objetość treningowa to 15km + 5km roztruchtania.
Gdyby tak wszystko dało sie przełożyć można by rzec ,że powinienem nabiegać zdecydowanie poniżej 3h Ale to się zobaczy na jesień W sumie czy Yasso czy tysiączki myślę ,że to uogólniając to samo .
.
1 - 2:56
2 - 2:57
3 - 2:57
4 - 2:58
5 - 2:53
6 - 2:57
7 - 2:56
8 - 2:57
9 - 2:38 ! Pobiegłem mocno
10 - 2:47 żywo ale bez zajeżdżania
Tak oto wyglądał mój trening w kontekście Yasso. W sumie myślę, że 1000 są chyba bardziej wymagające a razem z truchtaniem pomiędzy tysiączkami objetość treningowa to 15km + 5km roztruchtania.
Gdyby tak wszystko dało sie przełożyć można by rzec ,że powinienem nabiegać zdecydowanie poniżej 3h Ale to się zobaczy na jesień W sumie czy Yasso czy tysiączki myślę ,że to uogólniając to samo .
.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- Murat
- Zaprawiony W Bojach
Art-z takimi wynikami to nawet się nie waż biegać maratonu jesienią powyżej 3 godzin.Ja sobie zapamiętałem te czasy i jak w październiku nie połamiesz trzech godzin to Cię tu na forum obsobaczę za lenistwo !;)
Powodzenia!
Powodzenia!
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Mówisz? Nawet jeśli podane czasy to 800m?
Coż teraz kwestia zrobienia dwóch sprawdzianów w półmaratonie. Wg. mojej teorii i obserwacji czas w granicach 1:23.50 w półmaratonie powinien na 100% dawać pewność połamania 3h. Już zapisałem się na Berlin
Coż teraz kwestia zrobienia dwóch sprawdzianów w półmaratonie. Wg. mojej teorii i obserwacji czas w granicach 1:23.50 w półmaratonie powinien na 100% dawać pewność połamania 3h. Już zapisałem się na Berlin

[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Takie sobie są te szacowania. Myslę, ze lepiej oszacować na podstawie choćby biegu ciagłego (wyścigu) na 5 a lepiej na 10 km.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tylko nie róbcie z Yasso metody szacowania wyniku... proszę ! Jak pisałem wczesniej to metoda przygotowywująca do wyniku a tylko w odpowiednich uwarunkowaniach (które też wczesniej podałem) można na jej podstawie coś zaprognozować...Takie sobie są te szacowania.
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
- Rafael_
- Wyga
Osobiście używam sobie tych wszystkich metod prognozowania żeby się przede wszystkim podbudować i pomarzyć, a potem przychodzi czas na racjonalizację i dodaję pół godziny - to najlepsza prognoza. Niestety:chlip:
[b]Oby do mety
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki Ibex za odpowiedź w kwesii "ładnego" stylu, ale ja wciąż nie wiem jak lepiej zwiększyć szybkość-"drobić" czy biec "siłowo"-mam na myśli 10 km. A jak "ekonomicznie" pokonać maraton? Czy jesteśmy w stanie znacząco poprawić styl a tym samym wynik?
Często mniej oznacza więcej