Chudnięcie dzięki bieganiu ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
eddie123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam ! Zdaję sobie sprawę, że było już milion takich tematów , ale po ich przeczytaniu nadal nie wiele wiem . Otóż:
Mam 14 lat (w maju 15) mam 162 cm wzrostu (jestem strasznie mały ) i ważę 64kg (trochę dużo;/).Zdaję sobie sprawę , że nie mam dużej nadwagi . Nie jestem jakiś strasznie gruby , ale mam trochę niepotrzebnego tłuszczyku na brzuchu łydkach i udach . Wiem , że jeszcze dojrzewam więc pewnie w te wakacje "wystrzelę w górę" i się "wyciągnę" lecz i tak chce zrzucić parę kilo . Od 2 tygodni biegam około 5.5 km (tak wynika z runningmap.pl) ,dystans pokonuję w około 40 min - staram się biegać wolno , żeby za bardzo się nie zmęczyć . Ograniczam też słodkie napoje gazowane , słodycze (ciężko mi to idzie) , fast foody , a ponadto jem mniej . Mój dzień wygląda mniej więcej tak : około 7/30 jem serem Danio (przed szkołą) w szkole mam kanapkę z szynką i papryką , po powrocie ze szkoły obiad - co tam mama ugotuje (czasem jest to kurczak gotowany , lub indyk) przed bieganiem jakąś kanapkę , potem o 19 idę biegać no i po powrocie jem sobie lekki "serek wiejski" . Nie wiem czy to coś da , ale prosiłbym szczególnie o wypowiadanie się osób które też biegały i nie stosowały jakiejś skomplikowanej diety , ja zwyczajnie - ograniczam się . Czy przy takim treningu schudnę dużo i w jakim czasie ? Schudłem od 67 kg do 64,4 w 2 tyg (nawet niezły wynik) Czy podczas biegania ćwiczę mięśnie brzucha ?
Tak więc wypowiadajcie się , byłbym wdzięczny za pomoc
PKO
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57

Nieprzeczytany post

Jesteś młody, więc jeszcze się kształtujesz. Ale dobrze, że już teraz dbasz o siebie bo to 'kształtowanie się' pójdzie w dobrym kierunku. Myślę, że ten plan przy którym jesteś jest dobry i wystarczający. Zrezygnuj z fast foodów, ogranicz słodycze i napoje słodkie (czyli wszystko tak jak piszesz). Trzymaj się 5 posiłków dziennie i bardzo wolnego biegania co drugi dzień. Reszta pójdzie w dobrym kierunku i zbędny tłuszcz spokojnie zniknie. Jakiekolwiek spalanie tłuszczu jest procesem, który potrzebuje trochę czasu. Cierpliwości, bo jesteś na dobrej drodze :usmiech:
Obrazek
eddie123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedz i słowa otuchy :)
W sumie biegam codziennie , widać postępy od 2tygodni bo brzuch nie jest już taki napompowany tylko raczej płaski i jestem z tego zadowolony , ale czy dzięki bieganiu wykształtuję mięśnie brzucha ? Ktoś mi mówił , że przy bieganiu pracują praktycznie wszystkie mięśnie ale nie chce mi się w to wierzyć . Myślisz , że przy takim treningu do około połowy czerwca schudnę do 57-60 kg?
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''

Nieprzeczytany post

eddie123 pisze:Dzięki za odpowiedz i słowa otuchy :)
W sumie biegam codziennie , widać postępy od 2tygodni bo brzuch nie jest już taki napompowany tylko raczej płaski i jestem z tego zadowolony , ale czy dzięki bieganiu wykształtuję mięśnie brzucha ? Ktoś mi mówił , że przy bieganiu pracują praktycznie wszystkie mięśnie ale nie chce mi się w to wierzyć . Myślisz , że przy takim treningu do około połowy czerwca schudnę do 57-60 kg?
Co do mięśni brzucha to bieganie pomaga je utrzymać w "niezłym" stanie i na pewno wpływa na nie pozytywnie ale od samego biegania nie dostaniesz w gratisie sześciopaka :hej:
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

eddie123 pisze:Schudłem od 67 kg do 64,4 w 2 tyg \
juz schudłeś całkiem dużo, jak na 2 tygodnie tylko. Trzymaj się tej diety, którą stosujesz i biegaj, a kilogramy polecą, zanim się obejrzysz.
Jeśli chodzi o brzuch, to mozesz coś dorzucić,np. 8 min ABS (znajdź sobie na youtube)
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18

Nieprzeczytany post

Co Ci będe pisał... Posłuchaj klasyka:

http://www.youtube.com/watch?v=jyjuUHNwWD4

Pozdrooofka,
Lejek
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lejek pisze:Co Ci będe pisał... Posłuchaj klasyka:

http://www.youtube.com/watch?v=jyjuUHNwWD4
:hahaha:
Dobre!
Swoją drogą to nie jeden facet w jego wieku chciałby tak wyglądać, a już na pewno ich żony (kobiety) by chciały, aby tak sportowo wyglądały sylwetki facetów w "średnim wieku". Mam tu na myśli sylwetkę, a nie wylizany, wygładzony, wydepilowany, cukierkowaty look - taki jak u Krzysia.
Zresztą... może Panie czytające forum się wypowiedzą. :oczko:
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57

Nieprzeczytany post

Pewne jest, że biegając spalasz tłuszcz. Również ten z brzucha :usmiech:
Obrazek
hungry rabbit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:20

Nieprzeczytany post

miałem podobnie ale nie masz się czym martwić , będe miał 17 w tym roku i w wieku 14 lat ważyłem 60 kg, przy wzroście 165. Teraz urosłem do 180 i schudlem 5kg :d . Bieganie robi swoje, beigając spalasz tłuszcz także z brzucha, lecz nie powoduje to że staje się on silniejszy a tylko zaczyna widać pewny zarys mięśni. Można nawet w dzień schudnąć 1,5kg lecz jest to nie wskazane, ponieważ ciało niead aptuje się dobrze do tak szybkiego osłabienia przez niedobór pokarmu co w efekcie przynosi negatywne skutki. Pewnym jest że napewno rośniesz i jak nie uda Ci się do wakacji zrzucić tych kilogramów to i tak urośniesz przy niewielkim wzroście masy co na pewno zaowocuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ