Komentarz do artykułu W czym biegaliśmy w Półmaratonie Warszawskim ?
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
Ahh...Być w ankiecie określonym jako "inny" sprawia, że człowiek czuje się taki wyjątkowy. 

- ErgoJanek
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:52
- Życiówka w maratonie: 3h28
Dzięki za link do wyników na www.i-run.pl (że też komuś chce się to układać wg. netto)...
Porównanie BN2011 i PW2012.
Środkowa osoba BN => 52:34 netto.
Środkowa osoba PW (międzyczas netto na 10km) => 54:15.
Wyliczyłem też czas środkowej osoby PW z odcinka 5-15km => 53:23. Czyli jeszcze szybciej.
Różnica między medianami BN i PW jest zatem 71 sekund.
Czy to uprawnia stwierdzenie, że na Półmaratonie są bardziej "zaawansowani biegacze"?
Ja biegam półmaraton w 1:28:27, czyli średnie tempo 4:12, czyli 10km w 41:55.
Moja życiówka na 10km (oceniam, że dość łatwo mógłbym ją przebić, ale weźmy to co mam) to 40:18.
Różnica to 97 sekund.
Mój czas na 10km podczas półmaratonu wydłużył się o 4,03%.
Gdyby czas mediany z BN wydłużył się o 4,03% to dałby czas na 10km podczas półmaratonu = 55:32.
Mediana z odcinka 10km z półmaratonu to 53:23, czyli...
====> ...półmaratończycy (z Warszawy 2012) są średnio szybsi niż uczestnicy Biegu Niepodległości 2011.
Skoda, że to wyliczenie jest oparte tylko na pojedynczych osobach.
Porównanie BN2011 i PW2012.
Środkowa osoba BN => 52:34 netto.
Środkowa osoba PW (międzyczas netto na 10km) => 54:15.
Wyliczyłem też czas środkowej osoby PW z odcinka 5-15km => 53:23. Czyli jeszcze szybciej.
Różnica między medianami BN i PW jest zatem 71 sekund.
Czy to uprawnia stwierdzenie, że na Półmaratonie są bardziej "zaawansowani biegacze"?
Ja biegam półmaraton w 1:28:27, czyli średnie tempo 4:12, czyli 10km w 41:55.
Moja życiówka na 10km (oceniam, że dość łatwo mógłbym ją przebić, ale weźmy to co mam) to 40:18.
Różnica to 97 sekund.
Mój czas na 10km podczas półmaratonu wydłużył się o 4,03%.
Gdyby czas mediany z BN wydłużył się o 4,03% to dałby czas na 10km podczas półmaratonu = 55:32.
Mediana z odcinka 10km z półmaratonu to 53:23, czyli...
====> ...półmaratończycy (z Warszawy 2012) są średnio szybsi niż uczestnicy Biegu Niepodległości 2011.
Skoda, że to wyliczenie jest oparte tylko na pojedynczych osobach.

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ErgoJanek pisze:Dzięki za link do wyników na www.i-run.pl (że też komuś chce się to układać wg. netto)...
OT ale dla Twojej ciekawości - jest to pięć kliknięć myszy pierwszy lepszy program OCR do Excela - excel sortuje(2kliki myszy) - excel do pdf(2kliki myszy) - Koniec

Pozdrawiam:)
- ErgoJanek
- Stary Wyga
Super! To ja poproszę takie pliki z BN2011 i PW2012.PiotrSw pisze:jest to pięć kliknięć myszy pierwszy lepszy program OCR do Excela - excel sortuje(2kliki myszy) - excel do pdf(2kliki myszy) - Koniec Sądzę, że w 120sek bym to zrobił

-
- Stary Wyga
No tak, ale to nie oznacza, że JA mam program - np finereader tani nie jest
Jak już będę na stacjonarnym komputerze to spróbuje pokombinować jakieś darmowe zamienniki i Ci podesłać rezultaty.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
AWANGARDA rzecz. ż
Warianty fonetyczne: AWANGARDA, AWANTGARDA
Słowniki: T, L (bez cyt), SWil, SW, SJP notują
napisaliśmy z "francuska"
Warianty fonetyczne: AWANGARDA, AWANTGARDA
Słowniki: T, L (bez cyt), SWil, SW, SJP notują
napisaliśmy z "francuska"

- Christos
- Zaprawiony W Bojach
Mnie te zestawienie nie zdziwiło .Wygrywają najlepsi .Chciałem kupić buty Asics ale dałem szanse Pumie i zostałem za to ukarany
Ciekawe jak firma Puma załatwi moją reklamacje bo to jak firma podchodzi do klienta ma wielkie znaczenie .
Sporo szmalu wydałem na Adidasa nie tylko na buty ale i na ciuchy i moje zdanie jest na ich temat zdecydowanie negatywne podobnie jak do obsługi w ich sklepach.
Kalenji jest mało popularne to normalne ale przynajmniej nie drogie nie płacą kupę szmalu niepotrzebnie na reklamę zawodowcom. A podejście klienta jest na najwyższym poziomie!!Co potwierdzają zresztą wszyscy których znam i sam się o tym przekonałem gdy się buty rozwaliły natychmiast oddali mi kasę co spowodowało że od razu kupiłem u nich następne buty. I dlatego popularność wzrasta. Natomiast ciekawy jestem czy Puma oferuje cos więcej niż reklamę z Boltem i ceny butów liderów popularności .Zresztą się sam o tym niedługo przekonam .Mam pegazusy Nike i jest to obecnie u mnie numer jeden .Następne prawdopodobnie przy przypływie gotówki bendą Asics będę mógł się przekonać czy zasługują na wysokie miejsce w rankingu .

Sporo szmalu wydałem na Adidasa nie tylko na buty ale i na ciuchy i moje zdanie jest na ich temat zdecydowanie negatywne podobnie jak do obsługi w ich sklepach.
Kalenji jest mało popularne to normalne ale przynajmniej nie drogie nie płacą kupę szmalu niepotrzebnie na reklamę zawodowcom. A podejście klienta jest na najwyższym poziomie!!Co potwierdzają zresztą wszyscy których znam i sam się o tym przekonałem gdy się buty rozwaliły natychmiast oddali mi kasę co spowodowało że od razu kupiłem u nich następne buty. I dlatego popularność wzrasta. Natomiast ciekawy jestem czy Puma oferuje cos więcej niż reklamę z Boltem i ceny butów liderów popularności .Zresztą się sam o tym niedługo przekonam .Mam pegazusy Nike i jest to obecnie u mnie numer jeden .Następne prawdopodobnie przy przypływie gotówki bendą Asics będę mógł się przekonać czy zasługują na wysokie miejsce w rankingu .

- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
A co konkretnie się rozwaliło i w jakim modelu?Christos pisze:dałem szanse Pumie i zostałem za to ukaranyCiekawe jak firma Puma załatwi moją reklamacje
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie, tym razem niestety nie mamy takich danych.czarekb pisze:Interesujące by było zestawienie wg miejsca na mecie np rozkład pierwszego tysiące vs piątego tysiąca Adam jest to możliwe?
-
- Rozgrzewający Się
Ja też dobrze się czuje jako "inny"
W tym sezonie przesiadłem się z Asicsow i Adidasów na Inov-8 i był to świetny wybór. Biegam na szosie w x-Road 223 a na trailach (gdzie z racji zamieszkania realizuje większość treningów) w x-talon 190.
Oba maja po 3mm spadku i zachęcają do biegania ze śródstopia. Myślałem ze będę miał problemy zwłaszcza z achillesami, które zdarzały się wczesniej(zwłaszcza w Asicsach Trabucco) ale nic z tych rzeczy. Polecam.

Oba maja po 3mm spadku i zachęcają do biegania ze śródstopia. Myślałem ze będę miał problemy zwłaszcza z achillesami, które zdarzały się wczesniej(zwłaszcza w Asicsach Trabucco) ale nic z tych rzeczy. Polecam.
- ErgoJanek
- Stary Wyga
Gwoli ścisłości, z tego co wiem to road-x 233 ma dwie strzałki 'shock zone', czyli ma 6mm spadku. Tak czy siak, to dość poważny minimalizm.hobbes pisze:Oba maja po 3mm spadku

Pzdr,
Janek
Janek
- sobek76
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:19
- Życiówka w maratonie: 3:59:35
Może tak jest w Polsce. W USA obie te marki jak najbardziej są ciągnięte przez machinę marketingową, tyle, że o wiele bardziej precyzyjnie "stargetowaną" z uwagi na ich biegową niszowość.jang pisze:Z producentami branżowymi, jak Saucony czy Brooks jest inaczej niż z brandami adresowanymi do szerokiego odbiorcy i lifestylu. Tu klient nie kupuje produktu żeby nosić logo, tylko żeby mieć wysokiej jakości produkt. Za sprzdażą nie stoi wielka machina medialno-marketingowa, trudniej jest się im przebijać, goła jakość decyduje. Ale myślę, że udział Brooksa w rynku z pewnością będzie rósł.
Poza tym sporo osób kupuje te (nietanie przecież) marki ze snobizmu - chcą być inni niż większość. Ale to zdrowy snobizm, taki godny pochwalenia.
- sobek76
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:19
- Życiówka w maratonie: 3:59:35
ErgoJanek pisze: 5. Królem spadku jest Kalenji - nie wiem czy tym razem osoba licząca te buty była mniej doświadczona w ich rozpoznawaniu (z tego co pamiętam listopadowy wolontariusz od tej marki miał bardzo dużo doświadczenia i mógł być bardziej efektywny). Ewentualnie, można wyjaśnić ten spadek tak jak we wcześniejszych punktach. Na półmaratonie biegają bardziej "wytrawni biegacze" (w porównaniu z 10km Biegu Niepodległości) - tacy biegacze wiedzą już, że nie chcą oszczędzać na butach biegowych i wybierają inną markę niż buty z Decathlonu.
Taka wypowiedź ze strony przedstawiciela sklepu, który oferuje inne, droższe marki niż Kalenji wydaje mi sie co najmniej kontrowersyjna i trąci uprawianiem marketingu na forum. Zwłaszcza, że Kalenji są bardzo dobre jakościowo, przynajmniej te droższe modele.