Prognozowanie czasu w maratonie.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Teraz jest promocja (potrzebuję trochę danych) i test kosztuje 60 zł.
Test trzeba zrobić po tzw. readaptacji treningowej, czyli po ok. 2 tygodniach od rozpoczęcia treningu.
Test można powtórzyć po 6 - 8 tygodniach. W międzyczasie można samemu sprawdzać efekty i założenia treningowe.
R.
Test trzeba zrobić po tzw. readaptacji treningowej, czyli po ok. 2 tygodniach od rozpoczęcia treningu.
Test można powtórzyć po 6 - 8 tygodniach. W międzyczasie można samemu sprawdzać efekty i założenia treningowe.
R.
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
Cena jest rzeczywiście atrakcyjna, a akurat jestem po przerwie chorobowej i adaptuję się. Jakie terminy wchodzą w grę i do kiedy możliwość zrobienia testu byłaby aktualna?
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
1 lipca zaczynam zgrupowania. Do tego czasu możemy uzgadniać terminy.
R.
R.
-
- Zaprawiony W Bojach
60 zł... dobra cena. Dla mnie przyjazd do Krakowa to nie problem. Uwielbiam to miasto. Mieszkałem tam 12 lat......
Panie Ryszardzie, chcę pobiec Łódź treningowo 24 maja później chętnie bym się wybrał do Krakówka i taki test zrobił. Co musze spełnic i jakie dane podać?
Panie Ryszardzie, chcę pobiec Łódź treningowo 24 maja później chętnie bym się wybrał do Krakówka i taki test zrobił. Co musze spełnic i jakie dane podać?
Ibex
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Ideałem byłoby zrobić test przed startem, sprawdzić szacowany czas, tętno i zarejestrować start na Polarze.
Zacznij od 1500m gdzieś na tartanie a potem ok.18,19 zrobilibyśmy test 5x6'. Myślę, że to nie zaburzy Ci planów treningowych.
R.
Zacznij od 1500m gdzieś na tartanie a potem ok.18,19 zrobilibyśmy test 5x6'. Myślę, że to nie zaburzy Ci planów treningowych.
R.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To prawda, to duże fory przy powrocie do biegania nawet z dużą nadwagąMurat...przeszłośc biegowa szczególnie zawodnicza w długich dystansach ma niesamowite znaczenie. Po prostu ZNASZ swój organizm !!

Jakieś 3 miesiące po rozpoczęciu na nowo biegania dałem się namówić na pierwszy start (8km). Pomijając fakt, że dziwnie się czułem jako kompletny amator na starcie, to w czasie biegu starałem dawać się z siebie ile mogę. Efekt był taki, że już od początku straciłem kontrolę nad swoim ciałem

CZAS NA MORAŁ
Morał jest taki, że ktoś kto nie trenował wczesniej zawodniczo dopiero budowałby sobie te tabele w mózgu. Ja już je miałem i za ich pomocą w późniejszych tygodniach powolutku dostrajałem składniki organizmu do siebie. W porównaniu do tych bez przeszłości zawodniczej, szedłem jakby na skróty, skutecznie omijając ślepe zaułki, które mózg zdążył poznać kilkanaście lat temu. Zachowywałem się jak robotnik, który wie, jakich narzędzi potrzebuje do wykonania pracy i jak się z nimi obchodzić. Po prostu wchodzę do sklepu ze środkami treningowymi i podchodzę do konkretnych regałów, wybierając w miarę celnie odpowiednie narzędzia (nawet jak są to nowe modele np. Yasso

Adekwatnie można by (żartując sobie rzecz jasna) wyobrazić biegacza bez przeszłości w roli robotnika, który ma szczęście, że znalazł właściwy sklep. Teraz musi rozpocząć poszukiwania odpowiedniego regału z narzędziami treningowymi mając do dyspozycji przeważnie tylko wiedzę z reklam. Jak już się dorwie do narzędzia to musi chcieć przeczytać instrukcje obsługi... a często bierze je (bo ładnie wygląda, bo sąsiad używa) i aplikuje obrabianemu obiektowi bez reagowania na dochodzące z niego okrzyki bólu

Tak więc przeszłość biegowa ma bardzo duże znaczenie przy wznawianiu treningu - pozwala szybciej dojść do konkretnych "wyników".
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
Laszlo, lepiej nie mogleś tego ująć!! Miałem dokładnie tak samo!! A także z wnioskiem się całkowicie z Tobą zgadzam.
Panie Ryszardzie, mówi pan o 18,19 w przyszłym tygodniu? Jeżeli tak to chyba mogę mieć probolemy z przyjazdem.
Panie Ryszardzie, mówi pan o 18,19 w przyszłym tygodniu? Jeżeli tak to chyba mogę mieć probolemy z przyjazdem.
Ibex
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Tak, myślałem o początku przyszłego tygodnia. Poniedziałek, wtorek lub środa.
R.
R.
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
Ibex jechałbyś z Warszawy? mi wstępnie pasowałby termin właśnie pod koniec maja ale w drugiej połowie tygodnia. Romek też jest zainteresowany - może udałoby się nam połączyć siły?
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Możemy umówić się po Łodzi ale musisz odpocząć. Myślę, że dwa, trzy tygodnie wystarczą.
R.
R.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ours, to może umówmy się później tak jak pisze Ryszard. Ja w przyszłym tygodniu raczej się nie wyrobie. Potem mam maraton w Łodzi. Chcę pobiec spokojnie aby zatrzeć złe wrażenia z Dębna i potem jakies 2 tygodnie odpoczynku i chętnie razem się wybierzemy do Krakowa. Mogę spokojnie wziąć 2 osoby. Bo jeszcze będę namawiał Pira 

Ibex
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że gdyby ta oferta znalazła się w oddzielnym wątku, to może byłoby więcej zainteresowanych - do tego wątku nie wiele osób zagląda - ja sam tu trafiłem w sumie przez przypadek.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Są następujące ograniczenia czasowe.
Tylko dwie osoby mogą wykonywać test równocześnie. Test trwa ok. 45'. Potem oznaczenie mleczanu i wczytanie danych z Polara. Test dla dwóch osób to ok. 2 godziny. Każde kolejne dwie osoby to po ok. 1 godzinie więcej. Maksymalnie, jednorazowo mogę przetestować 6 osób.
R.
Tylko dwie osoby mogą wykonywać test równocześnie. Test trwa ok. 45'. Potem oznaczenie mleczanu i wczytanie danych z Polara. Test dla dwóch osób to ok. 2 godziny. Każde kolejne dwie osoby to po ok. 1 godzinie więcej. Maksymalnie, jednorazowo mogę przetestować 6 osób.
R.