Poszukuję jakiegoś taniego pulsometru z funkcją międzyczasów. Chciałbym na niego przeznaczyć ok 150zł.

Łukaszu, ja też mam starszą Sigmę PC15 i osławionego problemu komunikacji zegarek-opaska nie miałem ani razu..W domowych warunkach do orbitreku, czy przed wybiegiem stosuję polecany żel do USG, a w "terenie" po prosty zwilżam miejsce, gdzie następuje pomiar i nigdy mi nie gubił sygnału..Sygnał jest niekodowany, więc w większym "towarzystwie" pulsometrowym, czy w pobliżu trakcji może miewać problemy (nie przetestowałem)...Nie można w nim ustawiać interwałów i tego mi brakuje, bo zaczynam przygodę z bieganiem, truchtając interwałowo..Radzę sobie tak, że startuję "Trening", potem jednym przyciskiem przełaczam sie na "Lap Count->Enter" i odpalam pomiar "odcinkowy"..Potem zerkam i jednym przyciskiem stopuje, uruchamiając kolejny "odcinek" np. marszu...Podobnie, gdy kończę, zatrzymuję najpierw "lapy", a potem "training"..Brzmi niewygodnie, ale zaręczam, proste i do opanowania..Brakuje mi dźwiękowej sygnalizacji interwałów, bo o ile za dnia nie mam problemu z zerkaniem, o tyle wieczorem muszę podświetlać tarczę kolejnym ruchem...No ale i tak najczęściej słucham muzy i mam odpalone Endomondo (gdyby jeszcze Endo miało taka funkcję "dźwiekowych" interwałów, byłoby ekstra)...lukaszb pisze:Posiadam wcześniejszy model Sigma PC15. Nie wiem jak w nowszej serii ale mój model ma pewną niedogodność - mianowicie, w przypadku utraty sygnału z opaski (sygnał niekodowany) pomiar czasu treningu zatrzymuje się, a po kilku minutach od tego momentu zegarek wraca do ekranu głównego, gdzie pokazywana jest data, godzina oraz imię użytkownika ...
Używałem tego pulsometru przez blisko pół roku i uważam że dla osoby początkującej to idealny wybór na pierwsze takie urządzenie. Można też dokupić dodatkowe urządzonko (Cardio Connect Kalenji) dzięki któremu można zrzucić wykres pulsu do komputera.PaisVasco pisze:Zakupiłem dzisiaj za 150 ziko Kalencji CW 300 Code. Pulsometr z pasem na cycki. W biegu jeszcze nie testowałem.
Funkcje:
kalorie na godzine/spalone kalorie
raport trenningu
stoper
brak międzyczasów
puls / zadane strefy pulsów
zegar
budzika chyba nie ma
podświetlenie
ma głośniczek - pika.
Póki co na sucho testowałem i jest bezproblemowy. Będę na bierząco dzielił się w innym temacie spostrzeżeniami. Sprzedawca w Decathlonie dostał target cenowy do 300 zeta i polecił mi to. Jak sam stwierdził- kupowanie sprzętu wyższej klasy w momencie jak zaczynam zabawe jest bez sensu bo i tak nie wykorzystam funkcji.
Dzisiaj przeszedł niebiegowy test. Wywaliłem się i przywaliłem zegarkiem w ścianę. Nawet rysy nie ma.