Krosy
- nijamormoazazel
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Hi,
Mam pare pytan:
a) Jak zrobic trening zastepczy krosow na plaskim terenie(nie ma u mnie pagorkow)? Moze bieg ze zmiana predkosci?
b) Jakie polecacie cwiczenia na rozwoj sily biegowej? Moga byc serie np. 60 metrowych sprintow?
Mam pare pytan:
a) Jak zrobic trening zastepczy krosow na plaskim terenie(nie ma u mnie pagorkow)? Moze bieg ze zmiana predkosci?
b) Jakie polecacie cwiczenia na rozwoj sily biegowej? Moga byc serie np. 60 metrowych sprintow?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Bieg po zróżnicowanym terenie. Ja robiłem kiedyś krosy w parku - trochę pofałdowania się zawsze znajdzie, zróżnicowana nawierzchnia, krawężniki, zakręty...
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
- nijamormoazazel
- Dyskutant
- Kontakt:
Ile jest rodzajow skipow i jak sie je mniej wiecej wykonuje? A wieloskoki?
- Sylvek
- Rozgrzewający Się
Z tego co się orientuje to są trzy rodzaje skipów A,B,C
skip A polega na wysokim unoszeniu kolan udo ma znajdować się równolegle do podłoża niewyżej i nie niżej a lądować należy na nodze wyprostowanej w kolanie bardzo ważna jest prosta sylwetka
Skip C polega na uderzaniu pietami o pośladki
Skip B to połączenie A i C czyli najpierw nogą uderzamy o pośladek a następnie wyrzucamy nogę do przodu
Najważniejszym skipem dla długodystansowców jest skip A, skip B jest przez nich prawie nie wykonywany
co do wieloskoku to znam 2 z tym,że tylko jeden wiem jak mniej więcej opisać: chpdzi o to żeby wyznaczony dystans pokonać jak najmniejszą liczbą kroków, drugi to podnoszenie nogi jak w skipie A a następnie wyrzucanie jej do tyłu troszkę na początku skomplikowane, ale wszystko się da
w okresie przygotowawczym J. Skarżyński w swojej książce zaleca takie elementy siły biegowej jak:
-Skip A
-Wieloskok
-Podbieg
Ja się tyle znam może ktoś coś lepiej napisze
skip A polega na wysokim unoszeniu kolan udo ma znajdować się równolegle do podłoża niewyżej i nie niżej a lądować należy na nodze wyprostowanej w kolanie bardzo ważna jest prosta sylwetka
Skip C polega na uderzaniu pietami o pośladki
Skip B to połączenie A i C czyli najpierw nogą uderzamy o pośladek a następnie wyrzucamy nogę do przodu
Najważniejszym skipem dla długodystansowców jest skip A, skip B jest przez nich prawie nie wykonywany
co do wieloskoku to znam 2 z tym,że tylko jeden wiem jak mniej więcej opisać: chpdzi o to żeby wyznaczony dystans pokonać jak najmniejszą liczbą kroków, drugi to podnoszenie nogi jak w skipie A a następnie wyrzucanie jej do tyłu troszkę na początku skomplikowane, ale wszystko się da

w okresie przygotowawczym J. Skarżyński w swojej książce zaleca takie elementy siły biegowej jak:
-Skip A
-Wieloskok
-Podbieg
Ja się tyle znam może ktoś coś lepiej napisze

- kardash
- Wyga
mój trener, (bardzo doświadczony) nie powiedziałby pewnie, że skip B nie jest wykorzystywany przez długodystansowców, za to wyraźnie niknie skip C.
Tak w sumie to połączenie skipu A & B to wg mojej opinii bieganie w kolcach
Tak w sumie to połączenie skipu A & B to wg mojej opinii bieganie w kolcach
kardash
- kardash
- Wyga
sorki ale nie doczytałem, trenuję na os. Lumumby tam jest stadion, czasami na Arturówku (zwykle niedziela), a jak sam to wtedy Park Poniatowskiego (ale ostatnio b. rzadko)
kardash
- Sylvek
- Rozgrzewający Się
a buegałeś może w niedziele na textil crossie?? a jeśli tak to co 2,5 czy może 10?? no i jak tam wynik?? też tam się gdzieś pałętałem ale ciut się zagapiłem i wystartowałem troszke później niż wszyscy
ale i tak zmieściłem się w pierwszej dziesiątce