Mam 27 tyg. do maratonu w Berlinie - jak się przygotować?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
krisprince
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Będzie to mój pierwszy maraton i nie wiem zupełnie jak wykorzystać ten czas aby wynik był jak najlepszy i najmniej mnie to kosztowało wysiłku. Wiem na pewno że przed samym maratonem wprowadzę jakiś gotowy trening, ale one obejmują okolo 15 tygodni. Co zrobić z tym czasem przed planem treningowym? Biegać sobie jak dotychczas? Robić siłę biegową? Czy wprowadzić np plan na półmaraton?
Aktualnie biegam około 3x w tygodniu po 8-14km, czasy 4:50-5:10min/km.

Pozdrawiam
PKO
Bart28
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43.57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja na Twoim miejscu zacząłbym od przygotowań pod półmaraton, dzięki temu będziesz miał już wystarczającą bazę i podstawę, aby rozpocząć przygotowania pod maraton. Już teraz zacząłbym wydłużać jeden bieg w tygodniu [np każdego tygodnia dodawaj 2 kilometry a raz w miesiącu delikatnie zmniejsz ilość kilometrów w czasie dłuższego wybiegania. W Twoim przypadku może to być w serii 16-18-20-16-20-21-23-18...]
Proponuję abyś znalazł jakiś plan na półmaraton i zaczął go wykonywać [niekoniecznie od samego początku, zaplanuj wszystko porządnie. Właściwa organizacja treningu jest bardzo ważna]. Przed przystąpieniem do treningu maratońskiego mógłbyś pokusić się o jakieś zawody na połówce, później kilka dni dać sobie na regeneracje i walczyć o cel postawiony w temacie.

Pozdrawiam!

Edit: Oczywiście nie jestem specjalistą w sprawach treningu, jednak przechodziłem ostatnio podobną drogę [debiutuję 22.04 <marzę o 3:30, planuję <4:00, minimum przebiec>] i piszę na co nacisk położyłem w czasie przygotowań, bądź też na czym teraz z perspektywy czasu jak widzę mogłem więcej popracować. Powodzenia.
Obrazek

Bieganie filozofią.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Musisz biegać stosunkowo dużo a jednocześnie bezpiecznie, czyli nie dorzucać nagle dużej objętości.
6 miesięcy To dobry czas (najlepszy) na solidne przygotowanie się.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szybkość pod dychę,
Zwiększanie objętości pod półmaraton,
Przygotowania do maratonu :)
Wszystko zakończone zawodami, które Ci się przydadzą do startu w maratonie jako wyznacznik tempa i radzenia w sytuacjach stresowych :spoko:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ