@watsug
Wspominałeś, że chcesz kupić type a5 (wcześniej mi to umknęło). Ja mam starszy model tego buta (type a3), jest on trochę cięższy od 5tek z tego co widzę ze specyfikacji bo a3 ważą 190gram przy 160gramach a5tek. Przebiegłem w swoich kapciach (to są rzeczywiście kapcie

) 55 startowych kilometrów, a tak to chowane są do pudełeczka. Odnośnie a5 nic nie powiem, ale a3 w moim mniemaniu jest żyletą

, ale jest to mój pierwszy i do tej pory jedyny prawdziwy but startowy także nie mam punktu odniesienia. Kupiłem je z myślą głównie o 10km, ale miałem okazję w nich przebiec i 15nastkę i powiem ci, że prowadzę aktualnie walkę z myślami czy zaryzykować i przebiec w nich półmaraton. Kiedy biegłem w nich te 15km, to po 10km zacząłem odczuwać śródstopia (waże 62-64kg), ale w sumie powinienem się tego spodziewać - przecież to nie spacerówka. Sądzę, że jedyną różnicą pomiędzy a3 a a5 jest podeszwa. Jakby zerknąć na obrazki tych dwóch butów, to a3 ma piętę ociupinkę wyżej (nie jest idealnie płasko) względem śródstopia, a a5 jest płaściutka. No i warto mieć na uwadze, że to jest rzeczywista startówka i w niej 1300km już nie wyklepiesz. Może Ci to pomoże - to w ramach podziękowania za zdjęcia jom.