Definicja: Wytrzymałość siłowa jest to cecha umożliwiająca znoszenie dużego obciążenia przez dłuższy okres czasu.
W tym sensie i w bieganiu trenuje się wytrzymałość siłową, tylko inaczej się to nazywa.
Po tym co napisałeś najlepiej widać, że się nie ścigasz i w gruncie rzeczy masz o tym małe pojęcie. Wytrzymałość siłowa to cecha ważna nie tylko na podjazdach. Parę przykładów - jazda na zmianie, ucieczka, pościg za ucieczką, doganianie peletonu po odpadnięciu. Powinieneś wiedzieć, że czasem zdarza się odpadnięcie od peletonu przy omijaniu kraksy czy przez zagapienie, nadrabianie w takiej sytuacji 50m potrafi trwać i 20 minut pracy takiej jak na zmianie.
W krótkim dystansie na triatlonie w Suszu, zakładając że nie można jechać w grupach, to właśnie wytrzymałość siłowa będzie najważniejszą cechą do wytrenowania.
kedy trenowacwytrzymałość siłowa
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:09
- Życiówka w maratonie: 3:24:33
Witam. Skoro mowa o kolarstwie i o sile to mam pytanie z tym związane. Można zastąpić podbiegi podjazdami na rowerze górskim na cięższym przełożeniu? Czy da to podobne efekty?
21.097 1:22:57
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
kolego mylisz 2 pojęcia wytrzymałości szybkościowej z wytrzymałością siłową i wszystko jasneklosiu pisze:Definicja: Wytrzymałość siłowa jest to cecha umożliwiająca znoszenie dużego obciążenia przez dłuższy okres czasu.
W tym sensie i w bieganiu trenuje się wytrzymałość siłową, tylko inaczej się to nazywa.
Po tym co napisałeś najlepiej widać, że się nie ścigasz i w gruncie rzeczy masz o tym małe pojęcie. Wytrzymałość siłowa to cecha ważna nie tylko na podjazdach. Parę przykładów - jazda na zmianie, ucieczka, pościg za ucieczką, doganianie peletonu po odpadnięciu. Powinieneś wiedzieć, że czasem zdarza się odpadnięcie od peletonu przy omijaniu kraksy czy przez zagapienie, nadrabianie w takiej sytuacji 50m potrafi trwać i 20 minut pracy takiej jak na zmianie.
W krótkim dystansie na triatlonie w Suszu, zakładając że nie można jechać w grupach, to właśnie wytrzymałość siłowa będzie najważniejszą cechą do wytrenowania.
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
w pewnym sensie nie.flashfire pisze:Witam. Skoro mowa o kolarstwie i o sile to mam pytanie z tym związane. Można zastąpić podbiegi podjazdami na rowerze górskim na cięższym przełożeniu? Czy da to podobne efekty?
Bo w bieganiu siłę czy elementy wytrzymałości siłowej robi się na zasadzie siły użytkowej by przygotowac aparat do ciezkiej pracy obciazajacej stawy kosci itd. oraz by krok biegowy był dynamiczniejszy. a w kolarstwie trenuje się wytryzmalośc siłowa krótkiego i długiego czasu by śmigadz na podjazdach .
Ale to jedno drugie wspiera w trahtlionie ale zastapic to raczej nie tylko robic jedno i drugie
Tompoz
Tompoz
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
tompoz --> nie, to ty mylisz. Wytrzymałość szybkościowa ma większą intensywność, w strefie beztlenowej, a nie mieszanej, i odpala się ją tylko awaryjnie, bo nikt w trakcie długiego wyścigu nie chce się zakwasić. EOT z mojej strony, nie chce mi się już udowadniać swoich racji, bo i tak zawsze mnie przekrzykniesz. Nie ma to najmniejszego sensu.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
człowiekuuuuuuuuuuu agdzie ty sie takich głuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuupot naczytałeśklosiu pisze:tompoz --> nie, to ty mylisz. Wytrzymałość szybkościowa ma większą intensywność, w strefie beztlenowej, a nie mieszanej, i odpala się ją tylko awaryjnie, bo nikt w trakcie długiego wyścigu nie chce się zakwasić. EOT z mojej strony, nie chce mi się już udowadniać swoich racji, bo i tak zawsze mnie przekrzykniesz. Nie ma to najmniejszego sensu.
Tompoz
Tompoz