Maraton poniżej 3 godzin

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
db479
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć. Moja życiówka w maratonie to 3.04. Nie mogę zejść poniżej 3 godzin, czy ktoś z doświadczeniem zechce pomóc mi zanalizować tą sytuacje?
darekb
PKO
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Analizując wnikliwie wszystkie przedstawione przez ciebie dane doszedłem do wniosku, że powinieneś w czasie maratonu biec szybciej o 2,17%
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
db479
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie żartuj, skąd wpadłes na "te dane"?
darekb
Awatar użytkownika
db479
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam różnie jak czas pozwala /jak u większosci amatorsko biegających osób/. Wygląda to mniej więcej tak w chwili obecnej /przygotowuje sie na Wrocław 25.04/:
Pn. Ok.20km w tym 6x1km / 4,00"-4,15"
Wt 9km trucht
Cz  24km w tym górki mocne /10x 200m/
Pt  10km - b.wolno
So  25km - / 5,00"/km
darekb
Awatar użytkownika
db479
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może jeszcze dodam, że mam 41lat, 168cm, 67kg. Moje dość znaczące odkrycie polega na tym, że waga jest w chwili obecnej dla mnie przeszkodą z którą strasznie mocno walczę. Jadam na kolacje tylko owoce, a czasem wogóle nie jadam kolacji. Moja życiówka sprzed 2 lat wynosiła 3.04 we Wrocławiu przy wadze 62kg. Widzę tutaj znaczącą różnicę. Może biegacze, którzy nie mają "nadwagi" tego typu nie zdają sobie pewnie z tego sprawy, ale ja wiem że to jest problem, cooooo????
darekb
Yuras
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem Twoja objętość treningowa jest odpowiednia, aby zejść poniżej 3 godz.
Potrzebny Ci jest natomiast trening wytrzymałości biegowej o wyższej intensywności, wykonywany w środku tygodnia pomiędzy długimi wybieganiami.
Np. 10 km w tempie 4 min/1km lub 15 km w tempie 4:15/1 km.

Po prostu musisz przygotować organizm do odpowiedniego tempa w jakim chcesz pokonać maraton.
JS
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zażartowałem bo zapytałeś nie podając żadnych szczegółów. Nie czuję się na siłach radzić bo sam na razie walcze z tą trójką. Wydaje mi się, że w tej chwili to do Wrocławia to nie bardzo coś możesz już zmienić. Można tylko odpocząć przed startem a wytrenować to się już nic nie da.
A jaka jest trasa we Wrocławiu? Nadaje się do robienia życiówki?
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
db479
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Yuras, ile takich treningów twoim zdaniem przed maratonem należałoby wykonać? Pewnie do Wrocławia już za późno, ale być może jeszcze w łodzi wystartuje koniec maja.
darekb
Yuras
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem przed Wrocławiem już nie powinieneś robić takich treningów. Przed Łodzią spróbuj jeszcze wykonać taki trening 2-3 razy.
JS
Yuras
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Maraton w Łodzi jest 4 tyg. po Wrocławiu. Proponuję Ci zatem, abyś pierwszy tydzień po Wrocławiu potraktował ulgowo, 2 i 3 mocniej, a 4 też ulgowo. Czyli wg mnie powinieneś wykonać w 2 i 3 tyg. po 1 takim treningu (proponuję dystans 10 km). W ostatnim tyg. przed maratonem w Łodzi możesz wykonać jeszcze taki trening, ale raczej w 1 połowie tyg. i na krótszym dystansie np. 5 km.
JS
Awatar użytkownika
db479
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Juras, powiedz mi jakie Ty masz wyniki w maratonie? Startujesz we Wrocławiu? Pozdrawiam!
darekb
Yuras
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z moimi wynikami w maratonie to jest sprawa trochę skomplikowana. Mam życiówkę 2:45:08 (Łowicz 1988, trasa bez atestu). Miałem wtedy 18 lat i wkrótce potem przestałem biegać. Stwierdziłem, że nie jestem na tyle utalentowany, żeby biegać dużo lepiej. Do 2:30 może bym dociągnął. Poza tym zbliżała się matura, studia, czasem rekreacyjnie pograłem trochę w piłkę nożną, koszykówkę, a o bieganiu już nie myślałem.

Do biegania wróciłem niecałe 2 lata temu. Stwierdziłem, że ważę o parę kg za dużo. Zacząłem biegać i dopiero niedawno doceniłem rekreacyjną wartość uprawiania sportu. Gdy biegałem kilkanaście lat temu to dla mnie liczył sie tylko wynik, wynik i jeszcze raz wynik.

Teraz wynik jest dla mnie sprawą o mniejszym znaczeniu, chociaż pewne cele sobie zakładam. We Wrocławiu spróbuję pobiec maraton w 3:40-3:45, a w Łodzi może 3:30-3:35.
JS
Awatar użytkownika
byn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

CZe

...mój kolega popiegł pierwszy maraton i nie ukończył!!1
....drugi przemyślał i pobiegł poniżej trzech godzin!!!
....przygotowania zajęły jemu około roku!!!!
Myślę że trzeba na chwilę podejść do tego z innej strony1!!
Pozdrawiam
Dziękuję

...i uda się wtedy na pewno!!!!
BYN
Arturo 51
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mnie w Twojej wypowiedzi zainteresowal problem wagi-o ktorym nikt nie wspomnial, mie wiem dlaczego.
No i jak udaje Ci się zbijać tą wage?
Pytam, gdyz mam ten sam problem, niby niewiele chcę ok. 4 lu 5 kg i nie moge zbić.
Pozdr. Artur
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Podejrzewam, że osoby te nie mają z tym problemu. Ktoś kto nie walczy z wagą, tak naprawdę nie rozumie tych którzy mają z tym problem bo on go nie ma. Ja również walczę z wagą. Zrezygnowałem z kolacji od kilku tygodni, jedynie jakiś owoc /jabłko/. Obecna waga moja również mnie nie zadawala. Zacząłem nawet brać chrom, bo czytałem że dobrze działa na zbicie wagi. To co wiem, to żelazne zasady ilości spożywanego pokarmu, a z tym osobiście mam spory kłopot szczególnie w godzinach wieczornych, gdyż rano nie jest to tak dokuczliwe. Mogę nawet bez problemu opuścić śniadanie, ale z kolacją walczę jak lew.
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ