BÓL PISZCZELA
-
- Zaprawiony W Bojach
ja rozumiem, że w dyskusjibierze udział fanatyk supli ale to nie ma większego znaczenia,. znaczenie ma to co jest przyczyną kontuzji - jeżeli to jest kwestia techniki to trzeba pracować nad techniką a nie debatować o suplach. jeżeli to jest kwestia dysfunkcji aparatu ruchu to równiez trzeba się na tym skupić. w każdym razie najwazniejsza jest poprawna diagnoza, którą może przeprowadzić chyba tylko ktoś kto się na tym zna, zobaczy i pomaca...
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
dwa razy to można brać prewencyjnie, natomiast w celu naprawienia ubytków dodajemy jeszcze jedna kaps. Cissus ma to do siebie , że sie wolno rozkręca nawet 2 miesiące dlatego trza dodać w pierwszej fazie Animal Flex bo działa po kilku dniach.artur_j pisze:rano i przed treningiem
Biorąc suple walczysz ze skutkami , chcąc raz na zawsze pozbyć sie problemu, musisz odnaleźć przyczynę (możliwa zła technik, a może po prostu zmęczenie)
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dalej borykam się z tym problemem, ostatnio ból przesunął się aż pod kolano (może siłownia, przysiady ze sztangą to wspomogły choć podczas ćwiczeń jest ok, problem jest przy chodzeniu szczególnie rano).
Wybrałem się zatem do kolejnego ortopedy - tym razem lekarz wykazał większe zainteresowanie, obejrzał RTG, przebadał nogę - poskręcał, uciskał, kazał poruszać stawami tak i siak i stwierdził zapalenie mięśnia piszczelowego przedniego. Profilaktycznie dał mi skierowanie na USG kolana jeszcze, ale powiedział że raczej nic tam nie powinno być złego.
Przepisał jakiś lek DILORATIO i powiedział bym dał sobie spokój z bieganiem, że jest przecież rower, basen nie koniecznie bieganie. Nie wiem czy coś ze mną nie tak czy ogólnie każdy ortopeda jest tak nastawiony do biegania
W związku z powyższym kilka pytań:
1. Do póki zapalenie nie minie zero biegania co nie? (niby retoryczne, ale trudno mi się z tym pogodzić)
2. Czy na zapalenie mięśnia piszczelowego przedniego coś można jeszcze zrobić by to szybciej zaleczyć?
Miał ktoś z Was taki problem kiedyś?
3. Pytanie dot. techniki biegu (zaciekawił mnie filmik o bosym biegaczu). Ja zazwyczaj "spadam" na przód stopy a ten koleś lądował na pięcie bardziej i w sumie Skarżyński w swojej książce też tak zalecał. Co o tym sądzicie?
4. Ponoć też lepsze są buty z mniejszym "obcasem" by właśnie lepiej lądować. Mam 2 pary butów do biegania: asics cumulus 13 i Kalenji Eliofeet (biegałem w nich 4 tyg tylko na samym początku), które są bardziej odpowiednie?
Fotki butów (dla wygody).

Teraz wydaje mi się że lepsze będą te Kalenji ale wolę zasięgnąć Waszej opinii by nie zrobić większego bigosu.
Wybrałem się zatem do kolejnego ortopedy - tym razem lekarz wykazał większe zainteresowanie, obejrzał RTG, przebadał nogę - poskręcał, uciskał, kazał poruszać stawami tak i siak i stwierdził zapalenie mięśnia piszczelowego przedniego. Profilaktycznie dał mi skierowanie na USG kolana jeszcze, ale powiedział że raczej nic tam nie powinno być złego.
Przepisał jakiś lek DILORATIO i powiedział bym dał sobie spokój z bieganiem, że jest przecież rower, basen nie koniecznie bieganie. Nie wiem czy coś ze mną nie tak czy ogólnie każdy ortopeda jest tak nastawiony do biegania

W związku z powyższym kilka pytań:
1. Do póki zapalenie nie minie zero biegania co nie? (niby retoryczne, ale trudno mi się z tym pogodzić)
2. Czy na zapalenie mięśnia piszczelowego przedniego coś można jeszcze zrobić by to szybciej zaleczyć?
Miał ktoś z Was taki problem kiedyś?
3. Pytanie dot. techniki biegu (zaciekawił mnie filmik o bosym biegaczu). Ja zazwyczaj "spadam" na przód stopy a ten koleś lądował na pięcie bardziej i w sumie Skarżyński w swojej książce też tak zalecał. Co o tym sądzicie?
4. Ponoć też lepsze są buty z mniejszym "obcasem" by właśnie lepiej lądować. Mam 2 pary butów do biegania: asics cumulus 13 i Kalenji Eliofeet (biegałem w nich 4 tyg tylko na samym początku), które są bardziej odpowiednie?
Fotki butów (dla wygody).

Teraz wydaje mi się że lepsze będą te Kalenji ale wolę zasięgnąć Waszej opinii by nie zrobić większego bigosu.