powrót do sportu po urazie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
darekocur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kto z was miał robioną artroskopie kolana lub rekonstrukcje więzadeł, łąkotek?
Wrócił ktoś po poważnym urazie kolana do biegania?
Moją dyscypliną którą głównie się interesuje jest kolarstwo ale zimą biegałem jestem 8 miesięcy po rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego i mam nadal niestabilność tylno - boczną ale po pierwszej rekonstrukcji jest lepiej.
Zastanawiam się czy kiedykolwiek będę mógł wrócić do biegania zimą po lesie- dodatkowa forma treningu gdy nie można zimą rowerem jeździć.
PKO
matban86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć ja jestem po rekonstrukcji pcl. Również mam niestabilność tylno-boczną. Mogę biegać ale tylko po płaskiej nawierzchni i niezbyt szybko bo cały czas odczuwam duży dyskomfort. Jedynym wyjściem jest kolejna operacja. Długo się już męczysz z tym problemem?
darekocur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no długo niestety od jakichś dwóch lat, mam dwie operacje za sobą i dwie przed sobą, teraz czekam na rekonstrukcje mcl bo jest niestabilność przyśrodkowa (strzykanie, przeskakiwanie przy środku przy normalnym chodzeniu albo skrętach na schodach) i potem ostatni zabieg implantacja łąkotki bocznej bo miałem prawie całą wycinaną.
rupert88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mój kolega miał podobne problemy ze stawami, podstawą jest dobra rehabilitacja, najlepiej znaleźć jakiegoś specjalistę w swoim mieście, ja korzystałam kiedyś z pomocy rehabilitanta w Gdańsku . Dla wszystkich biegaczy z okolic Trójmiasta polecam gabinet "Zaglaniczny". Po operacji kolega szybko wrócił do funkcjonowania. Znalazłam na stronce: http://www.fizjo.com.pl/index.php?s=2&p=11 :)
rupert88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mój kolega miał podobne problemy ze stawami, podstawą jest dobra rehabilitacja, najlepiej znaleźć jakiegoś specjalistę w swoim mieście, ja korzystałam kiedyś z pomocy rehabilitanta w Gdańsku . Dla wszystkich biegaczy z okolic Trójmiasta polecam gabinet "Zaglaniczny". Po operacji kolega szybko wrócił do funkcjonowania. Znalazłam na stronce: http://www.fizjo.com.pl/index.php?s=2&p=11 :)
Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53:45

Nieprzeczytany post

Czytając takie posty utwierdzam się w przekonaniu, że zrobiłem dobrze nie poddając się artro i rekonstrukcji acl.
Lekarz był na 99% pewien, że mam zerwany całkowicie acl oraz poboczne piszczelowe (wypadek na nartach)
ja jednak wymusiłem na nim rezonans i okazało się, że acl i poboczne mam tylko naderwane.
Oczywiście doc mimo to chciał mnie "kroić", ja po paru tygodniach w stabilizatorze rozpocząłem drobne
przebieżki i ku memu zdziwieniu po każdej z nich kolano jakby się wzmacniało, z treningu na trening czułem
się coraz bardziej komfortowo, a biegam w terenie pagórkowatym. Zdaję sobie sprawę, że może kiedyś to się
na mnie zemści, ale dopóki biegam, moje kolano jest wytrzymałe i bez niestabilności. Może tak być, że
mój przypadek był "lajtowy" w porównaniu do Waszych, ale przed artroskopią warto zasięgnąć paru opinii
lekarskich i na ich podstawie podejmować decyzje.
zdrówka życzę ;)
matban86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja z moim problemem męczę się już ponad 4 lata, a wszystko przez jeden upadek podczas biegania. Odwiedziłem wielu lekarzy, którzy wydawali różne opinie. Kilkukrotnie miałem robione usg i i raz przed operacją rezonans, za każdym razem wychodziły różne rzeczy ale nigdy nic poważnego, choć ja miałem coraz większe problemy. Następnie miałem artroskopię, wykryto chondromolację rzepki i uszkodzenie ACL'a. Po rehabilitacji było jeszcze gorzej, więc następne usg z różnymi wynikami> Kolejna operacja to rekonstrukcja PCL. Myślałem, że po tej operacji będzie już dobrze ale nadal się męczę, mam problemy z bieganiem. Dopiero wizyta u profesora Witońskiego w Łodzi dała mi odpowiedź co mi dolega, a więc mam niestabilność tylno-boczną : uszkodzonę więzadło fcl, mięsień podkolanowy, ścięgno mięśnia podkolanowego i dużą bliznę na MCL. Wy też mieliście takiego pecha z lekarzami oraz z diagnostyką? Ja odwiedziłem wielu lekarzy prywatnie i na NFZ, w Poznaniu, w Kaliszu, masakra!
Awatar użytkownika
janior
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53:45

Nieprzeczytany post

Faktycznie strasznie namieszali ci lekarze, ale pocieszę Cię, Witoński to super fachowiec od kolan, nie szukaj dalej, zaufaj mu a będzie dobrze.
pozdrawiam :)
grzegorz.wes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rupert ! znam tego rehabilitanta, pomógł mi po kontuzji skokowego :)
rupert88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Grzegorz, prawda, że dobry specjalista? :) Pan Zaglaniczny to chyba jeden z lepszych rehabilitantów na jakich trafiłem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ