Poprawa techniku biegu [filmy]

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ademar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam, chciałem zaczerpnąć obiektywnych rad, opinii na temat mojej techniki biegu. Biegi zostały wykonane na bieżni, więc na pewno trochę się różnią niż te wykonywanie normalne, jednak myślę, że coś się da zaobserwować.

Moje biegi w 3 prędkościach: http://www.youtube.com/user/zyjmocno

Pozdrawiam
Grzegorz
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podciągnij przedramiona, bo przy takim rozwarciu w łokciach, ciężar całej ręki wzrasta i ciągnie za sobą bark. Jeżeli nie stronisz od sado-maso, to z ciekawych w tej branży rekwizytów, przydatne będą wszelkie gumowe odciągi czy linki, którymi można powiązać sobie łapki, by zmniejszyć kąt w łokciach. Celem ma być zatrzymanie rotacji obręczy barkowej i aktywacja bioder. Lądowanie, mimo smug na obrazie, z akcentem wpierw na piętę (takie moje wrażenie). Zadzierasz stopę tuż przed kontaktem z pasem. Brak luzu. Tyle na razie z takiego ujęcia kamery.
Skoro jesteś z Krakowa, to podskocz na BBL do Janika. Na żywo znacznie łatwiej o trafną ocenę.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem ekspertem ale z tego co widzę przede wszystkim nie podoba mi się:
  • Lądowanie na pięcie - nie jestem pewien bo filmik "smuży" ale jeśli lądujesz na pięcie, pomyśl nad przyjściem do biegania na śródstopiu
  • Praca ramion - ugnij je bardziej i nie opuszczaj przedramion tak nisko. Ręce powinny pracować poruszając się wzdłuż tułowia jak dwa wahadła, u Ciebie ruszają cię całe barki ("obraca cię").
Przejrzyj sobie wątek poznańskiego BBL, jest tam dużo rad i są przygotowane przez Yacoola animacje.

EDIT: Widzę że Yacool mnie ubiegł - warto go posłuchać! :)
Awatar użytkownika
ademar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie też zauwazyłem ze te barki jakos za bardzo latają, o lądowaniu tez musze zacząc mysleć. Dzieki :)
Amash
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:58

Nieprzeczytany post

Ewidentnie lądujesz na pięcie i to radzę zmienić jak najszybciej. Przy biegu z prędkością 10 km/h może to nie razi w oczy, ale przy 20... lądujesz po prostu ciężko. Do tego dochodzi punkt podparcia. Nogi wychodzą za daleko do przodu przez co nadmiernie obciążasz mięśnie. Tracisz w ten sposób na prędkości i ekonomiczności.

Przejdź na śródstopie i popracuj nad sylwetką.

P.S.

Jeżeli będziesz miał wątpliwości jak lądować na śródstopiu, zdejmij buty i przebiegnij się boso. Tyle mogę Ci na dzień dzisiejszy doradzić. Pozdrawiam!

Jeżeli angielski nie jest dla Ciebie przeszkodą polecam ten filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=oN1x3Ik1 ... re=related

Początek pokazuje twój styl biegu. Od 2:10 jest to o co mi chodzi
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 22:25 przez Amash, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie lubię szybko kończyć!
Awatar użytkownika
ademar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki, chociaż wydaję mi się, że normalnie tak nie biegam bardzo z piety, a 20 km/h to dobra prędkość żeby podkreślić właśnie takie błędy, broń boże nie jestem w stanie tak długo biegać. Moje standardowe tempo przy dłuższym wybieganiu to 5 min/km, które własnie osiągnąłem dopiero po treningach na bieżni.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli angielski nie stanowi problemu, to moim zdaniem najlepsze wskazówki zawierają filmiki Newtona. A konkretnie: Running Form & Injury Prevention oraz Running Form Friday. Butów od nich nie kupuj bo drogie ;-) Chyba że będziesz chciał im podziękować za przekazaną wiedzę, ja się nad tym zastanawiam :-)
Bardziej analityczne podejście jest np. tu. Też warto obejrzeć.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
ademar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki. Chociaż Tim Ferriss w swojej najnowszej książce w dziale poświęconej bieganiu pisze ze żadne inne buty nie wywołują takich problemów jak newtony :P
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ