Solanki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Michał.Lodz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:53
Życiówka w maratonie: 3:54:21

Nieprzeczytany post

Witam,
mam uprzejme pytanie do osób, które stosują ten sposób regeneracji po intensywnych treningach i po zawodach. Właśnie wpadłem na pomysł, aby za pomocą solanki ulżyć moim "spracowanym" stopom, po długich wybieganiach, przed czekającym mnie niebawem maratonem w Łodzi.
Dlatego potrzebuję w miarę szerokiej informacji, jakiego rodzaju soli trzeba używać do solanek. Gdzie ją kupić? (Czy w aptece?). Może jest jakaś specjalny gatunek soli, który jest lepszy z uwagi na skład? Ponieważ czekają mnie jszcze co najmniej dwa długie wybiegania, dlatego będę wdzięczny za w miarę szybką informację. Może jakiś link do strony internetowej, który warto polecic?
To co dla mnie najważniejsze, to inforamcja, czy taki sposób regeneracji, faktycznie przynosi ulgę i do tego właśnie są potrzebne własne (Wasze) doświadczenia.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam srdecznie.

Michał
PKO
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michał.Lodz pisze: Dlatego potrzebuję w miarę szerokiej informacji, jakiego rodzaju soli trzeba używać do solanek. Gdzie ją kupić? (Czy w aptece?). Może jest jakaś specjalny gatunek soli, który jest lepszy z uwagi na skład?
Najlepszy (najzdrowszy) ma skład sól drogowa używana do wędlin... :hejhej:
A tak serio... Kup kilo zwykłej spożywczej soli jodowanej, wsyp do wanny i gotowe. Jak Ci zależy na barwnikach to możesz sobie kupić "specjalną" sól kąpielową.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Michał.Lodz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Myślem, że to bardziej skomplikowane, ale jak tak to dzięki.
Pozdrawiam.
Michał

Najlepszy (najzdrowszy) ma skład sól drogowa używana do wędlin... :hejhej:
A tak serio... Kup kilo zwykłej spożywczej soli jodowanej, wsyp do wanny i gotowe. Jak Ci zależy na barwnikach to możesz sobie kupić "specjalną" sól kąpielową.[/quote]
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Polecam kąpiel w soli bocheńskiej, do kupienia w aptece.
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
Michał.Lodz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No to już wiem, co mam kupić:)
Pozdrawiam,
Michał
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Ja używam iwonickiej bo podobno jest najlepsza
Michał.Lodz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ale, czy widzisz jakieś pozytywne efekty takiej regeneracji. To znaczy, czy na przykład, po treningu odczuwałeś duże zmęczenie i nawet ogólną bolesnośc stóp, a po zabiegu jest komfort i odczucie, że do nastepnego treningu (po dniu przerwy) przystępujesz wypoczęty.
Pozdrawiam,
Michał
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Efekt jest taki, że mam czerwone skarpetki na skórze. W każdym razie nic mnie nie boli, ale nie wiem czy to od solanki czy mam dobre zdrowie :) Robię sobie takie akcje od czasu do czasu bo ortopeda mi kazał (profilaktycznie).
Michał.Lodz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za informację. A ja wczoraj wieczorem zafundowałem sobie pierwszą taką kapiel i jak narazie, bez rewelacji, bo czuję, że stopy, tak jakby mi spuchły, co łatwo stwierdzić. No i musiałem sobie rano zrobić bardzo zimną kąpiel. Po tej kapieli poczułem się lepiej. Być może ta moja solanka była za ciepła. W wekend będę dalej eksperymentował, jak faktycznie będę miała sporo kilometrów w nogach.
Pozdrawiam,
Michał
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ