Joma "Marathon" 3000 a rzeczywisty maraton.

Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Czołem
Ostatnio krucho stoję z kasą, to też muszę troszkę kombinować. W kwietniu maraton, a okazało się, że podczas długich wybiegań (do 20km jest ok,ale potem już bida) zaczynam narzekać na pięty i śródstopia = jednak nie zdecyduję się na przebiegnięcie w nich maratonu.

Jakbym bardzo chciał to i te 300zł bym jakoś wydusił, ale wolałbym jednak nie,to też szukam tańszej alternatywy. Poza tym, żeby kupić lekki but startowy dobrej firmy, który jest równie lekki jak te marathon3000 trzeba jednak trochę wysupłać z kieszonki. Pomyślałem, że zainteresuję się Jomą - przecież to firma, która od lat pokazuję się na koszulkach lekkoatletów, więc chyba wie co robi.

Pytanie brzmi następująco i kieruję je raczej do osób, które miały styczność z tą marką jak i najlepiej modelem. Czy te butki pod względem amortyzacji będą znacznie lepsze od ekidenów50? Może jakaś osoba, która biegła w tym modelu maraton powie mi coś więcej na ich temat. Wystarczą na treningi po twardym jak i maraton? Jaki przebieg życiowy mogą one mieć? Dojdą do tysiączka może (62~64kg)?

Jeżeli w ciągu roku trzeba zmieniać but treningowy 2-3razy, to jednak robi się z tego koszt :usmiech:

Tak, czytałem TEN artykuł, ale wolałbym coś więcej jeszcze usłyszeć/przeczytać. Będę je chciał przymierzyć w następnym tygodniu.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
PKO
Awatar użytkownika
Buku85
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie znam się, więc się wypowiem. ;)

Nie znam Marathonów, ale Joma generalnie cieszy się niezłą opinią. Miałek okazję kilka razy pobiec w innych Jomach, i choć jestem mało zaawansowanym biegaczem, to nie zauważam znacznej różnicy między nimi, a Kalenji, w których biegam na co dzień.

Jesteś z Warszawy, wiec przejedź się na Dzielną, do SMJ Sport - tam możesz przymierzyć Jomy. Wiecej nie powiem, bo gdzie mi tam do maratonu.

powodzenia!
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie taki mam zamiar,dzięki.
Ciekaw byłem zdania użytkownika tego obuwia.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moje Titanium przekroczyły jakiś czas temu 1000km i gorąco polecam. Podejrzewam, że i ten model nie odstaje od butów innych marek tego samego typu.

A na pewno jest to o niebo lepszy wybór niż najniższe modele 'wiodących' marek, czyli różne darty, blackhawki itp.
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a posiadam ten model i w nich biegam.
Przebiegłem 1/2 maratonu. Jakoś wykonania jak i systemy nie odbiegają o tych za 500 zł.
Cała reprezentacja Hiszpanii trenuje w Jomach, także maratończycy.
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klaus,ale mówisz o Marathon3000 tak? Amortyzacja wystarczająca na cały maraton dla amatora? Ile ważysz i czy nie są dla Ciebie zbyt twarde?

:hejhej:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tak mówię o Marathonach od Jomy
nie wiem - każdy biegacz jest inny. Ja spokojnie bym w nich pobiegł.
obecnie moja waga to 87 kg.
Nie dla mnie są za twarde.
Salute
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
watsug
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43.50
Życiówka w maratonie: 3:36.42

Nieprzeczytany post

Witam!

Może lekkie wyjaśnienie - zacząłem biegac w maju 2011. Impulsem była chęć pozbycia się nadwagi (180cm/93kg) + przbiegnięcie maratonu w Wawie (plan 100 dni od zera do bohatera...). Oba cele się udały. Znajomu polecił ogólnie Jomy jako tanie a dobre buty. Porwałem się na Marathon3000 - mocno na wyrost biorąc pod uwagę moje parametry i to, że chciałem ich używać na codzień. Okazało się jednak, że wybór był bardzo trafny. Pewnie dlatego, że względu na problemy z kolanami zainteresowałem się bieganiem naturalnym i w moim wypadku dość szybko przeniosłem się z pięty na śródstopie.

Dwa tygodnie temu 'zezłomowałem' pierwszą parę Marathonów3000 z przebiegiem jakiś 1300km. Nie dla tego, że nie da się w nich biegać - po prostu sentymentalnie postanowiłem buty z pierwszego maratonu wyprać i zachowac na pamiątkę. Jeżeli ktoś chce zobaczyć jak wyglądają przy takim przebiegu, to mogę obfotografować. Oczywiście kupiłem dwie nowe pary. Dla mnie jest to but do biegania na codzień, tygodniowo robię w nim ~80km - głównie po asfalcie.

Jedyna ich wada to trochę śliska podeszfa jak na warunki zimowe. Przy lodzie na asfalcie trzeba było mocno uważać. I dotyczy to nie tylko regularnego lodu ale także lekkiego szronu przy porannych przymrozkach.

Podsumowjąc - na dzisiaj dla mnie to bardzo dobry wybór, buty w miarę wygodne, dość trwałe i co najważniejsz - tanie. W cenie najtańszych innych 'firmowych' butów mam dwie pary, co jest fajne w szczególności przy niekorzystynych warunkach pogodowych. Przy czym podkreślam!: biegam głównie na śródstopiu. Dla ciężkiego biegacza posługującego się głównie piętą ich amortyzacja będzie pewnie za słaba. Ale tu dochodzimy do innego tematu: czy w ogóle można mówić o sensownej amortyzacji dla biegania z pięty w jakimkolwiek bucie? Ktoś kiedyś fajnie porównał bieganie 'z pięty' i amortyzację podeszfy do owinięcia jajka kocem i przywalenia mu kijem 'bejsbolowym'. Koc coś pomoże - ale czy jajko przeżyje :)?

Pzdr.,
--
watsug
Awatar użytkownika
Buku85
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Watsug, będę wdzięczny za zdjęcia Twoich butów. :)
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak maja sie jomy marathon do butow startowych drozszej konkurencji? Jak sie w nich biega ze srodstopia, bo ze zdjec sie wydaje ze amortyzacji jest dosc duzo, wiecrj niz w startowkach innych firm co potwierdza waga. Poniewaz po asfalcie biegam tylko w czasie startow to zastanawiam sie nad zakupem jakis butow na zawody, a jomy sa tanie. Mam stope neutralna, plaskostopie ale biegam ze srodstopia wiec nie jest to az tak istotne.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie pozostaje nic innego jak je przymierzyć.
Dzięki
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
watsug
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43.50
Życiówka w maratonie: 3:36.42

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:Jak maja sie jomy marathon do butow startowych drozszej konkurencji? Jak sie w nich biega ze srodstopia, bo ze zdjec sie wydaje ze amortyzacji jest dosc duzo, wiecrj niz w startowkach innych firm co potwierdza waga. Poniewaz po asfalcie biegam tylko w czasie startow to zastanawiam sie nad zakupem jakis butow na zawody, a jomy sa tanie. Mam stope neutralna, plaskostopie ale biegam ze srodstopia wiec nie jest to az tak istotne.
Z racji tego, że sama Joma przewiduje ten model jako startowy to wysokość pięty nie przeszkadza w bieganiu na śródstopiu. Przymierzałem do innych butów i ogólnie przy moim rozmiarze stopy (46) ich pięta raczej należy do cieńszych niż grubszych. Co do samego bieganie to jako porównanie mam praktycznie tylko tenisówki, w którymi też sobie czasami robię trening (czyli płaska i cienka podeszwa) i w Marathonach 3000 nie biega mi się jakoś gorzej przodem stopy.
Co do ich wagi, to też są raczej względnie lekkim butem. Co prawda myślę w przyszłości o zakupie lepszych butów startowych. I tu jak na razie mój aktualny wybór padłby na Saucony A5, które przymierzałem niedawno (~160g). Biorąc jednak pod uwagę moje aktualne potrzeby i osiągi a z drugiej strony ich cenę uznałem, że puki co osobny but startowy hiperlekki nie jest mi potrzebny.

Może jeszcze jedna dygresja - zawsze byłem platfusem i w związku z tym raczej pronatorem. W dzieciństwie nosiłem robione wkładki do butów od ortopedy. Kiedy zacząłem biegać na śródstopiu stopa 'nagle' mi się zrobiła neutralna (sprawdzane dwa razy na badaniu) a podbicie dalej nie jest może za wysokie - ale już w normie.

Nie wiem, i nie chcę się kategorycznie wypowiadać bo za mało jak do tej pory przebiegłem. Ale puki co na sobie widzę i po braku problemów z kolanami i po samej stopie, że bieganie naturalne przynajmniej dla mnie daje sporo dobrego. Jedynie co jeszcze nieraz czuję to zmęczenie w łydkach i z rzadka odzywają się ahillesy. Jednak nie w formie kontuzji a raczej tego, że są i może za często daję im wycisk :).

btw. fotki starych Marathon3000 wrzucę wieczorem.

Pzdr.,
--
watsug
barti1744
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dołączę się do wątku z pytaniem - Marathon 3000 czy lepiej dopłacić na Asics Gel-Blackhawk 5? Nie mam zamiaru wydawać na buty niebotycznych sum, biegam mniejsze dystanse ale mam zamiar przeskoczyć na -naście kilometrów.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O ile pamiętam, to seria blackhawk jest kierowana dla osób początkujących, którzy głownię mają lądować na pięcie.

Jak już chcesz się zainteresować butami JOMA, to może sprawdź inne modele np: Titanium, Carrera albo Hispalis - wszystkie te modele to jakieś 140zł.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
barti1744
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A wie ktoś może czy jest gdzieś w Lublinie sklep, aby przymierzyć Jomy? Bo z opinii wynika, że cena/jakość wypadają bdb ale jednak wolałbym je mieć na nogach
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ