Endomondo

Monaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy Endomondo odpalii mi na telefonie bez Androida? Mam LG gm 360. Jeśli nie, to jaka inna aplikacja jest dostępna?
PKO
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli telefon obsługuje javę i ma GPS, to zadziała.

PS. Ostatnia wersja w javie ma problem z certyfikatem. Na niektórych telefonach podczas instalacji trzeba cofnąć datę o rok.
Monaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Obsługuje jave, ale nie ma GPS-a
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Monaj pisze:Obsługuje jave, ale nie ma GPS-a
Jeżeli nie masz GPS-a w telefonie, a chcesz rejestrować treningi, to powinieneś kupić sobie zewnętrzny moduł na Bluetooth. To niewielki wydatek, ja kupiłem coś takiego za 55 PLN:
http://www.mobileguru.co.uk/acatalog/Vo ... nnels.html
Endomondo obsługuje wbudowanego GPS, ale nie gwarantuje obsługi modułów Bluetooth:
https://getsatisfaction.com/endomondo/t ... etooth_gps
Możesz sobie zainstalować moją aplikację RunCalc, która współpracuje z modułami GPS przez Bluetooth. Tutaj jest więcej informacji:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php?go=faq
i zrzut przykładowego treningu, przy którym wykonałem pomiar właśnie takim modułem:
http://runcalc.byledobiec.pl/index.php? ... &tr_id=305
Monaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Aplikacja wydaje sie skomplikowana, ale dzisiaj ja ogarnę :taktak: Dziękuje.
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z internetem?

ile Endomondo ściąga, zużywa ?
Awatar użytkownika
arathunku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jaki Internet?

Do wrzucenia treningu możesz użyć wifi, GPS nie pobiera Internetu. Chyba, że chciałbyś korzystać z AGPS który jest podobno troszkę dokładniejszy wtedy niewielkie dane. Koszta są groszowe tak naprawdę i przy wygrywaniu jak i przy AGPS. Jeszcze raz mówię, sam GPS Ci nie pobierze pieniędzy chyba, że masz włączony dostęp akurat i zechcesz podejrzeć mapę wtedy ona się pobierze, ale to też jest groszowa sprawa.
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a w jaki sposób ustawić aby nie importował treningu od razu po ( poprzez internet) ?
Wydawało mi się, że Endomondo działa w oparcu o google maps dlatego potrzebuje internetu.

Czy wiecie może również czym różni się płatna wersja PRO ?
Awatar użytkownika
arathunku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co pamiętam wystarczy wyłączyć online tracking w opcjach.
W oparciu o google maps pokazuje Ci mapę, dystans przebiegnięty można mierzyć na podstawie odległości między poszczególnymi punktami które łapie GPS.

Wszystkie funkcje pro są wypisane w markecie. IMO nie warto kupować pro, bo nie daje niczego takiego szczególnego w porównaniu do wersji darmowej. Jest niby "low power mode", ale to to chyba do samochodu się nadaje, bo na bieganie jest stanowczo złym wyborem - obniża interwał pobierania pozycji GPS.
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a czy mógłbyś mi powiedzieć jak ustawić aby mierzył wszystko nie przez Google maps, a przez GPS?
Awatar użytkownika
arathunku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

martinelli pisze:a czy mógłbyś mi powiedzieć jak ustawić aby mierzył wszystko nie przez Google maps, a przez GPS?

W oparciu o google maps pokazuje Ci tylko i wyłącznie mapę, dystans przebiegnięty mierzy na podstawie odległości między poszczególnymi punktami które łapie GPS. To wszystko jest przy GPS, można zawsze korzystać też z AGPS co wymaga włączonego Internetu, wtedy dokładność jest "lepsza", jednak będę to sprawdzał wszystko gdy się trochę ociepli.

Ja stosuje taki myk, nie zmieniałem tego od bardzo dawna. Odległość miasta mam ustawioną na takim zoom, że mieszczę się sobie z całą trasą na ekranie i klikam kłódeczkę po lewo - wtedy już nic nie pobiera Ci do pokazania trasy. Mam dodatkowy program który aktualizuje mi dane o aktualnym położeniu satelit więc mając telefon jeszcze w domu na wifi(gdy nie mam pakietu internetowego) koło okna włączam najpierw GPS potem Endomondo i po 3-4 sekundach mam już "GPS Excellent". Jeśli nie mam możliwości wifi, odpalam GPS -> 3G -> endomondo, łapie fixa GPS i wyłączam 3G chociaż nie zawsze bo przeważnie mam nadwyżkę MB na Internet. Ja korzystam z pakietu w t-mobile za 9 zł - 100 mb który co miesiąc sam mi się uzupełnia i pobiera te 9 zł więc się martwić nie trzeba.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ