Drętwienie stopy.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja miałem odczucie drętwienia stopy i związałem to z puchnięciem stopy w okolicy kostki. Robiło się ciasno w bucie i zaczynały mi drętwieć palce. USG nic nie wykazało. W sumie problem przeszedł sam, tzn po przerwie związanej z inną kontuzją na razie się nie powtórzył. Lekarz, który robił mi usg sugerował usg naczyniowe. Podobno ono pokazuje ew. zaburzenia związane z krążeniem.
PKO
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

infomsp pisze:Ja miałem odczucie drętwienia stopy i związałem to z puchnięciem stopy w okolicy kostki.
Też prawej stopy?
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lewej.
Z lewą nogą ogólnie miałem problem z powodu skoliozy. Bolało mnie jeszcze kolano. Stąd przerwa. Nie jestem jednak w stanie stwierdzić czy ćwiczenia ogólnorozwojowe, mające zapobiegać skutkom skoliozy, też pomogły na kostkę, czy to tylko chwilowa przerwa, czy też zbieg okoliczności. :) Zawsze możesz spróbować. Na pewno nie zaszkodzi. ;)
Gdzieś też czytałem, że komuś puchnięcie kostki wiązało się z chorobą jelita. Jako jeden z objawów. :) Takie coś namierzyć jednak to jest wyzwanie. ;)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 12:56 przez infomsp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzą (ćwiczenia) ale podłoże występowania tej dolegliwości chyba mamy inne. Ja nic sobie nie uszkodziłem podobnie jak wypowiadający się wcześniej koledzy. Dziwne, że dotyczy to przeważnie prawej stopy i to mniej więcej po 30 minutach od rozpoczęcia biegu... :lalala:
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

... ale puchnie czy nie?
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Iwan pisze: Hmmm .... ciekawa sprawa z tym "drętwieniem stopy". Mam dokładnie te same objawy. Też tylko prawa stopa i też po 30 minutach biegu.
Nie zmieniałem butów - mają "przebiegane raptem 400 km, a wcześniej ten problem nie występował. Mocniej nie wiązałem, a po 25-30 minutach biegu zaczyna mi drętwieć prawa stopa. Czasami "samo przechodzi" po kilku km, a innym razem trwa do końca treningu psując przyjemność biegu. Po zatrzymaniu drętwienie ustaje natychmiast.
Byłem wczoraj u kardiologa na kontrolnych badaniach: EKG, echo serca itp. Wszystkie wyniki bardzo dobre.
Mimo to sądzę, że to ma związek z ukrwieniem... ale jaki? Przydał by się jakiś medyk na forum...
jak bedzie cieplej to potruchtaj bez butów :)
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze: jak bedzie cieplej to potruchtaj bez butów :)
Zmieniłem buty i przeszło.
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11

Nieprzeczytany post

Kupiłem nowe buty, Adidas Supernova Glide 3 i byłem w nich na drugim treningu. Nieoczekiwanie zdrętwiała mi lewa stopa, ale tak, że jakby czułem stelaż całej podeszwy buta. Kiedyś biegałem dużo, teraz nieco przytyłem i dopiero zaczynam się ruszać. W starych butach raz też czułem coś takiego. Pomyślałem, że po prostu buty już mają dość, bo biegałem w nich z 2-3 lata, ale teraz te nowe Adidasy? O dziwo prawej stopy nie dotyczy ten problem. Po jakimś tam niedługim czasie zaczynam czuć ból w kostkach, ale mimo to biegnę dalej.

Zastanawiam się co to może być. Raczej butów nie zamierzam zmieniać... Po prostu będę biegał i może szczęście również mi dopisze i ból minie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ