Kilka pytań

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
damianno360
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć

mam zamiar regularnie zacząć ćwiczyć bieganie
Mam 16 lat, w podstawówce byłem najlepszy w szkole. Ale od tamtego czau(od 4 lat) nie biegam.
Co mam zrobić aby regularnie poprawić moją kondycję?
Ułożyłem obie taki plan
Poniedziałek-Czwartek po 20 minut
Piątek-30
Sobota-40-90
Niedziela-40-90
Uważacie że tyle wystarczy(przynajmniej na początek)?

Dowiedziałem się że w mojej okolicy jest drużyna lekkoatletyczna i mam zamiar się tam zapisać.
Mylicie że to dobry pomyśl od razu zapisywać się do drużyny czy lepiej na początek pobiegać samemu?

Przy okazji chcę wyrobić sobie kaloryfer, na razie ważę 55kg i jestem średniego wzrostu.
Co należy jeść aby wyrobić kaloryfer i poprawić kondycję?
Na razie jem tak:
Poniedziałek-piątek
Wstaję o 7:30 i nie jem śniadania tylko piję herbatę i idę do szkoły. W szkole jem 3 kanapki. Gdy wrócę ze szkoły(16:00) jem obiad(ziemniaki, białe mięso lub jakiś schabowy :D jakaś zupa rosół, barszcz itp.)
Na wieczór jem jakieś kanapki głównie ser żółty lub twarogowy. Słodyczy raczej nie jem, napoje ostatnio też rzadko piję.

Sobota-Niedziela
Wstaję o 10 jem śniadanie,piję herbatę. Na obiad to co zwykle i później też raczej to co zwykle tylko że więcej :D i między śniadaniem a obiadem też coś przegryzę.
Wydaje mi się że dużo jem ale i tak nie jestem gruby i kondycję też mam nawet dobrą bo przez 2 tygodnie przynosiłem zwolnienie na w-f nie ćwiczyłem nic a bez większego problemu zakfalifikowałem się na zawody w bieganiu :D Tyle że nie pojechałem bo nie przyszedłem do szkoły.

Proszę o odpowiedź ;)
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro masz taką możliwość, to od razu staraj się zapisać do drużyny lekkoatletycznej, żeby nie zrobić jakiegoś głupiego błędu próbując trenować samemu. Oczywiście biegać samemu to nic złego ale zakładam, że chciałbyś coś osiągnąć w bieganiu.

Przed wyjściem do szkoły zacznij jeść śniadanie!
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
damianno360
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Skoro masz taką możliwość, to od razu staraj się zapisać do drużyny lekkoatletycznej, żeby nie zrobić jakiegoś głupiego błędu próbując trenować samemu. Oczywiście biegać samemu to nic złego ale zakładam, że chciałbyś coś osiągnąć w bieganiu.

Przed wyjściem do szkoły zacznij jeść śniadanie!
To zapiszę się do tej drużyny, śniadania też postaram się jeść:P
Proszę mi tylko powiedzieć czy mogę tak jeść czy muszę coś zmienić
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1'02'46

Nieprzeczytany post

Sniadania to absolutna podstawa! Koniecznie jedz przed wyjściem do szkoły!
Nie jestem dietetykiem, ale jak na nastolatka dieta źle nie wygląda - zapewne jeszcze rośniesz, więc ważne jest białko (piszesz że jesz białe sery - ekstra, większość nastolatków wciąga danonki w których jest mnostwo dosypanego cukru białe mięso - super, kurczak i indyk są chude). NIe pijesz śmieciowych napojów gazowanych i nie wcinasz słodyczy - git. W szkole pewnie nie ma jak zjeść obiad, stąd posiłki rozkładają ci sie na drugą połowę dnia (obiad o 16, potem kolacja) - trudno, czasami się nie da zjeść głównego posiłku wcześniej.
Dodaj warzywa i owoce (surówka do obiadu, do szkoły jabłko, banan zamiast np 1 kanapki) może?

Nie wiem co zamierzasz trenować - krótkie czy długie dystanse? Na długie biegacze są raczej szczupli, energię dają im złożone węglowodany (kasze, makarony, ryż). Krótkodystansowi są dopakowani, więc pewnie potrzebują więcej białka :)
Ah, i trochę popracuj nad charakterem - zakwalifikowanie się na zawody i potem nie przyjście na nie.... no plissss.... Każdy wybitny sportowiec Ci powie, że wyniki to w ułamku zasługa talentu, a w większości ciężkiej pracy i charakteru.

Zapisz się do tej drużyny :)
PS na kaloryfer to szóstka Weidera - wygooglaj sobie, albo zajrzyj np tu:

http://www.kfd.pl/aerobiczna-szostka-we ... 85073.html
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Anja. pisze:Sniadania to absolutna podstawa! Koniecznie jedz przed wyjściem do szkoły!
Polecam:

http://www.runners-world.pl/forum/index ... -sniadanie

damianno360 pisze: Proszę mi tylko powiedzieć czy mogę tak jeść czy muszę coś zmienić

Jak Ci to odpowiada to po co chcesz to zmieniać? Zmieniaj dopiero jak uznasz, że masz taką potrzebę.
rufuz

Nieprzeczytany post

Oooooooo kolego bez sniadan chyba raczej nie zrobisz kariery jako sportowiec :ble:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ