wybór butów biegowych najgłupiej jako można - po kolorze ...

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1'02'46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dziewczyny,

nie ma jak zakupy, w celu poprawienia sobie humoru przed półmaratonem znalazłam takie buty:
http://www.fitnesstrening.pl/product-po ... ON-20.html

niestety nie znalazłam wielu recenzji/ testów 20stki (wiele pozytywnych opinii o męskich 18stkach, ale to zupełnie inny but....). Może w nich biegacie i mozecie coś o nich napisać?

Mnie rozwalił kolor i chcę je mieć :hej:

PRO:
* kolor :) :)
* dla stopy neutranej/ lekko pronującej - pasuje jak każda kobieta jestem lekkim pronatorem
* podobno są dobre na twarde a właśnie na twarde butów potrzebuję bo mam mega stary model reeboka dmx (kupione jako pierwsze buty biegowe w dyskoncie bo nie wiedziałam czy mnie to wciągnie....)
* przewiewne - a własnie na sezon wiosna lato potrzebuję

CONTRA:
* nie znam rozmiarówki adidasa - mogę nie trafić z rozmiarem zamawiając w necie. normalnie noszę 37, biegam w 38 reeboka i scarpa (wkładka 24,5cm), a w asics lahar 39 (:p) (wkładka 25cm)
* trochę probuję biegać ze śródstopia, a o response cushion 18 i 19 czytałam ze są odpowiednie dla cieższych facetów lądujących na pięcie (i to jest wnerwiające, że wszystkie testy są o męskich butach!!)
* ze zdjęcia widać ze różnica między wysokością pięty i palców jest jednak spora (a to mi zaczyna przeszkadzać w tych dmxach)

No ale ten kolor - ja chcę różówe :)) Będą na osłodę półmaratonu, bo nie mam pewności czy do mety dobiegnę a tak to mnie przecież nowe buty zmobilizują, prawda???

Czy któraś z was biega w tych 20stkach? Będę wdzięczna za wrażenia zanim klinkę "kupuj" :>
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Cóż, mam buty kupione ze względu na kolor, co ciekawe też Adidasy :bum: , oczywiście inny model. Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że rozmiarówka jest jakaś inna - podali rozmiar 37 1/3, tymczasem US to 6, a UK 4,5. Ja noszę 36, biegowe 37, ale US 7, a UK 5, więc buty są dość dopasowane ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

(i to jest wnerwiające, że wszystkie testy są o męskich butach!!)
Ano :sss:

Podejdz do sklepu i zmierz adidasa. Nałóż na noge. I wówczas można po kolorze.
Ja tak zrobilam - mierzylam model ktory mnie interesuje, a potem znalzlam kolor ktory lubie;-)))
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eh zeby to bylo takie proste :) juz pare razy biegalam po sklepach zeby przymierzyc adidasy ktore raz na jakis czas marketing wrzuca na bieganie.pl, np adistar salvation 3, response trail, czy raven. Never ever zadnych z nich nie bylo (damskich) ani we flagowych sklepach w tarasach czy arkadi ani w sklepach "sportowych", sprzedawcy sie tlumacza ze nie zamawiaja bo malo kobiet biega wrrrrrr.
Tak wiec kliknelam, rozmiar wkladki 25 (stope mam 24cm, 1 cm luzu na lato to chyba nie bedzie za duzo). Jak mi nie podpasuja to sie najwyzej wkurze i odesle......
Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tak właśnie robię: zamawiam i jak nie pasują odsyłam. Właśnie czekam na kolejną - trzecią z kolei - parę. Zaczynam wątpić czy uda mi się coś dobrać. :ojoj:
Do sklepu biegowego mam ok. 50 km a i tak jak ostatnio wybrałam się to nie było co przymierzać w moim rozmiarze :lalala:
Obrazek
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Anja. pisze:Jak mi nie podpasuja to sie najwyzej wkurze i odesle......
I słusznie :-)

Mamy ten sam rozmiar - 24.5cm - bardzo popularny sajz... co oznacza, że buty w naszym rozmiarze szybko znikają ze sklepowych półek....
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szybko znikają, o ile kiedykolwiek na tych półkach były :)

Swoją drogą ciekawe dlaczego nikt w warszawie jeszcze nie wpadł na sklep sportowy tylko dla kobiet??? Zapotrzebowanie chyba jest?? Człowiek sie naogląda w sieci fajnych ciuchów i butów a potem idzie do sklepu i widzi dwie damskie bluzy, z czego jedna XL a druga XXS :grr:
bianka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Anja. Ja dwa miesiace temu kupilam identyczne!!! :) rozowy daje po oczach ale co tam.. mam nadzieje ze dzieki temu maz mnie lepiej wypatrzy jak bede doczolgiwac sie do mety polmaratonu! :hahaha: Buty sa bardzo wygodne, przed ich kupnem w sklepie zrobili mi test stopy (jestem neutral) moglam pomierzyc i pobiegac troche. Jestem zadowolona. Co do rozmiaru to bylam w szoku, bo normalne buty, niebiegowe mam na mysli, kupuje zawsze rozmiar 39 a jak waskie to 40 i wedlug testu stopy tez powinnam kupic rozmiar 39 a pasowal dopiero 40 2/3!!! totalnie zglupialam ale tylko ten wlasnie rozmiar byl idealny. Pan ze sklepu powiedzial ze to normalne przy butach biegowych. Kupuj!! szkoda ze nie biegniemy w tym samym polmaratonie :) ale by bylo rozowiasto... :)
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Super :)
Zamowiłam wczoraj rozmiar 6,5/ UK40 (!!!!!!!), 25cm - mam nadzieję że trafiony będzie, z tego co widzę to zaniżają strasznie i tylko po tych cm sie mozna w miarę zorientować , powinny dojść w środę :)

Szczerze to chciałam spóbowac jakichś "pół minimali" bo przekonuje mnie koncepcja, że "stopa ma wszystko co potrzeba do naturalnego biegania", ale odpuściłam po konsultacji z ortopedą (mam chondrochrono coś tam - mało amortyzacji w stawach, przyparcie rzepki boczne, prawie rok temu mialam operację) - więc o ile rozmiar będzie pasował to półmaraton śmigam na różowych "poduchach" :hej: :hej:
bianka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To sie ciesze i mam nadzieje ze bedzie Ci sie w nich dobrze smigalo! :) rozbiegaj je troche przed polmaratonem, tak jak na wesele, lepiej nie ryzykowac w nowych butach :hahaha:
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Błyskawiczna dostawa, zamówione w niedzielę przyszły mi własnie na adres do pracy!
Ale zong, jednak wkladka 25 cm adidasa jest duuuużo większa niz asics, dużo za duże ....

co prawda mierzyłam na rajstopki, ale po dodaniu cienkiej skarpetki wcale lepiej nie będzie - trzeba odeslac :chlip: i znów problem egzystancjalny czy zamówić o pół numeru czy mniejsze o cały numer.

chlip chlip :chlip: :chlip:
Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem w podobnej sytuacji, tylko, że buty które zamówiłam są za małe. Wymyśliłam, że dopłacę za drugą parę, żeby sklep mógł mi przesłać 2 pary w większych rozmiarach i zostawię sobie te, które będą dobre.
Jak masz środki, które możesz zablokować na kilka dni to chyba najlepsze rozwiązanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla mnie teraz znaczenie ma timing, bo potrzebuję butów na ten weekend, żeby je ciut rozbiegac przed półmaratonem.
Po długim zastanowieniu zamówilam o pół cm mniejsze (24,5cm) , ale się zastanawiam teraz czy nie powinnam o cały...

Z drugie strony - cholewka bdb dobrze trzyma, więc poł cm luzu chyba tragedii nie zrobi a na upały jak puchnie stopa, powinno być w sam raz... Bo przy długości stopy 24cm zamawiac but biegowy z wkładką 24cm to chyba by nie było dobrze, nie? :)

Scieslik, super pomysl, zeby zamawiać od razu dwa rozmiary, jak bedę zamawiać następne i wahać się z rozmiarem, wezmę oba... i tak by trzeba było coś odesłac, i tak...

PS różowy kolor cholewki na żywo - świetny :)
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

różowe adidaski sprawdziły się super. Zrobiłam w nich życiówkę w półmaratonie!!
(małym drukiem: pierwszy raz biegłam to co miało nie być życiówki :bleble: )

Co prawda bo biegu miałam odczucie ze jestem o centymentr krótsza, tak mi się wszystko poubijało od tego asfaltu, ale grube response cushion zapewne sprawiły ze nie były to 2 cm :)

Dużo miejsca na palce, zero obtarć czy innych sensacji - jednym słowem jestem zadowolona baardzo, zwłaszcza że przed półmaratonem biegalam w nich tylko dwa razy na tartanie)
bianka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Anja gratuluje polmaratonu!!! ja startuje w sobote. napisz jak bylo, ja tez debiutuje wiec jak wiesz mam maaaaaase pytan :)
ODPOWIEDZ