Komentarz do artykułu Organizacja startu 7. Półmaratonu Warszawskiego

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo fajnie, że jest wytłumaczenie co to czas netto i dlaczego nie warto się pchać na sam przód. To powinna być niestety norma przy bardzo dużych biegach, przynajmniej póki sobie kolegów współbiegaczy nie wychowamy. Bardzo dobrze, że organizatorzy zdecydowali się na podzielenie startu.

Mam jeszcze pytanie techniczne:
W jaki sposób będzie podzielona strefa 2? Bo to ta sama pula numerów a dwa różne godziny startów.
piotr_j
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 03:44:07

Nieprzeczytany post

No chyba tutaj wszystko zależy od samych uczestników, żeby rozsądnie się ustawili. Ja np. startuję w drugiej grupie drugiej strefy bo to moje tempo.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy jak mam przydzielona grupe 3 to czy jest jakas mozliwosc zebym pobiegl z grupa 2? Biegne pierwszy raz, ale w wiazownie pobieglem 1:43, i chcialbym dolaczyc do grupy na 1:40 ktora jest grupa nr 2.
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: 3:03:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No właśnie ja też się zastanawiam gdzie się ustawić... Bo chcę biec na 1:40 ale nie wiem czy mi się uda. Ustawię się chyba na końcu pierwszego rzutu na 1:40 bo w drugim rzucie musiałbym wyprzedzać za dużo...
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
Awatar użytkownika
bogdanos
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:50
Życiówka w maratonie: 3:39:01

Nieprzeczytany post

no ja tez chce biegac na 1:40 ale niestety jestem w strefie 3-iej, z uwagi na późne zapisanie sie do biegu. proponuję nie robić cyrków i nie przechodzenie do grupy wyższej bo "czuję że pobiegnę szybciej". Z 3-iej strefy tez można pobiec na 1:40 albo niżej i chyba nie potrzeba do tego zająca. :)
Obrazek
Biegam bo lubię :)
nofinishlane
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:43
Życiówka w maratonie: 03:25:30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zasadniczo to nic nie stoi na przeszkodzie by 1:30:00 i z 3 strefy zrobić :hahaha:
Jeśli nie chcesz się ścigać - wtedy nie startuj
http://barman-setka-raz.blogspot.com/
Obrazek
R2r
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 4.14

Nieprzeczytany post

bieganie.pl pisze:Mam jeszcze pytanie techniczne:
W jaki sposób będzie podzielona strefa 2? Bo to ta sama pula numerów a dwa różne godziny startów.
trzeba się będzie za konkretnym zającem ustawić - jak dzielili na strefy, to jeszcze nie było wiadomo, że wprowadzony zostanie "ruchomy start"
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj wieczorem zrobię ostateczny test - jak będę miał czas w granicach 1:40 to stanę na końcu tego wcześniejszego rzutu w którym można biec na taki czas. Na pewno nikogo nie przyblokuję bo ustawię się na końcu a kolejna fala mnie nie dostanie no bo jest kilka minut odstępu... Dzisiaj chyba pobiegam w krótkich gaciach bo jestem w delegacji za granicą i tu jest cieplej :)
Leszek Deska
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu się od kilku tygodni biega w krótkich gaciach :P
piotr_j
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 03:44:07

Nieprzeczytany post

To zależy od godziny biegu ;) O 5 dziś były jeszcze minusy na termometrze.
mariuszp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja naprawdę nie rozumiem dylematów typu: "Zastanawiam się gdzie się ustawić":
piotr_j pisze:No chyba tutaj wszystko zależy od samych uczestników, żeby rozsądnie się ustawili.
LDeska pisze:No właśnie ja też się zastanawiam gdzie się ustawić...
yaro1986 pisze:Czy jak mam przydzielona grupe 3 to czy jest jakas mozliwosc zebym pobiegl z grupa 2?
bogdanos pisze:no ja tez chce biegac na 1:40 ale niestety jestem w strefie 3-iej, z uwagi na późne zapisanie sie do biegu. proponuję nie robić cyrków i nie przechodzenie do grupy wyższej bo "czuję że pobiegnę szybciej".
Są przydzielone konkretne sektory i w tych sektorach należy się ustawić, w samym sektorze Ci którzy się czują lepiej stają z przodu, ci którzy nie są pewni dyspozycji stają raczej z tyłu. Niby proste ale w Polsce niemożliwe do wytłumaczenia... Bogdanos, zgadzam się z Tobą że nie należy zmieniać przydzielonego sektoru, ale to nie jest wyłącznie robienie cyrku i nie ma to nic wspólnego z aktualną predyspozycją. Działając w ten sposób można zepsuć komuś wiele miesięcy przygotowań i wyrzeczeń. To że ktoś biega szybciej niż przedział czasowy do którego został przydzielony wynika tylko i wyłącznie z jego wcześniejszych wyników lub zbyt późnego zgłoszenia. "Sam jest sobie winien". Wyobraźmy sobie sytuację (moją z zeszłego roku), że ktoś nie zmieści się do swojej, prawidłowo dobranej strefy, ponieważ kilkadziesiąt innych osób przewidzianych do stref wolniejszych "myśli że pobiegnie szybciej". Wtedy 4 miesiące treningów, diety, wyrzeczeń, ale też kasa na dojazd, startowe, zajęty weekend, a może wiele więcej poświęceń idzie psu w d...ę, bo komuś się "wydaje, że pobiegnie szybciej". Krew mnie zalewa...

Sektory mają ograniczoną pojemność i to dlatego należy się ustawiać w przydzielonym sektorze, że powinniśmy szanować tych biegaczy, którzy "zasłużyli" na startowanie z (teoretycznie) lepszej pozycji. Za kilka miesięcy-rok-dwa sami te same osoby, które teraz zmienią sektor na wyższy sami będą uprawnieni do startu z 1 czy 2 sektora i sami będą narzekać, dlaczego to ktoś z innym kolorem numeru startowego stoi w "ich" sektorze!!!

Jest jeszcze jedna kwestia. Jeśli komuś naprawdę zależy i może udokumentować przewidywany bardzo doby wynik, to zawsze można się zgłosić do organizatora z prośbą o przeniesienie do szybszej grupy. Jeśli argumentacja będzie odpowiednia to na pewno nasza prośba zostanie uwzględniona (wiem to z autopsji). Wtedy organizator wie że w danym sektorze będzie więcej osób i w miarę potrzeb może zareagować, chociażby powiększając jego długość.
Mariusz
Awatar użytkownika
LDeska
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No widać że nie rozumiesz - przeczytaj dokładnie o co chodzi to ci się wyjaśni. Ja mam przydzielony sektor numer 2 ale organizatorzy zmienili ze względu na dużą liczbę biegaczy organizację i jest 6 grup które wypuszczają na trasę. Ponazywali je kolorami a na karcie startowej nie jest napisane w którym kolorze otrzymam numer startowy. Zakładam że będzie to kolor żółty ale zobacz w broszurce dla biegaczy Półmaratonu że są dwie strefy dla żółtych numerów - 1:30-1:40 i 1:40-1:50. To my musimy sami wybrać gdzie się ustawić - w której z tych dwóch grup i nad tym właśnie się tu zastanawiamy (przynajmniej ja).
Ja wczoraj zrobiłem ostatni test: runkeeper.com/user/LDeska/activity/75528947 i wyszło mi 18km w 4:38/km - jak utrzymam to tempo to będzie 1:38 więc mam zamiar ustawić się w tej grupie 1:30-1:40.
Leszek Deska
mariuszp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

LDeska pisze:No widać że nie rozumiesz - przeczytaj dokładnie o co chodzi to ci się wyjaśni. Ja mam przydzielony sektor numer 2 ale organizatorzy zmienili ze względu na dużą liczbę biegaczy organizację i jest 6 grup które wypuszczają na trasę. Ponazywali je kolorami a na karcie startowej nie jest napisane w którym kolorze otrzymam numer startowy. Zakładam że będzie to kolor żółty ale zobacz w broszurce dla biegaczy Półmaratonu że są dwie strefy dla żółtych numerów - 1:30-1:40 i 1:40-1:50. To my musimy sami wybrać gdzie się ustawić - w której z tych dwóch grup i nad tym właśnie się tu zastanawiamy (przynajmniej ja).
Dokładnie rozumiem, zobacz co napisałem:
mariuszp pisze:w samym sektorze Ci którzy się czują lepiej stają z przodu, ci którzy nie są pewni dyspozycji stają raczej z tyłu
Mój wpis nie był skierowany personalnie do nikogo, po prosu opisałem pewien problem.

A jeśli chodzi o twoje wątpliwości:
LDeska pisze:Ja wczoraj zrobiłem ostatni test: runkeeper.com/user/LDeska/activity/75528947 i wyszło mi 18km w 4:38/km - jak utrzymam to tempo to będzie 1:38 więc mam zamiar ustawić się w tej grupie 1:30-1:40.
to moim zdaniem niepotrzebnie je masz bo z takim wynikiem próby na 18 km przebiegniesz ten półmaraton w czasie <1:35, tylko nie zacznij za szybko. Ustaw się więc na początku drugiego sektora i to będzie idealna miejscówka na taki czas :oczko: . I dobrze Ci radzę, przyjdź wcześniej bo w drugim sektorze będzie stało mnóstwo "bezprawnych" osób i możesz się nie załapać (tak jak ja w zeszłym roku).
Mariusz
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co pamiętam ochrona przy wejściu do strefy sprawdza kolory numerów startowych - i nikt do innej strefy nie wejdzie.

Zresztą... nikt nikomu nie zabrania pobiec szybciej ... niż teoretyczny... czas strefy. Jak się ustawisz z przodu swojej strefy... to nikogo nie będziesz miał przed sobą, bo ci wcześniejsi ruszyli 2 minuty temu :hahaha:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ