TYDZIEN BIEGANIA REGENERACYJNEGO?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

wlasnie chodzi mi jak w temacie,czy po 3 tygodniach robicie tydzien biegania lekkiego i jak to wyglada???

biegajac normalnie powiecmy w poniedzialek:
10km w tempie 5:30/km w tygodniu biegania mocnego zmniejszam to do oklo 7,5km w tempie 6:00/km

a we wtorek 14km w tempie 5:35/km zmniejszam to do 10km w tepie 5:45.

Pytanie mam jedno czy czasem nie zmiejszam tego zaduzo i czy zmniejszyc tylko kilometry przebiegane bez tempa czy razem jak to dotej pory robie :taktak:
PKO
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

ja nie robię, bo mi się samo robi: od dawna stale raz w miesiącu wypada mi kilka kolejnych dni z powodu jakiejś infekcji, niedyspozycji czy innej cholery.
nie, nie jestem kobietą...

zmniejszałbym sam kilometraż. tempa treningowe powinny zależeć od twojego aktualnego poziomu, a ten sie nie obniża.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mam inna zasade wole miec planowana przerwe lub regeneracje i wtedy kiedy ja tego chce wiec nie jest to do przyjecia[tak jak TY to robisz].
Pozatym kontuzja jest czyms innym i duzym spadkiem w dol calej formy.Ja uwazam ,ze regeneracja to lekki schodek w dol a pozniej dwa schodki do gory i tak do optymalnej formy :nienie:
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Ograniczaj głównie objętość w ogólności (kilometraż) i objętość akcentów, możesz też zmniejszyć liczbę akcentów( z 3 na 2, czy z 2 na 1, z 1 na 0 bym nie schodził), ale te które będziesz biegał to dawaj na takich samych intensywnościach jak zwykle.
Krzysiek
Awatar użytkownika
outsider991
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 34:17
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja po dwóch tygodniach bodźcowania zmniejszam tylko kilometraż tak do 2/3 tego co wykonuje normalnie ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok czyli glownie sie nie mylilem w czwartek zostawie sile biegowa na poziomie tylko lekki kros .
Mowicie ,ze tempo zostawic takie jak mam zawsze wdroze ten pomysl i bede dzialal,dzieki i pozdrawiam :hejhej: :hejhej: :hejhej:
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

musze uwazac bo przy zmniejszeniu kilometrow zaczynam zaszybko biec a mam odpoczac :nienie: :nienie:
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja zapierdzialam 2 tygodnie i potem robię tydzień luźniejszy. Czyli zmniejszam długość rozbiegań o 2km, to samo ciągły, akcenty w sumie też 2 mniej i trochę wolniej a siła bez zmian. To mi daje odpowiednią regeneracje
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak ja tez zmniejszylem o 2km w kazdum dniu tylko bieg dlugi w sobote zostal zmniejszony do 20km ,ale tempo zaszybkie,ja jestem zaduzo wypoczety zaczyna mi tempo wzrastac
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:wlasnie chodzi mi jak w temacie,czy po 3 tygodniach robicie tydzien biegania lekkiego i jak to wyglada???

biegajac normalnie powiecmy w poniedzialek:
10km w tempie 5:30/km w tygodniu biegania mocnego zmniejszam to do oklo 7,5km w tempie 6:00/km

a we wtorek 14km w tempie 5:35/km zmniejszam to do 10km w tepie 5:45.

Pytanie mam jedno czy czasem nie zmiejszam tego zaduzo i czy zmniejszyc tylko kilometry przebiegane bez tempa czy razem jak to dotej pory robie :taktak:
bardzo madrze kombinujesz

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ