Poprawa czasu na 3km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
piter88
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Interesuje mnie poprawa wyniku na 3km. Aktualnie najszybciej udało mi sie pokonac ten dystans w 16 min(ciagły bieg stałym tepem). Biegam aktualnie po 40 min z hakiem(wychodzi mi jakies 7km) co drugi dzien, bo redukuje przy okazji :P ale przy takim długim biegu rwie mnie w kolanach(wew, i na zew.) nie wazne, czy biegam po asfalcie, czy w parku, mam buty asics gt 2150, staram sie bniegac nma sródstopiu, a jak mi to wychodzi tego sam dobrze nie wiem. Moze warto skrócic czas treningu, a podniesc jego intesywnosc? Sesja biegowa ze 20 min, w tym bieg ciagły 11-14km/h przez 5 min, pozniej interwały z 10 min, i na koniec z 5 min trucht. Jakies propozycje?
PKO
Awatar użytkownika
outsider991
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 34:17

Nieprzeczytany post

Osobiście polecałbym na początku zmniejszyć tempo biegu a wydłużyć się tak do godzinki spokojnego biegu, po czym zrobić 6-8 stu metrowych przebieżek, dobre wyniki przynosi też trening z narastającą prędkością (zaczynamy bardzo spokojnie ale ostatnie 500-1000m jedziemy na maksa ;). Z interwałami sobie daj na razie spokój, zacznij je robić na 2-3 miesiące przed zawodami, jednak nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Niech to będzie na dystansie 800 metrów 5-8 powtórzeń w tempie takim jakim chcesz przebiec "trójkę" ;)

Przykładowy tydzień może wyglądać tak:

wtorek - 50 min (spokojnie!) + 6*100m/100m
czwartek - BnP 45min (od bardzo spokojnie do maksa,)
sobota - 40 min spokojnie
niedziela - 45-60 spokojnie + 6-8*100m/100m

Życzę powodzenia :]
Obrazek
piter88
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Yyyy mam zwolnic tempo jak juz biegne truchtem, wolno jak zolw jakies 6min na 1km, wolnije juz chyba sie nie da no chyba ze marsz. Kolejna sprawa za 4 miesiace gdzies chcialbym juz startowac na 3km...do wojska :P Moze biegac co drugi dzien: po 30 min srednim stalym tempem(ze 12-14km/h) - wolne- interwaly(5 min sredniego tempa(12-14km/h), 5-10 pow. interwalow S15s B45s i bieg stalym tempem 10-20 min 9-10km/h) i tak w kolko?
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Ale sie kolego miotasz.....6 min/ km to wlasnie 10 km /h.....
Uporzadkuj swoj trening, ustal swoje predkosci: wolne wybieganie, predkosc startowa, progowa i interwaly........i zapewniam cie ze da sie duzo wolniej niz 6min/km...a w dodatku jak zdrowo i budujaco dla formy...
Piszesz okolo 12 /godz...masz urzadzenie do mierzenia predkosci. Bo to powienienes dość dokładnie kontrolowac...

16 min - 3 km to 5:20/km. To nieco ponad 11km/godz. Wolno....

Zacznij wiec odpoczatku tak jak napisal ci kolega i nie idz na skróty:):

powodzenia
piter88
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Próbuje to własnie tu i teraz uporzadkowac. Nie znam sie od ponad pół roku trwajaq moje poczatki z bieganiem. 5 pierwszsy treningow i kontuzja, przerwa od biegania z miesiac czy 2 juz nie pamietam i znowu poczatek biegania(plan 10tyg) dochodzilem do konca planu i znowu kontuzja w drugim koalnie, przerwa z miecha, dwa i znowu od poczatku. Wkoncu zamiast marszobiegow zaczelem biegac od razu przez ciaglosc, i tak doszedlem do 23 min ciaglego biegu, tempo według runlogu 11km/h, zwolnilem teraz do 10km/h gdzies i biegam tak teraz po 40 z hakiem. Wolniej, ale dłuzej, a mimo to bardziej odczówam to w kolanach(wczesniej po calym 20 min treningu nic, a teraz odrazu praktycznie cos tam sie po 5-10 min dzieje, napiera, rwie, ale jeszcze nie kłuje ostro, wiec jeszcze nie przeciazylo sie xd).
Znalazłem taki trening tylko, ze na 1 klocka:

PROGRAM DLA LEVELU 2:

INTERWAŁY:

Robimy sesje biegowe po 20-40 minut (jak dotychczas stałym tempem), ale WPLATAMY W NIE INTERWAŁY.

CZYLI TRENING WYGLĄDA TAK:

-> rozruch biegowy 5-8 minut w tempie (12-14 km /h).
-> 5 interwałów 15/45 (sprint/trucht) = 5 minut,
-> bieg stałym tempem 15-20 minut,

CO TO ZNACZY 15/45?

CZAS PRACY: 15 SEKUND SPRINTU (czyli co najmniej tempo 21 km/h), CZAS ODPOCZYNKU: 45 SEKUND (ZAPISUJEMY TO W POSTACI KODU: 15/45)

UWAGA: ROBIENIE INTERWAŁÓW (PRZYŚPIESZEŃ) WOLNIEJ NIŻ W NASZYM TEMPIE MAKSYMALNYM LUB SUBMAKSYMALNYM MIJA SIĘ Z CELEM.

UWAGA 2: INTERWAŁY W CIĘŻSZEJ WERSJI (O JAKĄ NAM CHODZI) TO CIĄGŁA PRACA Z RÓŻNĄ INTENSYWNOŚCIĄ, INNYMI SŁOWY - W TRAKCIE "ODPOCZYNKU" W INTERWAŁACH NIE ZATRZYMUJEMY SIĘ! Jeśli nasze robocze tempo wynosiło np. 18-21 km/h - w "odpoczynku" (ciągle biegnąc) zwalniamy do 9-14 km/h.

Jeśli robisz interwały praca/zatrzymanie – będzie to o wiele mniej wymagający trening.

Możesz posłużyć się miernikiem tętna (zakładanym na klatkę piersiową). Jeśli nie wychodzisz na level 170-190 uderzeń serca na minutę w trakcie interwałów – LEPIEJ zmień dyscyplinę, bo taki trening nie ma sensu. Musisz wchodzić w „ostry beztlen” – musisz czuć palenie w mięśniach, totalne wyczerpanie, mogą pojawić się mroczki przed oczami, często po zrobieniu interwałów poczujesz, że chce ci się wymiotować. Nie powinieneś być w stanie wykonać więcej niż np. 10 sprintów z maksymalną szybkością z przerwami po 15 sek.

Więc jeśli ktoś mówi że „robi interwały i nie czuje zmęczenia” znaczy tylko, że biegnie o wiele za wolno w stosunku do swoich możliwości i robi za długie przerwy.

Interwałami byłem w stanie zmęczyć się zawsze, w kilka minut – mimo, iż mógłbym biec przez ponad godzinę stałym tempem w terenie.

Zagadka: ile znasz osób co robią interwały? A ile setek razy widziałeś ludzi truchtających? Dlaczego? Bo każdy woli łatwy, szybki i przyjemny trening. Nikt nie lubi katorgi, a interwały to katorga fizyczna i psychiczna.

Na kolejnym treningu wykonujemy każdorazowo więcej interwałów. Robiliśmy 5 (15/45) staramy się zrobić 6, zrobiliśmy 9, staramy się zrobić 10.

LEVEL 2 kończymy na robieniu płynnie 10 interwałów 15/45.
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

jestes na poczatku swojej drogi biegowej.....

Potrafisz dopiero biegac 40 minut w tempie 6min/km......
Po co w takim razie masz bi3egac interwaly 20-21 km. Przeciez to kontuzjana 100%....
Biegaj sobie spokojnie.....swoje tempo...dojdz do 1,5 -2 godizn biegu....

Mozesz ter robic szybsze km ale z predkoscią 12 km/ h ( bo przeciez zyciowke masz 11km/h)...

Wiec nie swiruj...z predkosciami 18-21km/h choc wg mnie nie byłbys wstanie ich osiągnąc.....

Rob cwiczenia ogolnorozwojowe, trening obwodowy,

Nie mozna sie przygotowac na 3 km bez poprawy biegania na innych dystansach...

Wez program na 10 km....twoja zyciówka to 5:20 na km. Wiec z kalkulatora zobacz jak masz biegac wolno , jak progowo i jak interwaly zapewniam cie ze beda to predkosci duzo ponizej 15 km....
pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ