Komentarz do artykułu Crossfit vs Bieganie - 12minutowy pojedynek w sobotę 3 marca

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

rosomak pisze:Tak sobie myślę że miarodajnym sprawdzianem mógłby być na przykład mecz w tenisa ziemnego, do trzech wygranych setów. :oczko:

Odległe od obu "dyscyplin", wymaga siły i wytrzymałości.
a także techniki i koordynacji ręka-oko...
Krzysiek
PKO
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A tak przy okazji - patrząc na ten filmik w wiadomości (z zawodów), to przyznam się że mi o wiele bardziej imponowało zawsze to japońskie cudo. Jak patrzyłem na ten ichni tor przeszkód - no na mnie robił ogromne wrażenie.

Według mnie finaliści tego programu są najbardziej sprawnymi fizycznie ludźmi jakich kiedykolwiek widziałem. :taktak:

PS: Program ulega ciągłym zmianom - na przykład tak sprawiał się aktualny zwycięzca (w ciągu kilkunastu lat istnienia programu wszystkie etapy w zadanym czasie ukończyło trzech panów). Dla porównania - tak wygrywał pierwszy z tej trójki, jeszcze w tamtym wieku.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:
rosomak pisze:Tak sobie myślę że miarodajnym sprawdzianem mógłby być na przykład mecz w tenisa ziemnego, do trzech wygranych setów. :oczko:

Odległe od obu "dyscyplin", wymaga siły i wytrzymałości.
a także techniki i koordynacji ręka-oko...

Ło matko - jestem sporo sprawniejszy od Wojciecha Fibaka - zagralem w kilku amatorskich turniejach tenisa hmmmm jakie szanse ? :-)
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

rosomak pisze:A tak przy okazji - patrząc na ten filmik w wiadomości (z zawodów), to przyznam się że mi o wiele bardziej imponowało zawsze to japońskie cudo. Jak patrzyłem na ten ichni tor przeszkód - no na mnie robił ogromne wrażenie.

Według mnie finaliści tego programu są najbardziej sprawnymi fizycznie ludźmi jakich kiedykolwiek widziałem. :taktak:

PS: Program ulega ciągłym zmianom - na przykład tak sprawiał się aktualny zwycięzca (w ciągu kilkunastu lat istnienia programu wszystkie etapy w zadanym czasie ukończyło trzech panów). Dla porównania - tak wygrywał pierwszy z tej trójki, jeszcze w tamtym wieku.
na MTV w nocy leci.. tam są prze kozaki!! trzeba im to oddać..
oglądałem paru europejczyków i uesańczyków ale odstawali od japońców
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja mam nadzieję, że pojedynek będzie na serio od początku do końca.
I sam jestem bardzo ciekaw jego wyniku.
Dystans około 3km jest to taki dystans, gdzie młodość może wziąć górę, o ile wytrzyma na końcówce i mądrze pobiegnie początek.
Trzydzieści lat temu biegałem w tempie 4min/km bez specjalnego treningu, teraz na takie tempo muszę nieźle potrenować.
Myślę, że to już też zaczyna dotyczyć Adama.
Jednak postawię minimalnie na niego.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja myśle że i Adamowi i Bartkowi 3km to pękną leciuteńko..
nastawiam sie na coś w okolicach 3.5km może lekko ponad
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Raul7 pisze:ja myśle że i Adamowi i Bartkowi 3km to pękną leciuteńko..
nastawiam sie na coś w okolicach 3.5km może lekko ponad
spojrzałem do bloga treningowego Adama (coś tam ostatnio czasami nawet napisał) i nie sądzę, żeby mógł przebiec więcej niż 3050m :),

no może się mylę... w każdym razie będę trzymał kciuki
Krzysiek
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam sie zepnie pokaże kalse.. 3:30 tempo przez 12min? da rade..
Bartek nie odpuści nawet jakby miał płuca wypluć :)
będzie walka i będzie 3500 :D
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raul7 pisze:Adam sie zepnie pokaże kalse.. 3:30 tempo przez 12min? da rade..
Bartek nie odpuści nawet jakby miał płuca wypluć :)
będzie walka i będzie 3500 :D
Wtedy się okaże, że crossfiter z miejsca jest lepszy od biegacza. Ale patrząc na to, ile Adam czasu poświęca na trening, a ile Bartek, nie ździwię się wynikiem.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
adam77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ja mam też nadzieję, że będzie dobra zabawa :)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

eh, jak zwykle mnie przeceniacie.
----------

obejrzałem sobie te zawody, parę innych filmików w necie, poczytałem trochę, i naszła mnie jedna refleksja:

specyfika crossfitu - czyli wszechstronny rozwój siły i wytrzymałości siłowej, z naciskiem na różne wymyślne formy eksplozywne - jest właściwie tożsamy z treningiem uzupełniającym do mma - i w tej formie występuje już w Pl dość powszechnie.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dobra, wróciłem i kilka słów komentarza.
Mi się wydaje, że Crossfit jest dyscypliną tak samo sztuczną (bez urazy - antybiotyk też jest sztuczny a pomaga) jak niech nikt się nie obrazi - Tiathlon.
(to, że sztuczną nie znaczy że złą - ale połączenie jest wydumane przez tego, kto pierwszy to wymyślił a potem znaleźli się followersi)
Ktoś kiedyś zdecydował, że taka jest formuła - takie ćwiczenia, czy takie konkurencja i wszyscy się tego muszą trzymać.
To trochę jak w szkole na WF - teraz ćwiczymy to a teraz to.

To co mi wydaje się ciekawe w spotkaniu z Bartkiem, to próba sprawdzenia, jak wytrzymały potrafi być ktoś kto nie trenuje tylko cech stricte wytrzymałościowych na co dzień, np crossfitowiec.
Nie wiem czy Bartek trenuje jak typowy crossfitowiec czy przez to, że ma na co dzień zajęcia w klubie to dokłada do tego więcej jakichś innych elementów "nietypowych".

Myślę, że przed 2007 rokiem byłbym na zdecydowanie mocniejszej pozycji, ale teraz jest trochę inaczej niestety. Oceniam, że jestem pewnie na poziomie około 2850-3000m (mam nadzieję, że nie znacznie gorzej, bo moje przypuszczenia są wzięte z sufitu). Ale jednak raz na jakiś czas biegam (ostatnio wczoraj, przed tym chyba ze 4 dni wcześniej).

Ale Bartek też chyba biega mało, więc jeśli trenując mało wytrzymałości będzie w stanie zarobić dobry wynik to będzie dobrze świadczyło o cechach wytrzymałościowych.
MichalKar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A mi się podoba. Zaciekawił mnie ten "CrossFit". Biegać zawszę będę bo to po prostu lubię i mnie relaksuje (gdybym miał 10 lat to bym zaczął jeszcze Aikido ale teraz mi się nie chce zaczynać w wieki 10+20+2,5 :-). Tak więc zaciekawiło mnie to, bo gdy mam w d. bieganie, i chętnie bym posiedział. to mógłby to być własnie crossfit (statyczna siłownia mnie nie ciekawi - ADHD, w sumnie to mnie idea siłki nie przekonuje).

Ps. Nie wiedziałem, że Adam ma 44, wydlada na 36 :-). To dobry znak dla biegaczy. No i nie zapominajcie, że Adam nie pije alkoholu! (choć też na A :-)

Wszystkiego Najlepszego Adam z okazji urodzin!

Aha, no i coo to za pojedynek o 9 rano! Następny proszę zrobić o 17. W sobotę rano normalni ludzie mają obowiązki (tzn śpią:-). Ale chętnie bym zobaczył!
MK
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 12:42 przez MichalKar, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Oczywiście zapraszamy wszystkich chętnych, chcących się sprawdzić w 12 minutowym teście.
Dzwonił do mnie wczoraj nawet kolega, że ktoś się go pytał, czy można, bo to jest w tekście za mało przejrzyście wyartykułowane. :)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Dobra, wróciłem i kilka słów komentarza.
Mi się wydaje, że Crossfit jest dyscypliną tak samo sztuczną (bez urazy - antybiotyk też jest sztuczny a pomaga)
antybiotyki są też naturalne
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ