Czemu waga rośnie zamiast spadać...?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
noska
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:17:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na chwile obecną waga mi spadła do 68 więc chyba całkowite odstawienie pieczywa pomogło. Będę obserwować się dalej.
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moja mama przeprowadzała badania w Sanepidzie lat 25 temu, jak działa pieczywo na zmiany wagi myszy i szczurów, jakie powstają z tego powodu choroby i jaka jest przeżywalność. Zastosowana była dieta w różnoraki sposób, wyniki nigdy nie były opublikowane, czemu nie pytajcie, swoje wiem, była to totalna masakra... :) Badań w tym czasie było prowadzonych mnóstwo niektóre trwały nawet 5-7 lat, wyników opublikowanych tylko kilka.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Moja mama przeprowadzała badania w Sanepidzie lat 25 temu, jak działa pieczywo na zmiany wagi myszy i szczurów, jakie powstają z tego powodu choroby i jaka jest przeżywalność. Zastosowana była dieta w różnoraki sposób, wyniki nigdy nie były opublikowane, czemu nie pytajcie, swoje wiem, była to totalna masakra... :) Badań w tym czasie było prowadzonych mnóstwo niektóre trwały nawet 5-7 lat, wyników opublikowanych tylko kilka.
pozdro
Możesz rozwinąć temat?
Ewentualnie na pw?
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu chyba chodzi o wyścig szczurów....
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mariod pisze:Tu chyba chodzi o wyścig szczurów....
Jak mosz gupio szkryflać to w ogóle nie szkryflej...

Myszy przybierały na wadze nawet o 250 %, przeżywalność zmalała o nawet 60%, nowotwory, cukrzyca, choroby krwi i wiele innych, szczury strzymały to lepiej, wzrost wagi i kilka typowych chorób o dziwo nowotwory bardzo rzadko, inne cięższe choroby prawie wcale, wystarczy?

pozdro
Awatar użytkownika
noska
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mnie tak :)
ale jakoś ani chleba ani słodkiego mi nie brakuje. Dziwi mnie jedynie, że mimo iż mam sporo ruchu to przytyła. Staram się jeść co 3h, owoc traktuję jako posiłek więc nie jest dużo tego a mimo wszystko. Brakuje mi pomysłu co jeszcze mogę zrobić. Myślałam że jak będę biegać regularnie to do półmaratonu w 3 miesiace zgubię ze 3 kg a nie że przybędzie mnie 5 kg. Na razie te 68 się trzyma ale chciałabym jeszcze 3kg pozbyć się żeby lepiej mi się biegło, lżej...
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

noska pisze:mnie tak :)
ale jakoś ani chleba ani słodkiego mi nie brakuje. Dziwi mnie jedynie, że mimo iż mam sporo ruchu to przytyła. Staram się jeść co 3h, owoc traktuję jako posiłek więc nie jest dużo tego a mimo wszystko. Brakuje mi pomysłu co jeszcze mogę zrobić. Myślałam że jak będę biegać regularnie to do półmaratonu w 3 miesiace zgubię ze 3 kg a nie że przybędzie mnie 5 kg. Na razie te 68 się trzyma ale chciałabym jeszcze 3kg pozbyć się żeby lepiej mi się biegło, lżej...
Może to być związane np. z zatrzymywaniem wody w organizmie - powiązane z gospodarką hormonalną. Czy oprócz wagi zmieniły się wymiary, występuje uczucie ciężkości, opuchlizna?
Awatar użytkownika
noska
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

teraz waga ustabilizowała się na poziomie 68 i tak trzyma się od 2 tyg;
nie mam uczucia ciężkości ani opuchlizny. nogi widzę opytcznie że mi schudły tak samo jak i ramiona. Jedynie brzuch jest większy niż 2,3 miesiące temu.
Czy od biegania zmienia się metabolizm? czy może to mieć wpływ?
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze: Myszy przybierały na wadze nawet o 250 %, przeżywalność zmalała o nawet 60%, nowotwory, cukrzyca, choroby krwi i wiele innych, szczury strzymały to lepiej, wzrost wagi i kilka typowych chorób o dziwo nowotwory bardzo rzadko, inne cięższe choroby prawie wcale, wystarczy?

pozdro
A źródła nie podasz, bo tajne, dokumenty spalono, a świadków rozstrzelano. Ech. F@E, ty i te twoje teorie... Nie zdajesz sobie sprawy, że twoje rewelacje pozostają tylko nic nie znaczącymi dziwactwami sprzedawanymi przez anonima na forum?
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gocu pisze:
F@E pisze: Myszy przybierały na wadze nawet o 250 %, przeżywalność zmalała o nawet 60%, nowotwory, cukrzyca, choroby krwi i wiele innych, szczury strzymały to lepiej, wzrost wagi i kilka typowych chorób o dziwo nowotwory bardzo rzadko, inne cięższe choroby prawie wcale, wystarczy?

pozdro
A źródła nie podasz, bo tajne, dokumenty spalono, a świadków rozstrzelano. Ech. F@E, ty i te twoje teorie... Nie zdajesz sobie sprawy, że twoje rewelacje pozostają tylko nic nie znaczącymi dziwactwami sprzedawanymi przez anonima na forum?
Po pierwsze to było w formie ciekawostki.
Po drugie, to piszę przecież że robiła je moja mama jeszcze w czasach PRL-u w sanepidzie, a skąd mam Ci k... wziąć to przekaz słowny jest, co mam Ci moją mamę dać do telefonu, ja pi... normalnie człowieka może coś wziąć jak widzi takich troli, lepiej czytaj uważnie a nie oceniaj człowieka po tekście, znalazł się hombre de estudio...

pozdro
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

czekaj, czekaj... Foe, czy ty chcesz mnie przekonać że najlepszą trutką na myszy są okruchy chleba? :ojoj:

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To co jemy to jedno, równie ważne jest to jak komponujemy posiłki.

Wszystkich zainteresowanych tematyką wpływu odżywiania na nasze zdrowie, wydolność, kondycję przy uprawianiu sportu zapraszam na wykład Karola Szyguły, autora bloga.
Rozpocznie on cykl spotkań "ZDROWIE NA OKU".

„Zdrowy styl życia – od czego zacząć?"
16.03, piątek, godz. 17:30
City Park w Poznaniu ul. Wojskowa 4, Kukania Cafe&Bar
Wstęp wolny!
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:
czekaj, czekaj... Foe, czy ty chcesz mnie przekonać że najlepszą trutką na myszy są okruchy chleba? :ojoj:

zdrówko
TY to zaraz popadasz w skrajności. Były żywione tylko chlebem i bułką, w różnych ilościach o różnym nasilenia i częstotliwości, jedne np. dostawały jeść 1 na dzień większą dawkę, jedne 5x na dzień, itd. okazało się że po pieczywie u wszystkich zanotowano wzrost wagi, takie już ma właściwości chleb i co do tego nie ma się co kłócić. Wszystko też zależy od ilości i tam takich, jak zawsze można by to skwitować trzeba znać umiar i nie iść na łatwiznę. Ja np. nie mogę jeść pieczywa, zaraz mnie dyma i brzuch mam jak balon, no i z moją metką to mam pewne szybkie tycie, tak na mnie działa chleb, czyli podobnie jak na badane myszy 25 lat temu przez moją muter...

pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ