kolano biegacza, jak leczyc ??
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie mam pytanie do doświadczonych biegaczy, którzy zmagali się przez długi czas z kontuzją określaną mianem " kolano biegacza" mam poważny problem z ta kontuzją, odczuwam ją na zewnętrznej stronie stawu kolanowego z boku, zaprzestałem biegania na okres 3 tygodniu, miedzy czasie chodziłem na basen żeby utrzymać formę i kondycję, po upływie prawie miesiąca zacząłem biegać zrobiłem ostatnio 5 km, ale pod koniec, dystansu zacząłem znowu odczuwac ten ból. Obecnie kolano bardzo boli przy schodzeniu ze schodów, i oczywiście nie ma mowy o bieganiu, nawet na basenie czułem ta kontuzję pomimo ze tam nie ma obciążenia na stawach, macie jakies metody jak leczyć tą przeklętą kontuzję ? jak z nią walczyc ? w maju chciałbym wziasc udział w biegu na 10 km i jak tak dalej będzie to nici z moich planów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Antek Emigrant
- Stary Wyga
Mnie pomogło to:
http://bieganie.pl/?cat=25&id=978&show=1
http://bieganie.pl/?cat=25&id=978&show=1
-
- Stary Wyga
Ja jestem w trakcie rehabilitacji po pęknięciu łąkotki i wzmacniam kolana tak:
viewtopic.php?f=2&t=2353&hilit=Gimnastyka+zapobiega+kontuzjom+kolan
i tak:
http://bieganie.pl/?cat=2&id=89&show=1
viewtopic.php?f=2&t=2353&hilit=Gimnastyka+zapobiega+kontuzjom+kolan
i tak:
http://bieganie.pl/?cat=2&id=89&show=1
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
-
- Rozgrzewający Się
Ważnymi ćwiczeniami są ćwiczenia równoważne na berecie oraz rozciąganie grup mięśni po ćwiczeniach. Warto a nawet trzeba skontaktować się z dobrym rehabem bo to pieruństwo jest trudne w leczeniu i potrzeba czasu na efekty. A przyczyny kolana biegacza to może być nie tylko słaby czworogłowy
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
ćwiczenia siłowe wzmacniające sa niezwykle ważne, niestety większość z nas zdaje sobie z tego sprawę dopiero po kontuzji.
Na kolana po treningu polecam naprzemienny prysznic raz gorącą wodą a raz zimna , aż do lekkiego przekrwienia kolan. Z suplementów - kolagen, glukozamina i preparat o nazwie Animal Flex .Z ziół Cissus. Dobrze by było raz na kilka miesięcy zregenerować spracowane stawy i ścięgna preparatem o nazwie MUMIO.
Na kolana po treningu polecam naprzemienny prysznic raz gorącą wodą a raz zimna , aż do lekkiego przekrwienia kolan. Z suplementów - kolagen, glukozamina i preparat o nazwie Animal Flex .Z ziół Cissus. Dobrze by było raz na kilka miesięcy zregenerować spracowane stawy i ścięgna preparatem o nazwie MUMIO.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:52:14
viewtopic.php?f=2&t=15625
powodzenia!
i cierpliwości
powodzenia!
i cierpliwości
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
dobra alternatywahans55 pisze:Mi pomogł rower.
Nie mogąc biegać przesiadłem sie na dwa kółka
i po 3 miesiącach mogłem zacząc biegać.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Rozgrzewający Się
Biegam zaledwie od 3 tygodni, głównie po asfalcie, buty Nike Vomero 6.
Praktycznie cały czas towarzyszy mi ucisk/ból w przedniej części kolana, poniżej rzepki.
Nie jest jeszcze bardzo mocny, niemniej uprzykrza bieganie no i oczywiście rodzi obawy, że jeżeli czegoś z tym nie zrobię to wkrótce wyłączy mnie z treningów.
Co mogę zrobić aby poprawić sytuację nie rezygnując z biegania?
Na pewno zejsc z asfaltu (na polnych drogach dolegliwość jest mniejsza), ale co poza tym?
Buty z lepszą amortyzacją? Suplementacja? Dodatkowe ćwiczenia w treningu ? Jakieś inne sugestie?
Praktycznie cały czas towarzyszy mi ucisk/ból w przedniej części kolana, poniżej rzepki.
Nie jest jeszcze bardzo mocny, niemniej uprzykrza bieganie no i oczywiście rodzi obawy, że jeżeli czegoś z tym nie zrobię to wkrótce wyłączy mnie z treningów.
Co mogę zrobić aby poprawić sytuację nie rezygnując z biegania?
Na pewno zejsc z asfaltu (na polnych drogach dolegliwość jest mniejsza), ale co poza tym?
Buty z lepszą amortyzacją? Suplementacja? Dodatkowe ćwiczenia w treningu ? Jakieś inne sugestie?
-
- Rozgrzewający Się
bieganie po miekkiej nawierzchni jest jak najbardziej zalecane, oczywiście dobrze dobrane obuwie z dobrą amortyzującą podeszwa. Jednak najczęściej na "kolano biegacza" cierpią zawodnicy biegający po bieżni.
-
- Rozgrzewający Się