Komentarz do artykułu Cztery trailówki - porównanie
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Cztery trailówki - porównanie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Bieg Marduły - czyli Tatry Wysokie, 22 km, lato. Z tej czwórki to chyba jednak cascadie. Albo speedcrossy ale w wersji niegoreteksowej.
Aha, komuś umknęło: autorką zdjęć jest Małgorzata Kończycka.
Aha, komuś umknęło: autorką zdjęć jest Małgorzata Kończycka.
Aby tylko nogi nieśli...
-
- Zaprawiony W Bojach
Janku, jak ja się cieszę że Ci się chce pisać. Szczerze Ci dziękuję, bo czuć w tym co piszesz autentyczne "zaangażowanie". Nie ma w tym krzty kryptoreklamy. Tym cenniejsze jest to co piszesz, bo jest to autentyczne. (Jednocześnie przyznaję, że Twoje "pióro" jest coraz lepsze 
Strasznie Ci zazdroszczę Twoje kolekcji trialowych butów - wiem, że sporo biegasz, ale cztery pary samych trialówek chyba nie jest regułą
Brałeś udział nie w jednym biegu ultra - jak często (czy wogóle) zdarza Ci się zmieniać obuwie podczas biegu? Czy jest to uzależnione tylko od ewentualnych warunków pogodowych?

Strasznie Ci zazdroszczę Twoje kolekcji trialowych butów - wiem, że sporo biegasz, ale cztery pary samych trialówek chyba nie jest regułą

Brałeś udział nie w jednym biegu ultra - jak często (czy wogóle) zdarza Ci się zmieniać obuwie podczas biegu? Czy jest to uzależnione tylko od ewentualnych warunków pogodowych?
-
- Zaprawiony W Bojach
Przemek, dzięki
. W trakcie setki tylko raz zdarzyło mi się w połowie biegu zmienić buty. To było na Harpaganie-41 w Lipnicy. Pierwszą połówkę zrobiłem w szosowych Kalenji, ale nie sprawdziły się najlepiej na piaszczystym podłożu i drugą połówkę zrobiłem w columbiach ravenous. A w pozostałych biegach ultra od początku do końca w jednych butach.

Aby tylko nogi nieśli...
-
- Zaprawiony W Bojach
Janku, czy buty o których piszesz są w takim razie aż tak dobre, że nawet jak but mokry, zabłocony - to go nie zmieniasz na suchą "nówkę sztukę"? Czy temat odcisków jest Ci obcy?
Moim utrapienien są odciski pojawiające się w śródstopiu - próbowałem prowizorki w postaci wycięcia wkładki w bucie. Często jednak estem bezsilny, bo odciski pojawiają się nieoczekiwanie choć przeważnie, gdy but i skarpetka namoknie podczas biegu w deszczu.
Moim utrapienien są odciski pojawiające się w śródstopiu - próbowałem prowizorki w postaci wycięcia wkładki w bucie. Często jednak estem bezsilny, bo odciski pojawiają się nieoczekiwanie choć przeważnie, gdy but i skarpetka namoknie podczas biegu w deszczu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Przemek, smaruj stopy Sudocremem, albo czymś w tym stylu. Na rynku jest kilka podobnych mazideł. Chwalony jest Xenofit Second Skin a mi ktoś polecał specyfik do dziecięcej pupy by Nivea 

-
- Zaprawiony W Bojach
Przemek, w błotnych warunkach nie ma sensu zmienianie butów, bo te zmienione po kilku kilometrach będą wyglądały tak jak te pierwsze. To samo ze skarpetami. Z odciskami problemów nie mam, myślę że dzięki skarpetom kompresyjnym. Poza innymi zaletami mają też tę, że bardzo ściśle opinają się na stopie. A wtedy tkanina nie przesuwa się względem skóry, więc nie ma otarć i odcisków. Kluczowa sprawa w ultra to wygoda buta - jak coś ciśnie, to będą odciski, a jak nie to nie powinno ich być. Kremów nie używam, ale dlatego że nie mam powodów.
Aby tylko nogi nieśli...
-
- Zaprawiony W Bojach
No i jeszcze jedno lekarstwo na odciski - stuptuty. Czyli ochraniacze nakładane na górną część buta. Zapobiegają one dostawaniu się do buta ciał obcych: błota, piasku, kamyczków, śniegu. A odciski to często właśnie wynik takich inwazji.
Aby tylko nogi nieśli...
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Bardzo fajny art. Oby takich więcej na przykładzie innych modeli butów i każdy będzie miał jakiś pkt wyjścia przez zakupem 
Ja wciąż myślę, jakie są odpowiednie na trasę Rzeźnika w porze letniej oczywiście i pewnie bym nad Cascadiami myślał lub nb 110

Ja wciąż myślę, jakie są odpowiednie na trasę Rzeźnika w porze letniej oczywiście i pewnie bym nad Cascadiami myślał lub nb 110

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
-
- Zaprawiony W Bojach
DziękiGife pisze:Bardzo fajny art.

Mam ten sam problem, też zawalczę w Rzeźniku w tym roku...Gife pisze:Ja wciąż myślę, jakie są odpowiednie na trasę Rzeźnika w porze letniej oczywiście i pewnie bym nad Cascadiami myślał lub nb 110
Aby tylko nogi nieśli...
-
- Zaprawiony W Bojach
gife, cascadia i nb110 to zupełnie inne buty, zdajesz sobie sprawę?
-
- Zaprawiony W Bojach
Na Rzeźnika bałbym się jednak brać grity. Za gładka podeszwa na błoto, a jest ono dość prawdopodobne. No i przy stromych zbiegach mało amortyzowana pięta może być dla piętolądowacza (czyli np. mnie) nie najlepsza. Ale jeszcze nie wiem, co by było tam najlepsze, może jakieś inov-8?
W 2008 bardzo dobrze sprawdziły mi się tam buty Quechua - słabo amortyzowane, ale z bardzo agresywnym bieżnikiem.
W 2008 bardzo dobrze sprawdziły mi się tam buty Quechua - słabo amortyzowane, ale z bardzo agresywnym bieżnikiem.
Aby tylko nogi nieśli...
-
- Wyga
również miałem cascadie 6 na ostatnim B7D,
ta amortyzacja w nich na setki jest dobra,
wszystko bylo ok,nie mialem żadnych pęcherzy,itd.
ale tak do treningu,na wybiegania,to trochę jak dla mnie za dużo jej,wolę bardziej czuć podłoże,
jako wadę wymieniłbym sznurówki,są jakieś takie gumowate,i łatwo się rozwiązują,
i podeszwa rzeczywiście się ściera,
jest juz cascadia 7,jest niby lepsza:
http://www.irunfar.com/2011/12/brooks-c ... eview.html
New Balance właśnie chciałbym spróbować,ale ten model:
http://www.irunfar.com/2011/12/new-bala ... eview.html
p.s.yang na Kierat się nie wybierasz?
ta amortyzacja w nich na setki jest dobra,
wszystko bylo ok,nie mialem żadnych pęcherzy,itd.
ale tak do treningu,na wybiegania,to trochę jak dla mnie za dużo jej,wolę bardziej czuć podłoże,
jako wadę wymieniłbym sznurówki,są jakieś takie gumowate,i łatwo się rozwiązują,
i podeszwa rzeczywiście się ściera,
jest juz cascadia 7,jest niby lepsza:
http://www.irunfar.com/2011/12/brooks-c ... eview.html
New Balance właśnie chciałbym spróbować,ale ten model:
http://www.irunfar.com/2011/12/new-bala ... eview.html
p.s.yang na Kierat się nie wybierasz?