Kalkulator

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Stoyan
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na stronie internetowej naszego forum, w dziale trening znajduje się kalkulator którym można wyliczyć w jakim czasie możemy przebiec jakiś dystans (np. maraton) na podstawie czasu w jakim pokonujemy mniejsze dystanse. Sam sceptycznie do tego podchodzę (nie znam niemieckiego więc nie poczytam sobie o tym według czego jest ten czas wyliczany) ale jestem ciekaw co na to bardziej doświadczeni biegacze - czy widzicie jakiś sens w używaniu tego kalkulatora, czy jego wyliczenia są miarodajne? Dla kogoś kto chciałby przebiec pierwszy maraton miło jest zobaczyć, że może to zrobić w czasie 4:15, ale z drugiej strony... może lepiej nie robić sobie przedwcześnie nadziei? ;)
"Proste plecy - prosty umysł" M. Ueshiba
PKO
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Takie kalkulatory, czy tzw. tabele zrownowazonych wynikow, pozwalaja z duza doza prawdopodobienstwa okreslic czas potrzebny do przebiegniecia danego dystansu na podstawie rekordow zyciowych na innych dlugosciach. Warunkiem jest min. kilkumiesieczny trening biegowy. Jako tako doswiadczony biegacz moze rzeczywiscie przewidywac, iz jezeli na 5 km uzyskal czas ponizej 25 min. to ma duze szanse przebiec maraton ponizej 4 godzin. Nie moze tego jednak robic poczatkujacy, on byc moze maratonu nie da rady przebiec wogole ;)

kledzik
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z kalkulatorem trzeba uważać... z reguły zakładają coś w rodzaju liniowego pułapu możliwości na wszystkich dystansach... z mojego punktu widzenia: jak na razie źle znoszę duże obciążenia treningowe (ponad 100km/tyg), do tego dochodzi być może ilość włókien szybkich, co sprawia, że im dłuższy dystans tym gorzej mi idzie (biegnie)... taka kalkulacja może zgrubsza dać nam pojęcie o planowanym czasie biegu lub o treningu na dany wynik, ale lepiej wziąć jeszcze pod uwagę inne parametry o których dużo jest tu mowy w dziale trening (próg tlenowy, beztlenowy itd.)
Awatar użytkownika
active
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kalkulator się myli i to dosyć dużo. W moim przypadku pokazuje, że maraton przebiegnę w 3.22. Nistety ja pobiegłem go w 4 h.

pozdr
[b][url=http://www.actv.prv.pl]www.actv.prv.pl (Jak zacząłem biegać?)[/url][/b]
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Quote: from active on 12:42 pm on Jan. 29, 2004
Kalkulator się myli i to dosyć dużo. W moim przypadku pokazuje, że maraton przebiegnę w 3.22. Nistety ja pobiegłem go w 4 h.
pozdr
Może miałeś zły dzień ;)
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
Awatar użytkownika
active
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from Friend on 12:53 pm on Jan. 29, 2004

Może miałeś zły dzień ;)

Następnym razem sprawdzę kalkulator+biorytm+horoskop :)

pozdr
[b][url=http://www.actv.prv.pl]www.actv.prv.pl (Jak zacząłem biegać?)[/url][/b]
Awatar użytkownika
PedziWiatr
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kalkulator działa na pewno jak na podstawie czasów na dłuższych dystansach będziesz szacował wyniki na krótsze:). W drugą strone trzeba być niewątpliwie obieganym.
Kto dogoni psa? Kto dogoni psa?
Może Ty, może on, może jednak ja!!!
[url]http://www.kcp.prv.pl[/url]
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Osobiście znam kilku takich u których jest odwrotnie tj. mają lepsze czasy w maratonach niż w biegach krótszych. Dużo zależy od treningu, a również od predyspozycji (proporcja włókien mięśniowych).
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem początkujacy /jak ja/ powinien ostrożnie podchodzić do prognozy wyniku w maratonie.We wrześniu 2003 wychodziło mi  z czasów na 10 i 30 km,że w maratonie powinienem zrobić ok 3:35.Co z tego ,gdy w Warszawie poczułem jak po 30 km z każdym kilometrem zaczęły ulatniać się moje siły i końcówkę to już pełzałem do mety-po prostu sam dystans był jak dla mnie wtedy za długi...Czas 3:50.
A myślałem,że realny jest ten czas z kalkulatora-bo przeciez będę pił po drodze,dojdzie adrenalina na zawodach itp.Poza tym te zrobione na treningu 30 to stosunkowo blisko 42,195.Przyznaję racje Kledzikowi-żeby te czasy były w miarę realne sam dystans nie może stanowic problemu!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ