minimalistyczne odgrzewka
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:07
- Życiówka w maratonie: 4:37
Od ostatniej wypowiedzi o butach minimalistycznych minęło już sporo czasu, więc mam pytanie: czy ktoś może jednak się skusił na któreś?
Jak odczucia? Kontuzje? Leżą porzucone w szafie czy wręcz przeciwnie stały się głównym instrumentem? Warto zainwestować? Biegany asfalt czy na miękko?
Interesują mnie i pewnie nie tylko mnie obiektywne, przebiegane opinie.
Jak odczucia? Kontuzje? Leżą porzucone w szafie czy wręcz przeciwnie stały się głównym instrumentem? Warto zainwestować? Biegany asfalt czy na miękko?
Interesują mnie i pewnie nie tylko mnie obiektywne, przebiegane opinie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Niektórzy tak się wkurzyli na firmy, które nie montują już w swoje buty tych wszystkich rewelacyjnych systemów a dalej życzą sobie za nie zapłaty, że zaczęli sami sobie robić buty minimalistyczne. Na asfalt są rewelacyjne. Na świeżym śniegu trzeba dużo wyczucia, ale też nie jest źle 

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
opinia każdego z nas będzie z definicji subiektywna.
może poczytaj trochę w działach buty, testy, blogi treningowe, poznański bbl... dużo ludzi biega w butach mini.
ja sam biegam w takich paputach od lata zeszłego roku.
w ZENkach zrobiłem pewnie koło 1500 km, w NB Minimus pewnie ze 300.
wiem, że do tradycyjnych butów, o ile mnie nic nie zmusi, nie wrócę.
przestało mnie cokolwiek boleć, poprawiłem technikę, cieszę się bieganiem, same plusy.
biegam w nich wszystko - las, asfalt, chodnik, wszystko.
pozdrawiam.
może poczytaj trochę w działach buty, testy, blogi treningowe, poznański bbl... dużo ludzi biega w butach mini.
ja sam biegam w takich paputach od lata zeszłego roku.
w ZENkach zrobiłem pewnie koło 1500 km, w NB Minimus pewnie ze 300.
wiem, że do tradycyjnych butów, o ile mnie nic nie zmusi, nie wrócę.
przestało mnie cokolwiek boleć, poprawiłem technikę, cieszę się bieganiem, same plusy.
biegam w nich wszystko - las, asfalt, chodnik, wszystko.
pozdrawiam.
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Od czasu założenia na nogi Nike Free 3.0, a potem Zenkòw nie mogę jakoś dogadać się z tradycyjnymi butami biegowymi ("żelazkami"). Na czas zimy biegam w mocno odchudzonych Adidasach Response TR. Zamieściłem fotki w dziale Testy.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:07
- Życiówka w maratonie: 4:37
dzięki za odpowiedzi - 3 głosy na +.
Trochę pogrzebałem i ogólnie to podzielone wszystko jest na: "kocham albo nienawidzę". Rzeczywiście ciężko o obiektywizm.
Interesuje mnie też opinia tych co pobiegali i rzucili. Po jakim czasie, dystansie i czemu?
Jak długo mniej więcej nogi się przyzwyczają do braku amortyzacji?(zdaje sobie sprawę że u każdego trochę inaczej).
Trochę pogrzebałem i ogólnie to podzielone wszystko jest na: "kocham albo nienawidzę". Rzeczywiście ciężko o obiektywizm.
Interesuje mnie też opinia tych co pobiegali i rzucili. Po jakim czasie, dystansie i czemu?
Jak długo mniej więcej nogi się przyzwyczają do braku amortyzacji?(zdaje sobie sprawę że u każdego trochę inaczej).
Niezdrowo ale słodko;)
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Czas przestawiania to pewnie dość złożona kwestia. Jak ktoś lubił sobie czasem pochodzić boso albo w sandałach latem, a biegał w dość lekkich butach to przypuszczam że przestawi się szybciej niż ktoś chodzący na codzień w lakierkach i biegający tylko w silnie amortyzowanych butach.
Ja miesiąc czułem silne napięcie achillesów i łydek, szczególnie po podbiegach. Niby parę mm różnicy w ustawieniu stopy, a robi swoje. Później już w miarę ok.
Dlaczego są silnie spolaryzowane opinie? Jak już się ktoś pomyślnie przestawi na buty minimalistyczne, to bardzo ciężko polubić i wrócić do żelazek. Wiem, bo w czasie mrozów i chlapy jakiś czas w nich biegałem, koszmar. Za chwilę idę pobiegać w Minimusach, pierwszy raz chyba od 4 tygodni :D.
Edit: A niech to. Wygląda na to że to ortopedy Asicsa powodowały kontuzję kolana. Dwa tygodnie temu wracałem spacerkiem z treningu z bolącym bokiem kolana, zacząłem biegać w Asicsach jakieś 4 tygodnie temu ze względu na zimno. Przerwa. Przedwczoraj w Asicsach kolano zaczęło się odzywać już po 5 km ostrożnego biegu. Dziś Minimusy, i zero bólu przez 11km biegu o 30s/km szybszego niż przedwczoraj
. A ten luzik i uczucie jakby się samo biegło
. Masakra.
Ja miesiąc czułem silne napięcie achillesów i łydek, szczególnie po podbiegach. Niby parę mm różnicy w ustawieniu stopy, a robi swoje. Później już w miarę ok.
Dlaczego są silnie spolaryzowane opinie? Jak już się ktoś pomyślnie przestawi na buty minimalistyczne, to bardzo ciężko polubić i wrócić do żelazek. Wiem, bo w czasie mrozów i chlapy jakiś czas w nich biegałem, koszmar. Za chwilę idę pobiegać w Minimusach, pierwszy raz chyba od 4 tygodni :D.
Edit: A niech to. Wygląda na to że to ortopedy Asicsa powodowały kontuzję kolana. Dwa tygodnie temu wracałem spacerkiem z treningu z bolącym bokiem kolana, zacząłem biegać w Asicsach jakieś 4 tygodnie temu ze względu na zimno. Przerwa. Przedwczoraj w Asicsach kolano zaczęło się odzywać już po 5 km ostrożnego biegu. Dziś Minimusy, i zero bólu przez 11km biegu o 30s/km szybszego niż przedwczoraj

The faster you are, the slower life goes by.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
To i ja dorzucę coś od siebie, jestem "mini" od +/- poprzedniego lata. Przestawienie przebiegło u mnie bardzo łagodnie, zero bólu łydek, który jest wymieniany niemal jako niezbędny element - nieprawda, niemniej wtedy aż się zastanawiałam, czy ja na pewno ze śródstopia biegam; zero bólu achillesów czy stóp. A byłam egzemplarzem podwyższonego ryzyka - parę miesięcy po złamaniu zmęczeniowym śródstopia. Łagodna adaptacja to skutek naprawdę wolnego jej tempa. Na początek biegałam w lekkich butach raz w tygodniu, zaczynając od 20 minut i dodając co tydzień po pięć. Potem doszedł drugi i trzeci trening tygodniowo w tych lekkich startówkach. A nawet kiedy biegałam je jeszcze w klasycznych treningówkach, to bardzo szybko zaczęłam się łapać, ze coraz częściej i na coraz dłużej nogi same się przerzucały na śródstopie. Dosyć długo utrzymałam te klasyczne buty na długie wybiegania - choć biegane już ze śródstopia. Potem zamieniłam na inne odchudzone buty, ale z trochę solidniejszą podeszwą niż te, które nauczyły mnie biegać inaczej. Przebiegłam w nich półmaraton - nogi czuły się świetnie.
Powrotu do "żelazek" raczej nie planuję, choć jak pisałam był taki etap, że biegałam w nich ze śródstopia i nie było z tym żadnego problemu. Niemniej lekkie, bardziej elastyczne buty są przyjemniejsze. W ekstremalnych warunkach wciąż zdarza mi się czasem biegać w trailówkach "z poprzedniej epoki". Nie wyobrażam sobie natomiast na pewno powrotu do lądowania na piętę. Zaczęcie od naprawdę mocno odchudzonych butów pozwoliło mi szybko poczuć w czym rzecz - w żelazkach to na dobrą sprawę nie wiedziałam jak biegam. I właśnie takie buty (albo na bosaka) to dobry nauczyciel na początek. Potem, szczególnie na dłuższe dystanse/bardziej wymagające podłoże itp. itd. niektórym może odpowiadać bardziej but wciąż z małym spadkiem palce-pięta, ale z solidniejszą podeszwą. Śledzę np. blog francuskiego biegacza trail, który również się przestawił na minimalizm. On biega sporo treningów po podłożu kamienistym. I po pewnych okresie biegania w Merrell Trail Glove, gdy miał już utrwalone lądowanie na śródstopiu, przerzucił się na Saucony Peregrine. Powód - zbytnie zmęczenie i ból stóp po dłuższym czasie na kamieniach. Peregrine to solidniejszy but, więc to rodzaj kroku wstecz - nie dla każdego im bardziej ultra, im cieniej pod stopą, tym lepiej.
Powrotu do "żelazek" raczej nie planuję, choć jak pisałam był taki etap, że biegałam w nich ze śródstopia i nie było z tym żadnego problemu. Niemniej lekkie, bardziej elastyczne buty są przyjemniejsze. W ekstremalnych warunkach wciąż zdarza mi się czasem biegać w trailówkach "z poprzedniej epoki". Nie wyobrażam sobie natomiast na pewno powrotu do lądowania na piętę. Zaczęcie od naprawdę mocno odchudzonych butów pozwoliło mi szybko poczuć w czym rzecz - w żelazkach to na dobrą sprawę nie wiedziałam jak biegam. I właśnie takie buty (albo na bosaka) to dobry nauczyciel na początek. Potem, szczególnie na dłuższe dystanse/bardziej wymagające podłoże itp. itd. niektórym może odpowiadać bardziej but wciąż z małym spadkiem palce-pięta, ale z solidniejszą podeszwą. Śledzę np. blog francuskiego biegacza trail, który również się przestawił na minimalizm. On biega sporo treningów po podłożu kamienistym. I po pewnych okresie biegania w Merrell Trail Glove, gdy miał już utrwalone lądowanie na śródstopiu, przerzucił się na Saucony Peregrine. Powód - zbytnie zmęczenie i ból stóp po dłuższym czasie na kamieniach. Peregrine to solidniejszy but, więc to rodzaj kroku wstecz - nie dla każdego im bardziej ultra, im cieniej pod stopą, tym lepiej.
-
- Zaprawiony W Bojach
aspartam - a gdzie widzisz przykłady "nienawidzę"?
z mojego doświadczenia wynika, że 99% sceptyków nigdy nie spróbowało a ich opinie sa ferowane na zasadzie "po co mam biegać w starym fiacie jak mogę w mercedesie" co jest przykładem ignorancji i kompletnego niezrozumienia.
z tego co pamiętam, to z moich znajomych jedynie nasz naczelny Adam próbował i odstawił (mowa konkretnie o ZENkach). Z drugiej strony Adam biega dużo w Nike Free, co zmrużywszy oczy też można uznać za but minimalistyczny...
z mojego doświadczenia wynika, że 99% sceptyków nigdy nie spróbowało a ich opinie sa ferowane na zasadzie "po co mam biegać w starym fiacie jak mogę w mercedesie" co jest przykładem ignorancji i kompletnego niezrozumienia.
z tego co pamiętam, to z moich znajomych jedynie nasz naczelny Adam próbował i odstawił (mowa konkretnie o ZENkach). Z drugiej strony Adam biega dużo w Nike Free, co zmrużywszy oczy też można uznać za but minimalistyczny...
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Mój kolega ma Zenki i bardzo sobie chwali.fotman pisze:Od czasu założenia na nogi Nike Free 3.0, a potem Zenkòw nie mogę jakoś dogadać się z tradycyjnymi butami biegowymi ("żelazkami"). Na czas zimy biegam w mocno odchudzonych Adidasach Response TR. Zamieściłem fotki w dziale Testy.
Ja też na trasy śniegowe zakładam Adidasy Resposne 18 TR i zauważyłem , że rewelacyjnie trzymają sie śniegu, nawet tego ujeżdżonego. Na suche twarde podłoże zakładam Resposne 20 i mogą śmiało powiedzieć, że mimo średniej wagi tych butów, to sa one bardzo szybkie ze względu na wyśmienite przetoczenia
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
ad vocem apaczo:
1. fotman mówi o odchudzonych response. w normalnej nietuningowanej wersji te buty to klasyczne żelazka, fuj.
2. w butach minimalistycznych kwestia przetaczania nie istnieje.
1. fotman mówi o odchudzonych response. w normalnej nietuningowanej wersji te buty to klasyczne żelazka, fuj.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
i wszystko jasneQba Krause pisze:ad vocem apaczo:
Tylko małe sprostowanie.
Na treningach biegam w przysłowiowych żelazkach. Jedynie buty startowe mam minimalistyczne które od czsu do czasu zakładam na bardzo szybki trening.
Jeśli chodzi o przetaczanie w Response 20 to w porównaniu do Zenków można śmiało stwierdzić , że rzeczywiście brak w nich przetaczania ale już porównując do innych żelazkowych modeli to jednak dość mocno odczuwalna. W Resposne 20 dużo szybciej mi się biega niż w np. Suprenovie
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
no właśnie nie wiem czy całkowicie nie istnieje. środek ciężkości ciała jednak przesuwa się jednak nad płaszczyzną podparcia, jak mała by ona nie była.Qba Krause pisze:2. w butach minimalistycznych kwestia przetaczania nie istnieje.
ja w ogóle chętnie poczytałbym jakieś opracowania nt. wpływu konkretnych uwarunkowań ortopedycznych (pronacja, supinacja, płaskostopie) na kwestię biegania ze sródstopia i w minimalach
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
apaczo, w response i innych żelazkach występuje przetaczanie, w ZENkach z definicji nie ma go. Jeżeli ktoś próbuje przetaczać stopę w ZENkach to współczuję, to musi boleć.
f.lamer - oczywiście że się przesuwa tylko że wygląda to w zgoła odmienny sposób, który z przetaczaniem nie ma wiele wspólnego.
w żelazkach, tradycyjnych butach, podniesiona pięta wymusza kontakt pięty z podłożem, w momencie gdy wyrzucona do przodu noga hamuje, następuje przejście z pięty ku palcom.
w butach mini noga w momencie kontaktu już WRACA, przemieszcza się w kierunku przeciwnym do kierunku biegu (ok, fizycy, kier. ten sam, zwrot przeciwny), następuje kontakt śródstopiem, lekkie dobicie resztą, po czym oderwanie od podłoża.
f.lamer - oczywiście że się przesuwa tylko że wygląda to w zgoła odmienny sposób, który z przetaczaniem nie ma wiele wspólnego.
w żelazkach, tradycyjnych butach, podniesiona pięta wymusza kontakt pięty z podłożem, w momencie gdy wyrzucona do przodu noga hamuje, następuje przejście z pięty ku palcom.
w butach mini noga w momencie kontaktu już WRACA, przemieszcza się w kierunku przeciwnym do kierunku biegu (ok, fizycy, kier. ten sam, zwrot przeciwny), następuje kontakt śródstopiem, lekkie dobicie resztą, po czym oderwanie od podłoża.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Qba Krause już rozumiem. Przepraszam za otępienie ale wróciłem późna nocą z delegacji i jeszcze nie doszedłem do siebie 

-
- Zaprawiony W Bojach
Bardzo ciekawy tekst nt biegania naturalnego napisany przez Kshyśka. Warto też prześledzić komentarze, gdyż zawierają one wiele kolejnych interesujących wniosków autora.
http://www.napieraj.pl/index.php?option ... &Itemid=31
http://www.napieraj.pl/index.php?option ... &Itemid=31