Postanowiłem redukować

Ćwiiczę na siłowni i zmieniłem dietę na Redukcyjną.
Chcę zacząć trening interwałowy.
Jakie interwały zarzucić na poczatek?
Wczesniej biegałem rekreacyjnie 2-3 razy w tyg (po pól godzinki, godzince)
Pozdrawiam
Najpierw napisz co to dla Ciebie jest trening interwałowy?L3CH pisze:Witam.
Postanowiłem redukować
Pozdrawiam
L3CH pisze:Witam.
Postanowiłem redukować
Pozdrawiam
Rozumiem że chcesz zrzucić wagę poprzez stosowanie ujemnego bilansu kalorycznego. Czyli będziesz spożywał mniej kalorii niż będziesz wykorzystywał w ciągu dnia. Trening interwałowy różni się od spokojnych ciągłych biegów tym że istnieje duże prawdopodobieństwo że przesadzisz z intensywnością i po kilku tygodniach doprowadzisz się do przetrenowania. Biorąc pod uwagę to że ty chcesz wykonywać tylko taki trening!L3CH pisze:Moim celem jest zredukowanie fatu.
Interwały to dla mnie bieganie w strefie beztlenowej przeplatanej biegiem na poziomie 60%hr max
Tylko chciałbym się dowiedzieć od jakich zacząć
Czy 60 startów po 10 s i 20s truchtu czy inne bo po prostu nie mam pojęcia jakie dać na poczatek
Pozdrawiam
Tu nie chodzi o to, czy masz pulsometr. W ciągu 30s nie zdążysz rozbujać serca do 100%. Dobór odcinków i przerw zależy od tego co dokładnie chcesz osiągnąć. Tak jak pisał Krzysiek, to nie może być jedyna forma treningu. Wszelkiego rodzaju interwały wykonuje się już na jakiejś bazie tlenowej. Jeżeli chcesz biegać 3xtydz, to raz ciągły 40min np., raz 60min, trzeci trening jakaś forma interwałów. Zaczynasz stopniowobieg ciągły i na zkończenie np 5 przebieżek 15-20s. z przerwami w truchcie. Jak będzies to wykonywał swobodnie, to można zabierać się za coć mocniejszego. Wszelkiego rodzaju interwały nie powinny być wykonywane na maksa, bo to grozi kontuzją mięśniową, a wielkiego zysku to nie daje. Tempo nie szybsze niż 800m/1.5kL3CH pisze:Znaczy, postanowiłem juz że interwały bedą
Tylko niewime jak rozłożyć, czy tak jak napisałem, czy zupełnie inaczej.
Oczywiście nie wiem jak to zmierzę no tymczasowo nie mam Pulsometru.
Wiadomo 100% HR max jest to zapier*** na maksa.
tylko pytanie Ile? a ile truchtu.
Pozdrawiam