Jaki plan treningowy?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wicher83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam prośbę czy nie polecilibyście mi jakiegoś planu treningowego? Od niedawna gram w tenisa ziemnego no i trochę formy brakuje. Pierwsze co pomyślałem to, że do tenisa to lepiej potrenować jakieś starty - ogólnie dynamikę - ale może lepiej na początek spokojnie podreptać. Jeszcze bez konkretnego pomysłu, ale spróbowałem swoich sił i trochę w tym tygodniu pobiegałem. Skutki raczej marne, ale przynajmniej coś więcej już o swojej formie wiem:
Poniedziałek: pierwszy bieg poszedł niezbyt dobrze - założony dystans (czyli do końca ulicy i z powrotem - a jak się okazało moja ulica ma 1 km) 2km przebiegłem z dwoma krótkimi odpoczynkami. Bieg oczywiście na wolnych obrotach.
Wtorek: trochę lepiej kilometr, krótki marsz i z powrotem kilometr.
Środa: biegnąc z powrotem udało mi się nie skręcić do klatki i dorzucić jeszcze jakieś pół kilometra. Mam nowy rekord 2,5 km :lalala:
Czwartek: Pierwszy kilometr standardowo. Na drugim przyśpieszyłem (chyba nie skłamie pisząc, że dwukrotnie) i ledwie ale go przebiegłem (może to jest droga - trochę szybciej?)

Moją formę (a raczej jej brak) już znacie i teraz pytanko: czy macie jakieś sugestie który plan wybrać? Mi spodobał się "Poziom I, szkoła amerykańska" chociaż nie wiem czy nawet jak na mnie nie za lekki? 30 sekundowe no max 2 min tempo "Easy Runs" (jak rozumiem to jest trucht?) na przemian z marszem. No a poziom drug zaczyna się od razu od 30 min. biegu czyli na pewno jeszcze nie dla mnie.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Spróbuj na razie tego:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=3551

Chodzi o to, że możesz stosunkowo łatwo tuningować go pod swoje potrzeby a już trochę sam czujesz na co Cię stać.
wicher83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za podpowiedź. Myślę, że to może być dobre przygotowanie do "Poziom II, szkoła amerykańska". Do poleconego przez Ciebie treningu przydałby się pewnie stoper z funkcją odliczania w dół lub alarmu. Ma ktoś może coś ciekawego do polecenia? Poszperam też trochę po forum.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszystko zalezy co rozumiesz przez gre w tenisa. Domyslam sie, że zaczynasz zabawe - moze z trenerem. Z mojego doswiadczenia wiem, ze na ta chwile potrzeba Ci spokojnego biegania przynajmniej 3 razy w tygodniu. Staraj sie wydluzac dystans badz zrobic jakis plan dla poczatkujacych - naprawde jakikolwiek. Jezeli bedziesz w stanie spokojnie przebiec 30 minut to nie bedziesz Cie zatykalo przy 5-6 pilce w wymianie. ( a nawet jezeli to dosc szybko uspokoisz oddech) Poswiecilbym duzo czasu na solidne rozciaganie - powazniejszym niz przy samym bieganiu.
wicher83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie,
Udało mi się dotrzeć do magicznych 30 min. truchtem i aktualnie realizuje wspomniany wcześniej plan "Poziom II, szkoła amerykańska". Przeglądając plan zauważyłem w trzecim dniu poziomu III takie oznaczenie: "3x3' I p. 2'" i nie bardzo wiem co oznacza ta litera "I". W legendzie jest opis E - Easy Runs oraz T - Tempo Runs ale nic nie ma na temat "I". Jeżeli moglibyście mi też podpowiedzieć jak najłatwiej wyznaczyć tempo "Tempo Runs". Czytałem gdzieś, że to jest tempo trochę szybsze niż tempo biegu na 10km. Tyle tylko, że ja jeszcze tyle nie przebiegnę raczej i niewiele mi to mówi. Pierwszy trening z "Tempo Runs" zrobiłem trochę na czuja. Starałem się utrzymywać tą samą prędkość (ok. dwukrotność tempa truchtu) i muszę przyznać, że wytrzymać 5min było mi bardzo trudno. Pozdrawiam biegaczy i byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.
wicher83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok. Namierzyłem ten artykuł w którym jest napisane:

I (Speed Workouts, Middle Distance Runners - u Danielsa Intervals) Trening interwałowy to najmocniejszy bodziec dla organizmu wśród opisywanych środków. Intensywności tego środka treningowego to 95%-100% VO2max. Jak pisze Daniels optymalny czas trwania odcinka to 3'–5'. Można również biegać na odcinkach 1km, aby lepiej kontrolować postępy. Jeżeli zaś chodzi o przerwy w odcinkach. To powinny być nie dłuższe niż czas trwania odcinka, a nawet do połowy czasu trwania odcinka. Zawartość takiego treningu w tygodniowym planie treningowym powinna wynosić ok. 8% tygodniowego, ale nie więcej niż 10km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ