Chce zacząć , jakie buty ?

PiotreQ!
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Postanowiłem , iż trzeba się wziąć za siebie , cały czas staram się ograniczać jedzenie ale wyglądam jak wyglądam.
184cm
94-95kg
mam stope promującą.
Mam zabiar spiąć poślady i zacząć , oczywiscie po zmroku żeby mnie nikt nie widział :D , początki będę jak na wf 800m truchtem i padnę , ale od czegoś trzeba zacząć.
Rozmiar stopy to 32cm (nike 48.5)
Szukał bym butów do ~300zł , może jakieś nike bo w miare wyglądają i są tanie?

ps:
nie chce zakładać innego tematu , ale czy można biegać w dresie bawełnianym , w cieplejsze dni krótkie spodenki ?
coś w ten deseń http://allegro.pl/dres-bawelniany-nike- ... 34725.html ??
Wszelakie uber pro termo aktywne super obcisłe rzeczy odpadają , wyglądam jak wyglądam i musi to być coś szerokiego :)
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli nie będzie to powodowało dyskomfortu, to możesz biegać w bawełnie (ale w życiu nie dałbym 270 PLN za bawełniany dres). Jednak znacznie wygodniejsze są ubrania z tworzyw sztucznych - mniejsze jest ryzyko że je przepocisz i zziębniesz na wietrze. Jeśli masz możliwość, to zajrzyj do sklepu Decathlon na dział bieganie lub fitness. Od 21 lutego także w sklepach Tchibo będzie kolekcja do biegania. Widzę, że są jakieś nie opinające spodnie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PiotreQ!
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tchibo handluje ubraniami ? :E

fakt , bawełna może przesiąknąć i moge zachorować , ale tam też nie widze nic dla siebie , moze lepszy będzie dres taki nno , szeleszczący ? tylko jak w tym będę wyglądał :S

a co do butów , mógł byś polecić konkretny model ?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie musi być od razu szeleszczący ;-) Myślałem np. o czymś takim. Całkiem przyzwoity dres, ale nie wiem jak się w nim biega.

Celowo nie wspominałem o butach, bo wyznaję ciągle dość niekonwencjonalne podejście do tej części wyposażenia. Na pewno ktoś inny Ci doradzi albo możesz tutaj odszukać kilka innych, bardzo podobnych wątków.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PiotreQ!
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no zobaczmy , ale najpierw chciał bym buty , strasznie ciężko coś znaleźć w moim rozmiarze , generalnie to znalazłem tylko to http://www.run4fun.pl/air-pegasus-p-280 ... 4e0c8b6b5a a chciałem coś DO 300z ;(
Awatar użytkownika
wija
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48,30

Nieprzeczytany post

Pierwsze 150 km przebiegłem w starych adidasach z "Baty".
Dopiero wtedy, gdy wiedziałem, że będę biegał, sprawiłem sobie prawdziwe buty biegowe.
PiotreQ!
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wija pisze:Pierwsze 150 km przebiegłem w starych adidasach z "Baty".
Dopiero wtedy, gdy wiedziałem, że będę biegał, sprawiłem sobie prawdziwe buty biegowe.
tylko w czym biegać ?
w szafie mam do dyspozycji :
Obrazek raczej nie bo ciasne

renzo , troche przetarte już:
Obrazek

białe na wiosne o których nie wspominam , mandary i stare tiemposy.
no nic , może pójdę za twoją radą i jak snieg stopnieje spróbuje w renzach ? ;/
rufuz

Nieprzeczytany post

Jesli juz to ewentualnie te czarne ale moim zdaniem obydwie pary nie nadaja sie do biegania. Kup sobie jakies tansze typowe biegowki w jakims markecie. Wydasz ze 150 zl i na poczatek beda ok. Moze połkniesz bakcyla biegania to wtedy mozesz sobie kupic cos z wyzszej polki. Ja poszedlem kiedys do deichmana i spodobaly mi sie biegowki adidas. Byla przecena za 149 zl. Do dzis je czasem uzywam ( takie zapasowe treningowki) :ble:
PiotreQ!
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rufuz pisze:Jesli juz to ewentualnie te czarne ale moim zdaniem obydwie pary nie nadaja sie do biegania.
te czarne są ciane , stopa mi się poobciera

renzo są szerokie , ale jak biegałem na wf to zaraz kręgosłup boli :S
żadne się nie nadają ale może wija ma racje że najpierw pobiegać w byle czym
Awatar użytkownika
wija
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na allegro widziałem buty kalenji za około 80 zł. z przesyłką.
Tyle można chyba zaryzykować.
PiotreQ!
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wija pisze:Na allegro widziałem buty kalenji za około 80 zł. z przesyłką.
Tyle można chyba zaryzykować.
http://allegro.pl/nowe-buty-meskie-do-b ... 47405.html
niby nosze 32zł a kalenji max to 31cm , ale moze dam rade , i nawet nie są brzydkie ; )
Awatar użytkownika
wija
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rzeczywiście, max długość wkładki to 31 cm. Ale to nie problem zmierzyć stopę.
Jednak but biegowy (konkretnie wkładka) powinien być wg mnie większy o ok. 1 cm od stopy.
PiotreQ!
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wija pisze:Rzeczywiście, max długość wkładki to 31 cm. Ale to nie problem zmierzyć stopę.
Jednak but biegowy (konkretnie wkładka) powinien być wg mnie większy o ok. 1 cm od stopy.
w/g miarki 30,5cm ma moja stopa na styk
to może te kalenji dadzą rade
JanKeS1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pierwsze buty jedź gdzieś i kup. Musisz wiedzieć czy ci pasują czy nie. Przymierz, przejdź po sklepie, przetruchtaj kawałek. W bucie musisz mieć delikatny luz. W tych które podlinkowałeś nie biegaj. Raz że piszesz o kręgosłupie, dwa że przy twojej wadze jest duża możliwość złapania kontuzji kolan(a). Jeżeli masz 300 zł podjedź do jakiegoś outletu lub decathlonu. W tym drugim często na wyprzedażach są duże rozmiary w fajnych cenach. Nie kupuj butów bez przymiarki!

Buty są najistotniejsze. To w co będziesz ubrany jest drugorzędną sprawą.
Powodzenia i wytrwałości.
Awatar użytkownika
wija
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

JanKeS1983 pisze:Buty są najistotniejsze. To w co będziesz ubrany jest drugorzędną sprawą.
Powodzenia i wytrwałości.
Z tym oczywiście się zgadzam. Jednak kupno butów za 300 zł., w momencie gdy nie mamy pewności, czy wytrwamy w swoim postanowieniu, mija się wg. mnie z celem.
Buty można kupić też w sklepie internetowym, gdzie mamy 10 dni na zwrot. Można pochodzić w domu i w pewnym stopni ocenić komfort.
Mimo wszystko uważam, że gdybym miał jeszcze raz rozpocząć przygodę z bieganiem, to zrobiłbym tak jaj napisałem wyżej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ