bieganie na nartach

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
laso
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Chcę nauczyć się jeździć (biegać) na nartach biegowych.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, może ktoś zna jakąś stronę www, gdzie mogę poczytać o technice jazdy na takich nartach i jak w ogóle zacząć?
Dzięki. Pozdrawiam.
Marcin.

(Edited by laso at 3:52 pm on Jan. 9, 2004)
laso
PKO
Tedi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak to opisać, bieganie na nartach(biegowych oczywiście) jest bardzo proste, posuwasz nogi do przodu tak jakbyś biegł, nogi ugięte, synchronizujesz wszystko z odpychaniem się kijkami. Jak zjeżdżasz z górki to robisz tzw pług czyli zbliżasz narty do siebie. Mój opis jest niedokładny, ale naprawdę łatwo się tego nauczyć, próbuj a będziesz śmigać.
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

poszukaj tutaj: narty.pl
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na poczatek takie same ruchy wykonuj jak przy chodzeniu.Z czasem wydłużaj krok. No chyba ze łyżwowym - to ja nie potrafię.
Arturo 51
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wspomniano o jednym o trasie. Bieganie na nartach bylo dla mnie bardzo zniechecajace gdy biegalem po "przypadkowym" sniegu. Dopiero gdy wszedlem na przygotowana trase/do klasyka oczywiscie/ poczulem wielka frajde z biegania na nartach i wtedy "wszystko wychodzi" a bieganie jest "lekkie jak piorko"
Pozdr. Artur
Awatar użytkownika
cynamonia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

narty biegowe sa czadowe! nawet jak jezdzi sie karkolomnie to super zabawa..mysle ze wiek nie jest przeszkoda, najwazniejsze chyba checi...w gorach rzadko mozna spotkac biegaczy, moze skitourowcow.. jakie trasy polecacie?
esprit
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panie i Panowie Na Biegówkach to nie taki znów rzadki gatunek, występują tam, gdzie są długie, w miarę równe grzbiety. W pobliżu Krakowa przede wszystkim Gorce albo Beskid Sądecki. I podobno w Zakopanem przygotowują trasy pod skocznią.
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ