Biegam i co dalej?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No ja właśnie zimą zrzuciłem więc nie jest tak do końca
krasnoludek6 ma rację zwróć uwagę na ćwiczenia! Z tym tętnem to różnie bywa ja podczas biegu miałem 160 = tempo konwersacyjne, teraz nie wiem nie mierzyłem dawno.
Co do kiełbasy to trudno dobrą kupić cholera wie co w niej zmielone jest, a ser żółty to źródło potrzebnego tłuszczu, ja tam jem lecz nie za dużo.

krasnoludek6 ma rację zwróć uwagę na ćwiczenia! Z tym tętnem to różnie bywa ja podczas biegu miałem 160 = tempo konwersacyjne, teraz nie wiem nie mierzyłem dawno.
Co do kiełbasy to trudno dobrą kupić cholera wie co w niej zmielone jest, a ser żółty to źródło potrzebnego tłuszczu, ja tam jem lecz nie za dużo.
-
- Wyga
Dargas poszukaj np tu: http://nikerunningpoland.bieganie.pl/po ... ciagajace/
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
krasnoludek6 :"a po bieganiu cwiczenia rozciagajace"
słusznie
tylko te Hr 120/min to troszke mało. Ja bym powiedział 120-130.
Co ty na to?
słusznie
Co ty na to?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja bym w ogóle się nie doktoryzował z optymalnego tętna do spalania tłuszczu. Szkoda czasu i środków (pulsometr). Ma być tempo konwersacyjne i tyle. Z tętnem można się bawić przygotowując się do życiówki na zawodach, a i to niekoniecznie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
Z tym tętnem to trudna sprawa. Biegne wolno tak jak mi się podoba i tak ze mnie kolka nie łapie. Dziś znowu bieg 42min. Wiem ze to mało, ale jest ciemno i wgl zimno i odechciewa się biegać w taką noc.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
I znowu masz racje moze tak byc tylko chodzi o to ,ze w tej strefie procesy spalania tluszczy sa najwieksze.apaczo pisze:krasnoludek6 :"a po bieganiu cwiczenia rozciagajace"
słusznie
Co ty na to?
A tak w ogole to trzeba do wszystkiego dojsc pomalu za miesiac bedziesz biegal nawet 60minut,pomalu poprostu napisalem dla szerszego spojrzenia na temat
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
42 minuty to nie jest małoDargas pisze:Z tym tętnem to trudna sprawa. Biegne wolno tak jak mi się podoba i tak ze mnie kolka nie łapie. Dziś znowu bieg 42min. Wiem ze to mało, ale jest ciemno i wgl zimno i odechciewa się biegać w taką noc.

Śmiem twierdzić , że jak dla nowicjusza to całkiem sporo. Z czasem dodaj kilka przebieżek bo się zamulisz
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Wyga
Też nie rozumiem, przebieżki są ok ale często nie mam na nie chęci (dużo pracy i zmęczenia) i mogę miesiąc trenować "zwykłe bieganie" podczas, którego można przemyśleć parę spraw. Zamula się człowiek jak jest brak biegania - jak ja teraz.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
przebierzki sa potrzebne do zmiany pracy twoich miesni ,ktore pracuja jednostajnie podczas normalnego wybiegania.
W pewnym czasie mojego treningu zapomnialem o przebiezkach i czas na dyche spadl prawie 1,5minuty a to duzo!
przebiezki sa pierwszym elemetem zmiany treningu i zmiany monotoni jednostajnego biegania,to tez pierwszy srodek zmieniajacy podkrecajacy trening.
Zamulenie czyli ,brak czucia tempa brak czucia proprioceptywnego i jeszcze pare innych czynnikow,,pozdrawiam
W pewnym czasie mojego treningu zapomnialem o przebiezkach i czas na dyche spadl prawie 1,5minuty a to duzo!
przebiezki sa pierwszym elemetem zmiany treningu i zmiany monotoni jednostajnego biegania,to tez pierwszy srodek zmieniajacy podkrecajacy trening.
Zamulenie czyli ,brak czucia tempa brak czucia proprioceptywnego i jeszcze pare innych czynnikow,,pozdrawiam

- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
cała prawda i tylko prawdakrasnoludek6 pisze:przebierzki sa potrzebne do zmiany pracy twoich miesni ,ktore pracuja jednostajnie podczas normalnego wybiegania.

Dodam tylko, że częstym błędem jest myślenie iż najważniejsze jest wybieganie jak największej liczby kilometrów. Oczywiście, że jednostajne, spokojne biegi są korzystne na poziomie komórkowym i sa idealne na początku sezonu ale w późniejszym okresie zmienia sie priorytet i nad ilością będą przeważać silniejsze akcenty.
Jeśli chodzi o kombinacje spokojnego biegu plus przebieżki to polega to na tym, że w trakcie spokojnego biegu lub po nim, wykonuje sie serie przebieżek trwających 15-50 sekund, z prędkością wyścigu na 1500m lub nieco szybsze w tempie wyścigu na 800m. Pamiętajmy , że przebieżka to nie jest sprint . W przerwie odpoczywamy w marszu na podobnym odcinku na którym zrobiliśmy przebieżkę.
-
- Wyga
To zależy po co biegamy. Ja biegam bo lubię, fakt może mi się zmienią priorytety bo już mi się zmieniły zaczynałem biegać by schudnąć
Przebieżki są ok jak i hiit a także interwały (to ostatnio mi się spodobało) ale ich brak (nawet 3 tyg) nie powoduje u mnie żadnych zamuleń.

Przebieżki są ok jak i hiit a także interwały (to ostatnio mi się spodobało) ale ich brak (nawet 3 tyg) nie powoduje u mnie żadnych zamuleń.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
artur_j; "Ja biegam bo lubię"
Każdy na tym forum biega bo lubi
Są elementy które warto włączać w trening tych początkujących biegaczy jak i tych bardzo zaawansowanych.
Każdy na tym forum biega bo lubi

Są elementy które warto włączać w trening tych początkujących biegaczy jak i tych bardzo zaawansowanych.