Czyszczenie butów
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam Wszystkich.
Mam pytanie odnośnie pielęgnacji butów. Przy zakupie butów dostałem specjalny środek w sprayu do czyszczenia. Jednak niestety środek nie daje rady i buty mimo usilnych starań wyglądają jak wyglądają. Pani w sklepie absolutnie odradzała pranie w pralce. I właśnie moje pytanie brzmi czy buty biegowe można wrzucić do pralki ( najdelikatniejszy program)???
Dziękuje za odpowiedzi.
Mam pytanie odnośnie pielęgnacji butów. Przy zakupie butów dostałem specjalny środek w sprayu do czyszczenia. Jednak niestety środek nie daje rady i buty mimo usilnych starań wyglądają jak wyglądają. Pani w sklepie absolutnie odradzała pranie w pralce. I właśnie moje pytanie brzmi czy buty biegowe można wrzucić do pralki ( najdelikatniejszy program)???
Dziękuje za odpowiedzi.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
jeśli nie sa skórzane a przetarcie szmata nic nie daje to wyciągamy sznurowadła i wkładki rzucamy do starej rozciągniętej białej koszuli zawiązując na supeł wszystkie otwory (oczywiście tejże koszuli ) i rzucamy do pralki
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Ja bym nie ryzykował. A nóż, widelec but się rozklei i stracisz gwarancję.apaczo pisze:jeśli nie sa skórzane a przetarcie szmata nic nie daje to wyciągamy sznurowadła i wkładki rzucamy do starej rozciągniętej białej koszuli zawiązując na supeł wszystkie otwory (oczywiście tejże koszuli ) i rzucamy do pralki
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Google podpowiedziały:
Pielęgnacja buta biegowego
Jesli jesteś już dumnym posiadaczem nowiutkich, błyszczących butów do biegania, pamiętaj o kilku prostych zasadach ich pielęgnacji. Po pierwsze, niewskazane jest pranie butów w pralce. Jeśli już, to w chłodnej wodzie i bez wirowania, ale lepiej po prostu czyścić je wilgotną szmatką. Dlaczego? Bo po kompletnym zamoczeniu i odwirowaniu but może stracić część swoich cennych wlaściwości. Zawarte w nim technologie bywają bardzo delikatne.
Po drugie, zaleca się, aby buty miały swój czas odpoczynku. To nie żart! Materiały, z których są zbudowane - pracują i mogą odkształacać się w trakcie pracy. Pianka w podeszwie - może się mocno zbic i potrzebuje czasu, aby odzyskać pierwotny kształt. Dlatego nie poleca się np. dwukrotnego biegania w tych samych butach jednego dnia. Niektorzy konstruktorzy mówią wręcz o tym, że but potrzebuje nawet 48 godzin, żeby w pełni "odpocząć". Na pewno trzeba zachować pewną ostrożność - i po biegu odstawić but na półkę, a nie np. ubierać go na spacer po lesie.
Poza tym - stosujemy wobec butow biegowych te same zasady, które sprawdzają się w przypadku każdego innego obuwia. Czyli - używamy zgodnie z przeznaczeniem, a nie np. do gry w piłkę, suszymy z dala od kaloryferów.
http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... &code=1885
Pielęgnacja buta biegowego
Jesli jesteś już dumnym posiadaczem nowiutkich, błyszczących butów do biegania, pamiętaj o kilku prostych zasadach ich pielęgnacji. Po pierwsze, niewskazane jest pranie butów w pralce. Jeśli już, to w chłodnej wodzie i bez wirowania, ale lepiej po prostu czyścić je wilgotną szmatką. Dlaczego? Bo po kompletnym zamoczeniu i odwirowaniu but może stracić część swoich cennych wlaściwości. Zawarte w nim technologie bywają bardzo delikatne.
Po drugie, zaleca się, aby buty miały swój czas odpoczynku. To nie żart! Materiały, z których są zbudowane - pracują i mogą odkształacać się w trakcie pracy. Pianka w podeszwie - może się mocno zbic i potrzebuje czasu, aby odzyskać pierwotny kształt. Dlatego nie poleca się np. dwukrotnego biegania w tych samych butach jednego dnia. Niektorzy konstruktorzy mówią wręcz o tym, że but potrzebuje nawet 48 godzin, żeby w pełni "odpocząć". Na pewno trzeba zachować pewną ostrożność - i po biegu odstawić but na półkę, a nie np. ubierać go na spacer po lesie.
Poza tym - stosujemy wobec butow biegowych te same zasady, które sprawdzają się w przypadku każdego innego obuwia. Czyli - używamy zgodnie z przeznaczeniem, a nie np. do gry w piłkę, suszymy z dala od kaloryferów.
http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... &code=1885
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
mam pralkę z programem do obuwia (program bez detergentów).
używałem go kilkukrotnie do swoich brooksów i negatywnych efektów nie zauważyłem.
używałem go kilkukrotnie do swoich brooksów i negatywnych efektów nie zauważyłem.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
oczywiście , chyba że to buty z bazaru , ale markowe mozna pracf.lamer pisze:mam pralkę z programem do obuwia (program bez detergentów).
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Od 3 lat nigdy nie umyłem butów biegowych. Najwyżej błoto z nich szczotką zdjąłem 
Żółte Cumulusy są tak czorne, że aż przyjemnie się na nie patrzy

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
tez uważam , że pranie butów nie ma sensu, chyba że po Katorżniku to w tedy oskrobać nożem a potem do pralki albo na śmietnikGife pisze:Od 3 lat nigdy nie umyłem butów biegowych. Najwyżej błoto z nich szczotką zdjąłem