Komentarz do artykułu Cel: Półmaraton Warszawski - 8 tygodni przygotowań
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Cel: Półmaraton Warszawski - 8 tygodni przygotowań
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja tylko kilka słów o dziale ErgoPuszcza. Wcale nie jest powiedziane, że każdej soboty czy niedzieli będą takie wybiegania z psami. Nie ma też stałej godziny, miejsca spotkania czy trasy. I dystans 20 km jest też raczej orientacyjny. Zawsze te dane będą ogłoszone na dzień czy dwa przed wyprawą, na FaceBooku (w profilu Ergo i moim) i przez grupę mailingową.
Propozycja wyprawy do puszczy adresowana jest raczej do osób, dla których przebiegnięcie dystansu półmaratonu nie jest czymś nadzwyczajnym. Ja np. w czasie tych niedzielnych puszczańskich wypraw kumuluję kilometry przed zaplanowanymi na czerwiec i maj imprezami ultra, czyli Mistrzostwami Europy w Rogainingu na Litwie i w Biegu Rzeźnika. Więc wyprawy mogą być też 25-30 kilometrowe, może nawet dłuższe. Tempo dość spokojne, w okolicach 6 min./km. Możliwość podpięcia się do psa (ale są tylko dwa). Zapraszam.
Propozycja wyprawy do puszczy adresowana jest raczej do osób, dla których przebiegnięcie dystansu półmaratonu nie jest czymś nadzwyczajnym. Ja np. w czasie tych niedzielnych puszczańskich wypraw kumuluję kilometry przed zaplanowanymi na czerwiec i maj imprezami ultra, czyli Mistrzostwami Europy w Rogainingu na Litwie i w Biegu Rzeźnika. Więc wyprawy mogą być też 25-30 kilometrowe, może nawet dłuższe. Tempo dość spokojne, w okolicach 6 min./km. Możliwość podpięcia się do psa (ale są tylko dwa). Zapraszam.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2012, 22:15 przez jang, łącznie zmieniany 1 raz.
Aby tylko nogi nieśli...
- ErgoJanek
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:52
- Życiówka w maratonie: 3h28
Nie mówiłbym tu o jakimś konkretny czasie ukończenia.
Idea jest taka, że np. we wtorek oferujemy dwie różne trasy na dwóch różnych tempach. Jedną wolniejszą dla osób, które biegają w pierwszym zakresie ok. 6'30-7'00/km. Tę grupę prowadzi Łucja, która biega półmaraton w 2 godz., a w tym roku chciałby urwać kilka minut. Drugą grupę prowadzę ja - osobiście na półmaratonie celuję w <1h30, a myślę, że jak dobrze mi wszystko wyjdzie to i 1h24 jest osiągalne. Moja trasa zawiera 5-6 podbiegów, a między nimi biegniemy w tempie 5'45-6'15. Dla mnie to trening w 1 zakresie z podbiegami, ale są osoby dla których jest to drugi zakres i one na Półmaratonie pobiegną pewnie ok. 1h45.
Można też indywidualnie pogadać z trenerem podczas czwartkowych treningów z Wojtkiem Staszewskim - wtedy pewnie uda się uzyskać specyficzną poradę odpowiadające Twoim ambicjom czasowym na 7. Półmaratonie.
Idea jest taka, że np. we wtorek oferujemy dwie różne trasy na dwóch różnych tempach. Jedną wolniejszą dla osób, które biegają w pierwszym zakresie ok. 6'30-7'00/km. Tę grupę prowadzi Łucja, która biega półmaraton w 2 godz., a w tym roku chciałby urwać kilka minut. Drugą grupę prowadzę ja - osobiście na półmaratonie celuję w <1h30, a myślę, że jak dobrze mi wszystko wyjdzie to i 1h24 jest osiągalne. Moja trasa zawiera 5-6 podbiegów, a między nimi biegniemy w tempie 5'45-6'15. Dla mnie to trening w 1 zakresie z podbiegami, ale są osoby dla których jest to drugi zakres i one na Półmaratonie pobiegną pewnie ok. 1h45.
Można też indywidualnie pogadać z trenerem podczas czwartkowych treningów z Wojtkiem Staszewskim - wtedy pewnie uda się uzyskać specyficzną poradę odpowiadające Twoim ambicjom czasowym na 7. Półmaratonie.

Pzdr,
Janek
Janek
-
- Zaprawiony W Bojach
Witam osoby zainteresowane długim puszczańskim wybieganiem, czyli ErgoPuszczą. Oto parametry ErgoPuszczy Nr 2. Mam już transport z psami, zabierze nas, podobnie jak przed tygodniem, Maciaszczyk.
W niedzielę 5.02.2012 spotykamy się na parkingu w Opaleniu na południowo-zachodnim skraju Puszczy Kampinoskiej o 8.00 rano. W planach 25-kilometrowa wyprawa do cmentarza w Palmirach, potem oczywiście powrót do Opalenia. Parking (niestrzeżony) w Opaleniu jest na końcu ul. Rękopis, która odchodzi od ul. Estrady. Tempo ok. 6 min./km. O uczestnictwo proszone są osoby czujące się na siłach pokonać ten dystans w tym tempie, ew. godzące się na samodzielny powrót do
parkingu. Najprawdopodobniej będą psy, a przynajmniej jeden (dziś rano Szara trochę strajkowała, nie wiem jak będzie w niedzielę).
Przewidywana temperatura w momencie startu: około -20 stopni Celsjusza, pogoda słoneczna. Czyli czeka nas masa mocnych wrażeń
.
Pozdrawiam i zapraszam
Janek Goleń (Jang)
W niedzielę 5.02.2012 spotykamy się na parkingu w Opaleniu na południowo-zachodnim skraju Puszczy Kampinoskiej o 8.00 rano. W planach 25-kilometrowa wyprawa do cmentarza w Palmirach, potem oczywiście powrót do Opalenia. Parking (niestrzeżony) w Opaleniu jest na końcu ul. Rękopis, która odchodzi od ul. Estrady. Tempo ok. 6 min./km. O uczestnictwo proszone są osoby czujące się na siłach pokonać ten dystans w tym tempie, ew. godzące się na samodzielny powrót do
parkingu. Najprawdopodobniej będą psy, a przynajmniej jeden (dziś rano Szara trochę strajkowała, nie wiem jak będzie w niedzielę).
Przewidywana temperatura w momencie startu: około -20 stopni Celsjusza, pogoda słoneczna. Czyli czeka nas masa mocnych wrażeń

Pozdrawiam i zapraszam
Janek Goleń (Jang)
Aby tylko nogi nieśli...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No, przy tej temperaturze to nie wątpię.jang pisze:czeka nas masa mocnych wrażeń(Jang)

-
- Zaprawiony W Bojach
W niedzielę 12.02.2012 spotykamy się już po raz trzeci na ErgoPuszczy. Godzina spotkania pozostaje ta sama: 8.00 rano. Zmienia się miejsce, tym razem będzie to polana rekreacyjna w Truskawiu, doskonale znana uczestnikom organizowanego przez KB GALERIA Warszawa zawsze w ostatnią niedzielę maja Biegu Truskawki. Ja i psy przyjeżdżamy z Maciaszczykiem. Do Truskawia wyjeżdża się z Warszawy ul. Arkuszową, a potem jedzie się na zachód przez Mościska, Laski (rondo), Izabelin i sam Truskaw. Nigdzie po drodze nie skręcamy. Polana rekreacyjna z parkingiem jest na końcu wsi Truskaw, tam gdzie kończy się asfalt, ok. 500 m za pętlą autobusową. W planach wyprawa do wsi-widma Ławy. Póki trzyma mróz, można się tam dostać suchą stopą, jak lody puszczą, to będzie trudniej. Dystans przewidywany to przynajmniej 20 km, może 25 km (bo jest kilka wariantów), w zależności od możliwości i chęci uczestników. Tempo jak zwykle ok. 6 min./km, kilka przystanków po drodze. Tradycyjnie proszę, aby w wyprawie wzięły udział osoby czujące się na siłach pokonać dystans 20-25 km w tym tempie, ew. godzące się na samodzielny powrót do miejsca startu. Apeluję też o nie opóźnianie początku wyprawy, ze względu na psy (będzie pewnie jak zwykle przynajmniej Szara i Biała, mogą kogoś pociągnąć). Psy są bardzo podniecone przed biegiem i czekanie w szorkach nawet przez kilka minut to dla nich tortura. Przewidywana temperatura w momence startu: ok. -18 stopni Celsjusza. Czyli jak zwykle - przed nami moc wrażeń!
Pozdrawiam i zapraszam.
Janek Goleń (Jang)
Pozdrawiam i zapraszam.
Janek Goleń (Jang)
Aby tylko nogi nieśli...