Dobowe zapotrzebowanie kcal

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
artur_j
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

apaczo pisze: Która dieta będzie lepsza dla dobrego samopoczucia i zdrowia, ta dobrze zbilansowana , różnorodna , czy ta śmieciowa , byle jaka?!
Mówimy o ilości posiłków , a nie o śmieciowej diecie.

Dieta oczywiście zbilansowana (warto by każdy posiłek miał białko) ale czy zjesz 3 posiłki a nawet czasem 2 czy zjesz ich 5-6, a nawet 8 to będzie git byle dieta była dobra i bilans się zgadzał!

apaczo, felipe178 nie jest sportowcem czy zawodowym kulturystą by podporządkował sobie pracę i życie pod 5-6 posiłków, choć jak tak chce to czemu nie.
A co do śmieciowego żarcia to jak będzie jadł to na śniadanie to nawet będzie jeszcze gorzej!
PKO
felipe178
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Po waszych sugestiach oraz po tym co wyczytałem na forum oraz na innych stronach wydaje mi się, że pierwszy krok do zdrowego typu życia to zmiana żywienia na zdrowsze oraz dostarczenie organizmowi minimalnie mniejszej ilości kcal niż potrzebuje. Suplementacja na początek również minimalna, poprawiająca stan zdrowia i uzupełniająca witaminy i minerały. Natomiast krok drugi to sport.
Jeśli chciałbym osiągnąć coś więcej niż tylko wysportowaną sylwetkę, lepsze samopoczucie i kondycję wtedy z pewnością starałbym się wprowadzić w życie te 5 posiłków, większą suplementację i zadbać o dietę z wyszczególnieniem tego ile jakich składników dostarczam organizmowi.
Obrazek
artur_j
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

NO NIE DOKOŃCA. Liczą się nie tylko kcal ale i rozkład b/t/w. i to jest ważne!!!
Jakby tak nie było to np. 400g masła orzechowego = 2640kcal załatwiło by Twoje dzienne zapotrzebowanie.

Suple nie są ważne. Ale jak coś to chyba BCAA a nie BCCA.
flashfire
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:09
Życiówka w maratonie: 3:24:33

Nieprzeczytany post

felipe178 pisze:Witam!
Chciałbym się Was poradzić czy można zmniejszyć dobowe zapotrzebowanie na energię? Wg wyliczeń wyszło mi, że potrzebuję około 2600kcal na dobę. Od następnego tygodnia zaczynam biegać oraz ćwiczyć na siłowni. Cel: zmniejszenie wagi o 5kg, poprawa sylwetki,kondycji i samopoczucia ;) Na razie nie chcę stosować żadnych diet, natomiast chcę zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze (zamiast batonika np jabłko itp) oraz ograniczyć spożycie cukrów i tłuszczów.
Więc czy dostarczenie organizmowi mniej kcal da pożądany efekt czyli spadek wagi? Czy jednak lepiej zapewnić organizmowi potrzebną dawkę energii w zdrowszej postaci?
Pracujesz fizycznie, chcesz biegać, ćwiczyć na siłowni.
Wyliczyłeś, że aktualnie potrzebujesz +/- 2600 kcal i jeszcze chcesz to zredukować?
Dobrze to rozumie?
Może i się za bardzo nie znam, ale prawdopodobnie będziesz spożywał jeszcze więcej kcal (i nie chodzi tu o śmieciowe jedzenie).
21.097 1:22:57
felipe178
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z tym. Może źle się wyraziłem, mniejsza ilość kcal ale utrzymanie równowagi składnikowej.

flashfire
Ten wydatek około 2600kcal jest w dni które pracuje, natomiast w dni wolne wydatek jest zdecydowanie mniejszy, wydaje mi się że nawet przy treningu mógłbym obniżyć wydatek energetyczny o 300-400kcal albo zejść do 2tys kcal.
Więc jeśli mój wydatek energetyczny się zwiększy to czy utrata 5kg będzie nadal w zasięgu ręki? Czy waga będzie ciągle skakała?
Obrazek
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

artur_j widze ,że powoli dochodzimy do konsensusu i masz rację, chodziło mi o BCAA. Wkradła sie literówka.

Jeśli chodzi o ilość posiłków i ich przyswajanie i przetwarzanie w energię to sprawa jest nieco bardziej złożona.

Zależy którym jesteś typem metabolicznym tzn. który gruczoł dokrewny (tarczyca czy nadnercza) dominuje, wytwarza więcej hormonu.
Na tej podstawie określamy trzy typy metaboliczne"

1.typ ADRENALINOWY- gdzie w metabolizmie dominują przemiany wapnia i tu dominuje dieta wysokobiałkowa, można nawet stwierdzić, że duża zawartość białka w diecie (ale bez skrajności) wpływa prozdrowotnie

2.typ TARCZYCOWY- w metabolizmie dominują przemiany zwiazków fosforu

3.typ PRZYSADKOWY- (chuchra ) w metabolizmie przeważają przemiany związków siarki. takim osobom służy dieta wegetariańska , lub przeważająca w warzywa i owoce. Posiłki małe ale przyjmowane często.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, 13:57 przez apaczo, łącznie zmieniany 1 raz.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

większość tych rozważań jest akademicka i z innego poziomu.
rozumiem apaczo, ze masz wiedzę i chęć dzielenia się nią, ale ona nie jest tu aż tak potrzebna.

kolega nie jest idiotą i nie będzie żarł 2600 kcal z masła.

zakładamy, że będzie jadł normalne posiłki z normalnego pożywienia, co w naturalny, zdroworozsądkowy sposób rozłoży posiłki w czasie oraz zadba o rozkład składników odżywczych.

wszystkie super skomplikowane wyliczenia i wyrafinowane działanie być może dąłyby taki efekt, że zamiast schudnąć 5 kg schudłby 6.

feelipe, robisz wszystko dobrze.
będziesz uważał na dietę i będziesz ćwiczył ,to będziesz chudł.
powodzenia, wszyscy trzymamy kciuki :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
artur_j
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak ale jak już będzie liczył to czy 2000kcal to nie za mało?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

o.k Qba Krause postaram sie pisać bardziej przystępnym językiem
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

artur_j pisze:Tak ale jak już będzie liczył to czy 2000kcal to nie za mało?
artur_j Przy jego trybie życia za mało

Podam przykładowe zapotrzebowanie energetyczne:
2241 kcal= jeśli tryb życia jest siedzący

2615 kcal=tryb życia średnio aktywny(nie bronisz się przed aktywnością fizyczną ,. ale nie uprawiasz jej regularnie i nie jest ona zbyt wyczerpująca

2989 kcal=tryb naprawdę aktywny (regularnie trenujesz sport

3362 kcal= trenujesz sport wyczynowo (ale odnosi sie to do etapu treningu)

a jeśli o spalanie kalorii w przeliczeniu na jedna godzine treningu i jego intensywność"

AEROBIK 550kcal/h ok 30 min
BIEG SZYBKI 800kcal/h ok 15 min
JAZDA NA ROWERZE z szybkościa 20km/h =600kcal/h ok 20 min
JAZDA SZYBKA NA ROWERZE ok 30km/h = 700kcal/h czas około 17 min
PŁYWANIE 400kcal/h ok 30 min
zubrosy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jedzenie większej liczby posiłków ma sens ( wiem to po sobie), z punktu medycznego nie wytłumaczę jak to dokładnie działa, ale chodzi o to że jedząc 1 bądź dwa posiłki dziennie, organizm długi czas jest na głodzie i potem jak mu dostarczymy pożywienie wchodzi od razu w stan magazynowania, czyli wszystko co zjemy po długiej przerwie idzie w tłuszcze.

Bardzo uprościłem ten schemat ale tak to mniej więcej działa.
artur_j
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I znów nagięcie w stronę 1-2 posiłków. Pisałem 3 a nawet 2 (bywa że nie ma kiedy zjeść).

Nie u każdego to się sprawdza, ale u wielu osób działa. Sam teraz jem 3 posiłki co ciekawsze tylko wieczorem i nie obrastam w tłuszcz wręcz przeciwnie (spadek obwodów bez zbytniej utraty kg). Z energią jest OK w ciągu dnia, jedynie wieczorem po najedzeniu się szybko zasypiam :)

Nie polecam jednak takiego trybu życia nawet na redukcji (u mnie to faza czasowa na 2-3tyg) ale:
śniadanie
jak masz warunki i czas w pracy to 2 śniadanie jak nie to nie
obiad
kolacja

w pełni wystarczą
felipe178
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powiedzmy że temat posiłków jest już zamknięty, każdy ma pewne racje bo wszystko zależy konkretnie od danej osoby jak działa jej organizm itd. Jednemu coś daje dobre efekty, a drugiemu niezbyt. Więc sprawdzę co mi służy i chętnie się z wami podzielę co mi pomogło i dało oczekiwany efekt.
Wróćmy jednak do tych nieszczęsnych kcal. Moje zapotrzebowanie na energię w dni pracujące to 2615 kcal, w dni treningowe wydaje mi się że zapotrzebowanie będzie również na takim poziomie.
Oczywiście nie będę sobie obliczał po czy przed posiłkiem ile właśnie zjadłem lub ile zjem bo nie o to mi chodzi. Chodzi mi o OGÓLNĄ zasadę, czyli jeśli dostarczę organizmowi 2tys kcal zamiast potrzebnych 2615 to czy efekt redukcji będzie lepszy z korzyścią dla organizmu, czy mimo wszystko dostarczyć te 2615kcal. aby organizm dobrze funkcjonował.
Oczywiście dostarczona energia nie pochodzi z 5 snickersów itp tylko normalna, zdrowa żywność.
Obrazek
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

felipe178 jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz, bo tak jak pisałeś każdy organizm jest inny.
artur_j
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

felipe178 pisze:Chodzi mi o OGÓLNĄ zasadę, czyli jeśli dostarczę organizmowi 2tys kcal zamiast potrzebnych 2615 to czy efekt redukcji będzie lepszy z korzyścią dla organizmu, czy mimo wszystko dostarczyć te 2615kcal. aby organizm dobrze funkcjonował.
No to dobrze robisz, wg mnie lepiej te 2615 może ścięte ale o 200 kcal nie o 600, ale jak będziesz jak mówisz zdrowo się odżywał i nie będziesz liczył to organizm sam się ureguluje i dostarczy sobie tyle co trzeba.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ