Jak wiecie bieganie pomaga chudnąć i kształtować mięśnie. Lecz pojawia się wiele alternatywnych form ćwiczeń brzucha.
Dlatego decydujemy się na ABS2 bądź A6W. Lecz o wiele lepsze efekty daje trening aerobowy.
Dlatego mam do was prośbę. Czy znacie takowy trening. W warunkach domowych. Na 3 dni w tygodniu. Zależy mi na stracie tłuszczu na brzuchu. Na ABS2 nie mam sprzętu a A6W podobno wyrabia mięśnie a nie spala tłuszcz. Chcę spalić tłuszcz, a potem rzeźbić. Stąd moja prośba do was
czym innym jest spalanie tłuszczu, czym innym jest budowanie tkanki mięśniowej.
spalanie tłuszczu niezależnie od ćwiczeń dokonuje się w miarę równomiernie z całego ciała, nie można dobierając ćwiczenia spalać tłuszcz z określonej partii ciała.
zmniejszenie tkanki tłuszczowej, chudnięcie dokonuje się tylko i wyłącznie przez ujemny bilans kaloryczny, czyli jeżeli spalamy więcej kalorii niż dostarczamy. Ujemny bilans kaloryczny można uzyskać dzięki po pierwsze, odpowiedniej diecie, po drugie, ćwiczeniom.
Wniosek: dobra dieta i jakiekolwiek ćwiczenia pomogą spalić nadmiar tłuszczu.
Ćwiczenia na brzuch spalają tłuszcz z brzucha w takim samym stopniu jak bieganie, rower, sanki pod wodą i każde inne ćwiczenie.
Jedyna róznica bierze się z tego, że przyrost tkanki mięśniowej występuje w ćwiczonych partiach. Tak więc dzięki ćwiczeniom brzucha rosną jego mięśnie i polepsza się wygląd.
W warunkach domowych, bez sprzętu, polecam trening siłowo-sprawnościowy z obciążeniem własnego ciała, milion różnych ćwiczeń.
Z kolei ja mam pytanie z innej bajki: Czy na pewno trening aerobowy jest najskuteczniejszy w spalaniu tkanki tłuszczowej ?
To temat na osobną dyskusję, ale czy ktoś słyszał o takich wynalazkach jak "afterburn effect" lub HIIT (high intensity interval training) ?