Ból w okolicach kostki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam !
No i mnie się coś dostało w zamian za mój wysiłek :grr: Tzn. wydaję mi się, że nie jest to coś poważnego, ale postanowiłem zapytać Was, bardziej doświadczonych. Otóż w zeszłym tygodniu po biegu(gdy jeszcze biegłem w zwykłych adidasach) zrobiłem sobie rozciąganie i wykonałem parę innych ćwiczeń. Kręcąc stopą na palcu (tak jak przy rozgrzewce kostek) wywinęła się jakoś noga i poczułem ból w lewej stopie przy kostce wewnętrznej. Ból był słaby, więc posmarowałem maścią i pomasowałem. Jednak gdy stawiałem kroki to mnie bolało, więc zacząłem nią trochę kręcić i ból z okolicy lewej przeniósł się na prawą, tzn. bardziej pod zewnętrzną kostkę i tam odczuwam nie tyle, że jakiś duży ból, co po prostu odczucie, że coś z tą kostką jest nie tak. Uczucie to towarzyszy mi po treningu przez parę godzin i tylko podczas chodzenia, bo gdy siedzę (czyli podczas odpoczynku) nic nie czuję. Nie mam też na stopie żadnej opuchlizny, ani zaczerwienienia.
Nie mam pojęcia co to może być. Coś przeskoczyło ? Jaka Waszym zdaniem może być diagnoza ? No i co radzicie w takim przypadku ?
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

Ja radzę, odpuścić sobie bieganie na kilka dni, jeśli ból będzie dalej dokuczał to lepiej skonsultować się z lekarzem. Życzę powrotu do zdrowia ;) Pozdrawiam ;)
Obrazek
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Laufer pisze:Ja radzę, odpuścić sobie bieganie na kilka dni, jeśli ból będzie dalej dokuczał to lepiej skonsultować się z lekarzem. Życzę powrotu do zdrowia ;) Pozdrawiam ;)
Tylko wystarczy mi dzień przerwy (czyli tak jak zakłada plan) i już będzie w porządku. A po biegu...no właśnie.
Zauważyłem, że problem dotyczy też stania na jednej nodze. Tzn. czasem żeby utrzymać równowagę trochę człowiek się tak delikatnie odchyla na boki i wtedy stojąc na tej stopie też odczuwam taki niewielki ból i występuje tylko w danym momencie, gdy jest nacisk na ta stopę. Może jakieś przeciążenie. Nie jest to jakoś specjalnie uciążliwy ból. Nazwałbym to raczej odczuwaniem dyskomfortu. Póki co będę smarować maścią i jeśli nie minie, to pod koniec tygodnia wybiorę się do lekarza. Jednak jeśli znacie podobne sytuacje, macie podobne problemy lub przychodzi Wam coś do głowy, to piszcie :oczko:
Obrazek
jorgus32
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Michal90
Mam identyczne objawy. Wczoraj pobiegłem ok 12 km ( to jak do tej pory mój rekord) i po treningu oczywiście jak wszystko "wystygło" po wstaniu z fotela mam ból pod prawą wewnętrzna kostką i problem z utrzymaniem pionowej pozycji. Dokładniej obciążenie ciała na stopę wywołuje ból. Wczoraj było dość boleśnie dzisiaj ból jest mniejszy. Myślę, że jet to ból zmęczeniowy stawu. U mnie tłumaczę to 10kg nadwagą. Myślę, że konieczna jest kilkudniowa przerwa. Daj znać jak u Ciebie pójdzie rozwiązanie problemu. Obecnie jestem za granicą i nie chciałbym eksperymentować z tutejszymi lekarzami. No jeżeli będzie to konieczne to oczywiście nie będę się wzbraniał.
Pozdrawiam/
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej!
Zmagam się z podobnym bólem od 10 dni. Boli od wewnetrzenj strony. Gdy mocniej docisnąć kostkę to boli mocniej. Nie biegam. Miałem to w obu kostkach. W jednej pomogła zmiana obuwia. Biegałem w butach do biegania lecz okazało się, że mam pronacje i trzeba było kupic specjalne buty dla pronatora. Zmiana obuwia pomogła.
Niestety w drugiej kostce ból nie ustał i musiałem sobie zrobić dłuższa przerwę. Zleckceważyłem obiawy i zamiast odpuścić 3-4 dni teraz męczę się bez biegania juz 2 tydzień.
Diagnoza lekarza ortopedy: Przeciążenie.
Internista wskazał na ścięgna. Świadczyć o tym miało delikatne "chrobotanie" przy poruszaniu stawem skokowym. Przepisał Fastum. Wcześniej smarowałem Naproxan żel. Mam skierowanie na USG.
Czy Wam puchnie kostka?
jorgus32
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie mi nie puchnie.
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@michal90 a obiawy nie zaczęły przypadkiem doskwierac po zmianie obuwia?
jorgus32
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Męcząc wujka Google na temat mojej kostki natrafiłem na fajny artykuł
http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... _sam_.html
U mnie ból powoli słabnie, ale i tak z odpuszczę sobie ze dwa treningi.
Pozdrawiam i życzę Wszystkim kontuzjowanym szybkiego powrotu do zdrowia.
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kapolo pisze:@michal90 a obiawy nie zaczęły przypadkiem doskwierac po zmianie obuwia?
Nie. Stało się to po treningu jeszcze w zwykłych adidasach, gdy robiłem sobie ćwiczenia rozluźniające, to wykręciła mi się trochę noga.
Gdy biegłem w nowych butach to szło biec, ale po treningu odczuwałem mały ból. Ostatni raz biegłem we wtorek i stwierdziłem, że co najmniej do końca tygodnia robię przerwę i smaruję stopę żelem Altacet. Póki co bólu nie odczuwam (bo tez nogi nie forsuje), więc zobaczę jak to będzie dalej.
jorgus32 pisze:Męcząc wujka Google na temat mojej kostki natrafiłem na fajny artykuł
http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... _sam_.html
U mnie ból powoli słabnie, ale i tak z odpuszczę sobie ze dwa treningi.
Pozdrawiam i życzę Wszystkim kontuzjowanym szybkiego powrotu do zdrowia.
Teraz śpieszę się już do pracy, ale jutro z rana poczytam sobie ten artykuł :)
Piszcie co stosujecie i jak sobie radzicie z problemem. Może razem coś zdziałamy jeśli to nieco bardziej powszechny problem :)

Pozdrawiam !
Obrazek
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zapoznałem się z artykułem i muszę przyznać, że bardzo ciekawe i pomocne informacje są w nim zawarte. Oczywiście proponuję traktować te wskazówki jako poradnik 'pierwszego kontaktu', bo jak może wyczytać z każdym bólem trwającym kilka dni bez poprawy należy udać się do lekarza.

A jak tam Wasze kostki ?
U mnie jest poprawa bo mogę swobodnie chodzić i nie odczuwam bólu. Ale jak długo mam się jeszcze wstrzymywać od biegania? Się zobaczy, bo dopadła mnie infekcja gardła i trochę się męczę, więc zobaczę, czy może wystartuję w połowie przyszłego tygodnia, albo nawet jeszcze tydzień odpocznę. Lepiej trochę dłużej odpocząć niż od nowa nabawić się jakiegoś urazu :)
Obrazek
jorgus32
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

michal90 pisze:
A jak tam Wasze kostki ?
U mnie też znaczna poprawa. Nie czuję bólu przy chodzeniu :hejhej: . Z treningiem wstrzymuje się do wtorku chociaż nosi mnie strasznie. Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ