Komentarz do artykułu MAPTAQ NEO - nowy zegarek dla biegaczy z GPS i pomiarem tętna

kwiatkos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:09
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Stawiam na brak lub za krótką rozgrzewkę.

Garmin 305 wykazuje mi podobne skoki choć nie aż tak wysokie.
Coś mi się wydaje, że Garmin programowo zaokrągla wskazania nagłych skoków (wycina te "igiełki").
Zresztą nie tylko pulsu bo z tempem robi to również.
Porównywałem to z prymitywniejszym pulsometrem (Easytouch ET-8101 MAGNAT).
Skoki pulsu wyglądały jak te Twoje. On nie ma pamięci więc tego nie rejestrował. Musiałem obserwować na bieżąco. Rejestrował za to tętno maksymalne, które było na wysokim poziomie.

Dzieje się tak gdy wyruszam bez rozgrzewki i zacznę biec na początku za szybko.
Mam problem, że w każdą stronę od startu mam pod górkę i serce rozkręca się bardzo szybko.

Nauczyłem się pierwsze minutki biec z mniejszą intensywnością. Wykres pulsu wygląda poprawnie a samopoczucie po treningach jest dużo lepsze ;)
PKO
reRun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@pegaz_mk

z paskiem HR, pełny zestaw

też na początku myślałem że to błąd w opisie
ale mam i biegam :)

link:
http://sklep.orlen.pl/produkt,zegarek_m ... 21,par1019
88Kubson
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

http://www.sklep.orlen.pl/produkt/forer ... en/4221,29

Zwracam honor:)
pegaz_mk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Patrzyłem na allegro i kilku sklepach internetowych, na orlen to bym nie wpadł... Ale skoro teraz buty i ciuchy kupuje się tchibo i lidlach, to czemu nie ;)
jacky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej jeżeli szukacie tego pulsometru to zajrzyjcie na http://www.akademiatriathlonu.pl i tam jest w programie rabatowym za dokładnie 597,55 zł.
Poniżej link bezpośredni:
http://akademiatriathlonu.pl/index.php? ... &Itemid=89
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:15
Życiówka w maratonie: 2:56:21

Nieprzeczytany post

W temacie nagłych skoków tętna moje obserwacje są następujące:
- pojawiały się kiedyś w Kalenji cośtam 100 i Kalenji cośtam 500 (zanim zmądrzałem :taktak: );
- nie pojawiały się w Polarze rs100 (zanim zapragnąłem czegoś z gps :taktak: );
- pojawiają się w Garminie FR305 (obecny pulsometr);
- pojawiają się zazwyczaj na początku treningu, gdy nie jestem spocony (rozgrzewka) - potrafię mieć wtedy w marszu 180bpm :)
- pojawiają się częściej lub w ogóle w zależności od koszulki (nawet w środku treningu);
- niech mnie ktoś oświeci, tell me why, ale... zauważyłem, że gdy biegnę z muzyką i przewód słuchawek jest skrzyżowany bezpośrednio na piersi z pasem HR pomiary tętna wydają się bardziej niestabilne...
P.
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lada dzień (w połowie lutego zapowiadany) pojawi się nowy - typowo biegowy model timex'a wchodzący w miejsce opuszczone prze 305tke (cenowo na pewno - funkcjonalnie - zaraz się przekonam bo będę testował)
po doświadczeniach zebranych przy global trainer'ze sądzę że będzie to działać
cena poniżej 800 PLN ponoć
a i wygląd jakoś podobny do tego chińczyka :O
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
wilk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

"myślę, że wyznawcy idei, że Nike produkuje słabej jakości mydło i powidło zamilkną" - przecież sam Adamie napisałeś, że w przypadku GPS korzystają z tehcnologii TomToma, wiec to jakby zupełnie inna sprawa, zwykłe nałożenie marki na zewnetrzny produkt, aby łatwiej było sprzedać w określonym segmencie rynkowym. Natomiast ich własne produkty są jakie są - cechują się głównie wielkim marketingiem ;)
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polman Jersey pisze:W temacie nagłych skoków tętna moje obserwacje są następujące:

- pojawiają się zazwyczaj na początku treningu, gdy nie jestem spocony (rozgrzewka) - potrafię mieć wtedy w marszu 180bpm :)
a nakładasz pasek na sucho czy zwilżasz wodą?
i czy myłeś kiedyś pasek - konkretnie tą tarkę od wewnątrz wodą z mydłem szczoteczką?
Bo te objawy opisane powyżej pokazują na brak styku wg moich doświadczeń :O
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
Christos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

630 zl i to ma być tanio???Za chiński zegarek, garmina 305 można było kupić za 300-400 zł .Kto wybierze chiński zegarek w tej samej cenie co markowy amerykański? To żadna konkurencja.
Obrazek
Allan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Christos pisze:630 zl i to ma być tanio???Za chiński zegarek, garmina 305 można było kupić za 300-400 zł .Kto wybierze chiński zegarek w tej samej cenie co markowy amerykański? To żadna konkurencja.
Garmina za 300-400zł? Jak? Gdzie? Ja chętnie kupię z dwa za taką cenę.
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Allan pisze:
Christos pisze:630 zl i to ma być tanio???Za chiński zegarek, garmina 305 można było kupić za 300-400 zł .Kto wybierze chiński zegarek w tej samej cenie co markowy amerykański? To żadna konkurencja.
Garmina za 300-400zł? Jak? Gdzie? Ja chętnie kupię z dwa za taką cenę.
Fakt, za 300-400zł kupię jeszcze jeden na zapas :oczko:
P.
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

artur_totalfit pisze:
Polman Jersey pisze:W temacie nagłych skoków tętna moje obserwacje są następujące:

a nakładasz pasek na sucho czy zwilżasz wodą?
i czy myłeś kiedyś pasek - konkretnie tą tarkę od wewnątrz wodą z mydłem szczoteczką?
Bo te objawy opisane powyżej pokazują na brak styku wg moich doświadczeń :O
Pasek zawsze zwilżam (najczęściej wodą :oczko: ). Choć na sucho też 'łapie' tętno.
Od czasu do czasu myję, a materiałowy piorę.

Pewnie masz rację, że to brak przewodzenia (wilgoci).
Problemy są mniejsze lub nie ma w ogóle, gdy jestem spocony.
P.
shadow82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam garmina 305 od 2007 roku. Dla mnie jest rewelacyjny!
heniekk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Odkopuje wątek, bo zegarki zaczęły pojawiać się w smakowitej cenie 200-250zł ( w ośmiu albo i lepiej wcieleniach o czym na początku wspomina recenzent, ). Kiedy zobaczyłem cenę - 199zł ( nowy ) szybko przejrzałem pare recenzji i bez wachania kupiłem. Warto zwrócić uwagę, że nawet przy katalog. cenie 150-200$ recenzenci nie przekreślali go w zestawieniu z innymi urządzeniami.
Za krótko go mam żeby jakieś wiążące opinie wystawiać. Jeszcze nie polecam; zobaczymy jak z trwałością. Póki co działa i spełnia zadanie. Poza tym ma swoje mocne plusy (np. waga i rozmiar!) i na pewno niska cena nie jest okupiona samymi kompromisami i wyżeczeniami w stosunku do firmowych rozwiązań. W cenie <250zł bezkonkurencyjny.

NO I MAŁA WISIENKA - jest oficjalny plugin umożliwiający bezpośrednią współpracę ze Sporttracks 2/3 bez exportu i konwertowania plików treningu. Feature, który moim zdaniem jeszcze mocniej podbija wartość tego zegarka; niestety na win xp pomimo poprawnej instalacji i obecności ikony zegarka na liście urządzeń w oknie importu ST nie potrafi zlokalizować kabla usb.
Jeśli ktoś ma jeden z tych tworów, byłbym wdzięczny za info czy udało mu się polączyć ze ST.

upd/
Problem rozwiązany. Użytkownik niemieckiego runnersworld/forum napisał alternatywny plugin do ST3, który działa bezproblemowo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ