Komentarz do artykułu Rozciągnięty czy przykurczony ? Badanie napięcia mięśniowego
- kamil9998
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:26
- Życiówka w maratonie: brak
Ja dokładnie mam problem z tym samym mięśniem, co ciekawe w ciągu 5-6 miesięcy już 2 raz mam z nim problem. Znacie jakieś ćwiczenia na niego? Dodam, że jak boli to czuję go aż od samego kolana do kostki.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Czasami rozciągam płaszczowy na podłodze:
- uklęknąć,
- oprzeć się na rękach,
- unieść kolana,
- wyprostować nogi w kolanach,
- założyć lewą stopę za prawą łydkę,
- rozciągać prawą łydkę zginając nogę w kolanie.
Ale nie wiem, czy to działa jakoś w inny sposób niż rozciąganie przy ścianie.
- uklęknąć,
- oprzeć się na rękach,
- unieść kolana,
- wyprostować nogi w kolanach,
- założyć lewą stopę za prawą łydkę,
- rozciągać prawą łydkę zginając nogę w kolanie.
Ale nie wiem, czy to działa jakoś w inny sposób niż rozciąganie przy ścianie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Zauważyłem, że też mam jego przykurcz, ale u mnie związane jest to w jakimś stopniu z kontuzją achillesa.
Nawet zagoniłem żonę i córeczkę żeby sprawdziły u siebie i w końcu dziecko miało niesamowitą frajdę, że może mi pokazać, jak to zrobić :P
Moim zdaniem wszelkie ćwiczenia na łydki, będą również dobre na ten mięsień.
Nawet zagoniłem żonę i córeczkę żeby sprawdziły u siebie i w końcu dziecko miało niesamowitą frajdę, że może mi pokazać, jak to zrobić :P
Moim zdaniem wszelkie ćwiczenia na łydki, będą również dobre na ten mięsień.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Tutaj macie ćwiczenia rozciągające: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=25&id=481
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
fajnie - normę mam zachowaną tylko dla brzuchatego łydki.
co zabawne - tylko z łydkami mam problemy.
pytanie za sto punktów:
jeśli jakimś cudem rozciągnę się do podanych zakresów (co biorąc pod uwagę aktualny trening wydaje mi się skrajnie nieprawdopodobne) to:
a) pobiegnę piątkę 2 minuty szybciej
b) momentalnie rozpadnę się przy próbie biegania czegoś podobnego do ubiegłego sezonu (90km-50km -42km w odstępie 40dni; 3 miesiące treningu i 42km-42km-70km w 35 dni)
?
zdrówko
co zabawne - tylko z łydkami mam problemy.
pytanie za sto punktów:
jeśli jakimś cudem rozciągnę się do podanych zakresów (co biorąc pod uwagę aktualny trening wydaje mi się skrajnie nieprawdopodobne) to:
a) pobiegnę piątkę 2 minuty szybciej
b) momentalnie rozpadnę się przy próbie biegania czegoś podobnego do ubiegłego sezonu (90km-50km -42km w odstępie 40dni; 3 miesiące treningu i 42km-42km-70km w 35 dni)
?
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
-
- Zaprawiony W Bojach
c) przejdziesz na islam i zaczniesz słuchać Feela 
pytanie: czy te testy robi się na rogrzanych mięśniach, na "zimno" czy bez znaczenia?

pytanie: czy te testy robi się na rogrzanych mięśniach, na "zimno" czy bez znaczenia?
-
- Zaprawiony W Bojach
Możesz jeszcze spróbować tego.mr.radzio pisze:Może ktoś podpowiedzieć, co prócz rozciągania w staniu przy scianie/drabince przy ugietym kolanie działa na płaszczkowy? Bo mam chyba z tym największy problem.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Dopiero przy prawidłowym ułożeniu miednicy wyszło jak bardzo mam pospinane czwórki. Brakuje jakieś 30cm po dobrym rozciągnięciu