Komentarz do artykułu MAPTAQ NEO - nowy zegarek dla biegaczy z GPS i pomiarem tętna
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł MAPTAQ NEO - nowy zegarek dla biegaczy z GPS i pomiarem tętna
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
Brak możliwości ustawienia interwałów to mankament który dyskwalifikuje dla mnie ten pulsometr. Z tym skokiem tętna na początku to należy chyba porozmawiać z kardiologiem a nie z producentem zegarków. Mam to też w najnowszym 910XT. Jest chyba pewna zależność pomiędzy solidną rozgrzewką a tym początkowym skokiem tętna. Ponad to, jeżeli pulsometr źle pokazuje dystans, to mając na uwadze fakt, że wiele wskazań liczonych jest z tego parametru, można go sobie podarować.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2012, 07:46 przez Ryszard N., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Test fajny, widać że nie warto się nieraz pchać w tanie technologie;) A teraz pytanie z innej beczki - jak masz przymocowaną tę kamerkę??? Nie ogarniam:)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Przecież jestem na tyle świadomym użytkownikiem, że to była pierwsza rzecz jaka przychodziła mi do głowy, stawałem i przykładając palce do szyi sprawdzałem czy to możliwe, i nie było. Ale oczywiście przezorności nigdy dosyć.Ryszard N. pisze:Z tym skokiem tętna na początku to należy chyba porozmawiać z kardiologiem a nie z producentem zegarków.

No rzeczywiście, zapomniałem o 110.reRun pisze:
GARMIN Forerunner 110HR - 599 zł
Główna w takim razie przewaga to możliwości nawigacyjne.
Mam mały, zdalnie sterowany helikopterek który nade mną lata.cris_jasien pisze:jak masz przymocowaną tę kamerkę??? Nie ogarniam:)

W którym momencie filmu wydaje Ci się to nie do ogarnięcia?
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
jeśli tak jest, to stawiam przede wszystkim na pot.Ryszard N. pisze:Jest chyba pewna zależność pomiędzy solidną rozgrzewką a tym początkowym skokiem tętna.
i podejrzewam że te początkowe skoki (obserwowane przeze mnie i w GF305) to wina naelektryzowanej nowoczesnej temocośtam odzieży
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Skok tętna= słaba wilgotność skóry na początku zimowego treningu. W związku z tym następuje brak dobrego przewodzenia sygnału elektrycznego pulsu do czujnika tętna. Spotkałem się z tym problemem w 305- ce. Tętno na początku było dużo większe niż moje HRmax, chociaż dopiero co zacząłem trening
Rozwiązaniem jest zwilżyć skórę.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
W Polarze nigdy tego typu sytuacji nie miewałem.
- bartorz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: kiepska
Adam a jak ten nowy zegarek stoi z łapaniem aktualnej prędkości? Mój pulsometr miewa z tym problemy, często wskazuje mi np. 1:30/km
))) Przy autolapie co 1000m wychodzi rozsądny i prawdziwy pomiar, ale te wariowanie bywa wkurzające

-
- Zaprawiony W Bojach
Te skoki dotyczą w zasadzie tak treningu na otwartej przestrzeni. jak i na bieżni. Zacząłem sobie to tłumaczyć tym, że pęcherzyki płucne są nie rozszerzone i stąd ten nagły skok. Wczoraj zaraz pod starcie, po 200 m. miałem ponad 160 by po dalszych trzystu metrach pomiar pokazał 126. Na pewno nie jest to błąd pomiarowy samego zegarka. Albo pasek, albo działanie elektrostatyczne koszulki albo nasz organizm. Ostatnio testowałem równolegle model 910 i 410. Skok tętna początkowy został zanotowany tak na jednym jak i na drugim zegarku identyczny.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
ja stawiam właśnie na to. przy suchej skórze może mieć to większe znaczenie niż gdy pot stworzy już elektrolityczną warstwę przewodząca.Ryszard N. pisze: działanie elektrostatyczne koszulki
można by to sprawdzić tzw. "testem gołej klaty".
może ktoś z problemami czujnika się na niego zdecyduje i opisze doświadczenia. ja rezygnuję, bo na pomiarze tętna mi specjalnie nie zależy, a biegam tylko na zewnątrz
czyli nie bez powodu pulsometry polara mają dobrą famęAdam Klein pisze:W Polarze nigdy tego typu sytuacji nie miewałem.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Chodzi o bieżące tempo, tak?bartorz pisze:Adam a jak ten nowy zegarek stoi z łapaniem aktualnej prędkości? Mój pulsometr miewa z tym problemy, często wskazuje mi np. 1:30/km))) Przy autolapie co 1000m wychodzi rozsądny i prawdziwy pomiar, ale te wariowanie bywa wkurzające

Myślałem że opisałem to. Skoki są ale nie jakieś skrajnie duże ale jest też stosunkowo duża inercja, bezwładność odczytów.