Pękanie pęcherzyków płucnych.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam.Mam pytanko. Czym objawia się pękanie pęcherzyków płucnych i czy jest to niebezpieczne dla zdrowia? Dzisiaj biegałam w temperaturze -20 i w sumie oddychało mi się nie najgorzej i parę godzin po bieganiu nic mi sie nie dzieje ale słyszałam ze przy niskich temperaturach coś takiego sie zdarza. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 45:58
Prowadzi do "Odmy opłucnowej". Jest to bezpośredni stan zagrożenia życia. Tutaj w skrócie: http://www.medisa.pl/odma_oplucnowa.html
Bardzo często odma objawia się u ludzi po wypadkach komunikacyjnych (zdarza się również u osób wykonujących ciężką pracę fizyczną). Ratownik medyczny musi szybko wykonać, tzw. zabieg "Odbarczenia" (wykonania nakłucia). Polecam zainteresować się tematem.
Bardzo często odma objawia się u ludzi po wypadkach komunikacyjnych (zdarza się również u osób wykonujących ciężką pracę fizyczną). Ratownik medyczny musi szybko wykonać, tzw. zabieg "Odbarczenia" (wykonania nakłucia). Polecam zainteresować się tematem.
Nie lubię szybko kończyć!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 56min
Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających, negatywny wpływ zimnego powietrza na układ oddechowy. Jeśli musisz biegać/chcesz, bo sprawia Ci to przyjemność po prostu zasłoń twarz szalem/kominiarką, a na nieosłoniętą część twarzy zastosuj jakiś tłusty krem aby nie dopuścić do odmrożeń
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Po czym poznajesz że pęcherzyki Ci pękają ?Czarna55 pisze:Witam.Mam pytanko. Czym objawia się pękanie pęcherzyków płucnych i czy jest to niebezpieczne dla zdrowia? Dzisiaj biegałam w temperaturze -20 i w sumie oddychało mi się nie najgorzej i parę godzin po bieganiu nic mi sie nie dzieje ale słyszałam ze przy niskich temperaturach coś takiego sie zdarza. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Opisz to drastyczne zjawisko
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.